Carrotcake

Carrotcake

Worteltjestaart ofwel carrotcake! Misschien vreemd voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben, een cake gemaakt met wortel, maar het is echt heerlijk! De wortels maken de taart heerlijk zoet en de topping zorgt voor het zuurtje, een perfecte combinatie!

Ingredienten (voor een springvorm van ong. 23 cm)

Voor de taart

  • 400 gram wortelen
  • 60 gram rozijnen
  • 6 eieren
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 300 gram basterdsuiker (wit of lichtbruin)
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 3/4 sinaasappel
  • 2 tl kaneel
  • klontje boter (om de vorm mee in te vetten
  • 1 1/2 el paneermeel (voor de vorm)

Voor de topping

  • 150 gram roomkaas
  • 50 gram boter
  • 1/2 citroen
  • 60 gram poedersuiker

geraspte wortelsBegin allereerst met het raspen van de wortelen, snijd hiervoor het topje en het achterkantje er vanaf en rasp de rest boven een kom. Let op, dit is best een tijdrovend klusje! Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden, vet het bakblik in met boter en verdeel vervolgens het paneermeel over de vorm.

Mix vervolgens in een beslagkom de eieren, zonnebloemolie en basterdsuiker door elkaar. Dit kan met een mixer, maar alleen een garde is ook genoeg, omdat het beslag vrij nat blijft. Voeg hier vervolgens het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder aan toe en mix het geheel nog eens goed door elkaar. Rasp vervolgens de sinaasappel boven de kom, voeg de kaneel en de rozijnen toe. Roer nogmaals goed door elkaar. Als laatste voeg je de geraspte wortelen toe en spatel je deze goed door het beslag. Giet het beslag nu in de vorm (ja, het hoort echt zo nat te zijn!) en bak de taart in 60-70 minuten gaar. Let op, als je een oven hebt waarbij de meeste warmte van boven komt is het soms handig de taart het eerste half uur af te dekken met aluminiumfolie, anders wordt de bovenkant zwart. Prik met een sat├ęprikker of de taart gaar is, als de prikker droog terugkomt, is je taart gaar.

Laat de taart goed afkoelen voor je aan de topping begint. Klop hiervoor de boter zacht (dit gaat het gemakkelijkst als deze al op kamertemperatuur is). Voeg vervolgens de roomkaas, poedersuiker en het sap van de halve citroen bij de boter en roer dit goed door, tot een glad wit mengsel. Bestrijk hier de taart vervolgens mee, vergeet niet ook de zijkanten mee te nemen!

Tip voor topping: in stukjes gehakte walnoten zijn heerlijk bij deze taart. Je zou ook fruit kunnen gebruiken, steekt leuk af bij het wit van de topping.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*