Beste koffiemolens

Beste koffiemolens

Een goede kop koffie begint met goede bonen en een goede maling. Natuurlijk kunnen we vooraf gemalen bonen kopen, maar het malen van de bonen vers uit de koffiemolen is veel smaakvoller. Door het vooraf malen van de bonen gaan er oliën en aroma’s uit de boon. Dit heb je niet als je net voor het zetten van de koffie de eigen bonen maalt. Op het internet zijn vele soorten koffiemolens te vinden. In deze gids willen we je wat wegwijs helpen in de keuze naar de beste koffiemolen.

De Nederlanders drinken graag een kop koffie. Volgens HP de Tijd drinken we gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. De afgelopen jaren zien we een trend verschuiven naar steeds betere kwaliteit en duurzame koffie. Waar we vroeger allemaal filterkoffie dronken, zien we steeds meer mensen ook betere koffiezetapparaten kopen. In 2001 begon de stap naar andere koffie met de Philips Senseo; makkelijk een bakje koffie zetten. De kwaliteit van de Senseo koffie is voor de liefhebber ondermaats. Sterker nog, de hoeveelheid koffie in een koffiepad is bewust laag gehouden, zodat Douwe Egberts meer winst kon maken. Tijd om zelf het heft in eigen handen te nemen.

Soorten koffiemolens

In grote lijnen onderscheiden we twee soorten koffiemolens. Koffiemolens met messen en maalschijven. Deze twee zijn natuurlijk in verschillende gradaties van kwaliteit en prijs te verkrijgen. Bij het kiezen van de beste koffiemolen is het goed om naar een aantal eigenschappen te kijken.

 • Je budget. Hoe veel wil je maximaal uitgeven?
 • Het soort koffiemolen. Degene met messen zijn goedkoper, maalschijven beter.
 • Het gebruik en ruimte in de keuken. De koffiemolens met maalschijven zijn vaak groter en nemen meer (vaste) ruimte in de keuken.
 • Je smaak. Hoe verfijnder jouw smaak is, hoe meer je zult genieten van goede kwaliteit.

Koffiemolen met messen

Koffiemolens met messen zijn, logischerwijs, malers die gebruik maken van messen. Deze messen zijn vlak gepositioneerd, ongeveer een halve centimeter boven de bodem. Er zitten twee messen in de koffiemolen die de bonen malen. De echte liefhebber zal niet zo snel een koffiemolen met messen kopen. De veelgehoorde opmerking is dat de messen de bonen niet malen, maar juist in stukken slaan. Daarnaast is de kans op ongelijke maling groter. Daarin tegen is het een relatief klein keukenmiddel die niet alleen bonen maalt, maar ook kruiden en specerijen. Daar gebruiken wij deze dan ook vaak voor. Indien je geen hele verfijnde smaakpapillen hebt zul je echter snel tevreden zijn met de eigen gemaalde bonen uit de koffiemolen met messen. Indien je kiest voor een messen variant is het verstandig om te kiezen voor een apparaat met roestvrijstalen messen. Dit is makkelijker schoonmaken en heeft een langere levensduur.

 • Relatief goedkoop, vanaf €20,-
 • Neemt niet veel ruimte in. Is ook makkelijk op te bergen
 • Kan ook gebruikt worden voor kruiden- en specerijenmengsels
 • Schoonmaken gaat gemakkelijk onder een hete kraan
 • Maling is niet 100% gelijk. Dit beïnvloed de smaak.
 • De maling gebeurd door ‘slaan’ i.p.v. malen. De echte kenner zal hierom nooit voor een messenmaler gaan.

Royalty Line 150 Watt

Royalyy Line koffiemolenBekijk op bol.com

Bodum Bistro 120 Watt

Bodum Bistro koffiemolenBekijk op Fonq.nl

Krups 300 Watt

Krups koffiemolen F203Bekijk op bol.com

 

Koffiemolen met maalschijven

De echte kenner en liefhebber zal zijn koffiebonen het liefst malen met maalschijven. Maalschijven zorgen er namelijk voor dat er een constante wrijving is tussen twee platen die ervoor zorgen dat de maling gedurende de hele maling gelijk is. Dit resulteert in een fijne maling waarbij de meeste smaak behouden blijft. Er zijn twee type maalschijven; conische en vlakke maalschijven.

Deze twee maalschijven onderscheiden van elkaar in de vorm waarin gemaald wordt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de smaak van het eindresultaat. Men zegt dat de conische vorm diepere en complexere smaken kan produceren. Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten;

 • Hoe hoger de wattage, hoe sneller hij maalt, hoe beter de smaak is
 • Hoe groter de maalschijf, hoe sneller hij maalt, hoe beter de smaak
 • Een grotere maalschijf geeft meer vrijheid over de grofheid van de maling

Koffiemolens met conische maalschijven

De conische (ook wel kegelvormig genoemd) molen maalt op een langzamere wijze de bonen fijn. Door de vorm is er minder kans op verstoppingen dan bij de vlakke maalschijf. Doordat er op een langzamere wijze gemaald wordt, maakt het apparaat minder geluid en worden de bonen minder warm. Koudere bonen tijdens de maling zorgt voor een verbeterde smaak tijdens het zetten van de koffie. Over het algemeen heb je bij grotere maalschijven meer controle over de grofheid van de maling. Voor verschillende soorten koffie heb je ook een andere maling. Zo is de koffie in een Turkse koffie zeer fijn gemalen, nog fijner zelfs dan een espresso. Hieronder vind je een aantal koffiemolens met conische maalschijven.

Koffiemolens met vlakke maalschijven

De vlakke maalschijven zijn eenvoudiger dan de conische maalschijven en daardoor ook (een stuk) goedkoper. Bij een koffiemolen met vlakke maalschijven is het goed om te kijken naar de wattage van de koffiemolen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller deze maalt. Wanneer de koffiemolen sneller maalt zullen de bonen minder snel warm worden en dus beter hun smaak behouden. Over het algemeen komt er minder goede kwaliteit uit gemalen koffiebonen met vlakke maalschijven. Minder is natuurlijk wel relatief gezien. Voor veel ‘normale’ koffiedrinkers is dit al een goede kwaliteit maal.

In deze video wordt heel goed uitgelegd hoe verschillende maling bij conische maalschijven werken en wat het verschil is.

Deze koopgids helpt beginnende en zoekende koffieliefhebbers aan de eerste informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken. De gekwalificeerde barista heeft vaak zijn eigen voorkeur in bonen, maling en gebruik. In deze gids gaan we niet heel diep de materie in, maar proberen we zo goed mogelijk de basis van koffiemolens uit te leggen. Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons weten!

2 reacties

 1. goed en duidelijk stuk Felix! Een kleinigheidje: vroeger dronken we filterkoffie, niet koffiefilter 🙂

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*