Salie

Salie

Salie is een echt Europese plant, waarvan de bladeren zeer geschikt zijn als kruid en vooral gebruikt worden in de Mediterrane keuken. De bladeren van de plant zijn wat hobbelig, hebben een grauw groene kleur en zijn wat donzig. In de zomer bloeit de plant en geeft hij witte tot paarse bloemen.

Salie wordt al eeuwen gebruikt, niet alleen om zijn lekkere smaak in gerechten, maar ook vanwege zijn geneeskrachtige werking. Salie werd al in de Middeleeuwen gebruikt voor allerlei kwalen en ook nu nog weleens voor een goede stoelgang. Overmatig gebruik van salie kan echter wel slecht zijn voor je gezondheid.
koken & tafelen algemeen

Gebruik

Salie is zowel gedroogd als vers te gebruiken, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.

Smaak

De smaak van salie is heel eigen en daardoor ook wat slecht te beschrijven. Het beste kan ik dit beschrijven als warm, kruidig en een beetje bitter. De driekleurige variant van salie, waarvan de bladeren (zoals je misschien al zou verwachten) 3 kleuren hebben, het “gewone” salie groen en daarnaast wit en paars langs de randen, heeft een minder overheersende smaak. Daardoor is deze wat meer geschikt voor in o.a. salades en als garnering.

Alternatief

Door zijn bijzondere smaak is salie lastig te vervangen. Afhankelijk van het gerecht dat je van plan was te maken zal je dan een keuze moeten maken voor een ander kruid, alhoewel het gerecht hierdoor wel anders zal gaan smaken. Ik zou dus zeggen, poot een salie plant in de tuin! Een mogelijke vervanger is basilicum. Deze komt qua smaak het meest in de buurt van de salie. Let op, basilicum voeg je pas aan het einde van het koken toe! Deze verliest smaak als die lang verwarmt wordt.

Meest bekend door

Salie is hier in Nederland niet zo bekend, en wordt in vergelijking tot andere kruiden dan ook weinig gebruikt. Heel zonde, want het kan een gerecht wel echt een extra dimensie geven. In de Mediterrane keuken wordt het kruid wel vaker gebruikt, onder andere door de pasta, maar bijvoorbeeld ook op pizza’s (ziet er nog leuk uit ook!). Als je dit zelf een zou willen proberen is het heel simpel, gewoon her en der hele blaadjes (gebruik wel wat kleinere blaadjes) bij het beleggen van de pizzabodem erop leggen. Heerlijk als je een pizza maakt met bijvoorbeeld kip, maar ook hamblokjes smaken er heel lekker bij.

Beste combinatie

Zoals hiervoor al gezegd smaakt salie goed bij vleesgerechten met bijvoorbeeld kip of varkensvlees. Hierbij kan je salie toevoegen als kruid bij het bereiden van een saus, maar het is ook erg lekker om wat fijngesneden salie in de jus te verwerken. Daarnaast kan je salieblaadjes, net als je met ui zou doen, aanfruiten in een pan met wat boter en hierna verwerken in bijvoorbeeld een vegetarische pasta. De moeite waard om eens te proberen!


 

Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Kruidenboek


Tags

3 reacties

  1. Annemarie

    Blijkbaar weet je dus geen vervanging voor salie!

  2. Tini sevink

    Dat valt mij ook op, mijn vraag is dus niet beantwoord. Jammer!

    • Beste Tini,

      Na wat proef en leeswerk heb ik de vervanger gevonden die het meeste in de buurt komt; basilicum. Mocht je salie in een stoofschotel gebruiken zou je basilicum i.c.m. een snufje kaneel en komijnpoeder. Die zorgen allebei ook voor een warme smaak!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*