Zalm met een mosterdkorstje

Zalm met een mosterdkorstje

Ik ben echt een grote fan van zalm, heerlijk zacht van smaak en je kunt er eindeloos mee variëren; gestoomde zalm, pasta met zalmsnippers. Dit keer wilde ik de zalm een beetje pit geven. Zalm is van zichzelf vrij zacht van smaak en een beetje pit kan daarbij geen kwaad. Ik koos voor zalm uit de oven met een mosterdkorstje, geserveerd met broccoli, gebakken aardappelpartjes en een heerlijk frisse komkommersaus.

In eerste instantie klinkt mosterd in combinatie met zalm misschien als een wat vreemde combinatie. Veelal bereid je zalm met lichtere smaken, zoals citroen, tomaten of bak je het alleen met een beetje olijfolie. Juist de combinatie van de twee soorten mosterd zorgt ervoor dat de mosterdsmaak iets afvlakt. Daarnaast is de frisse komkommersaus weer volledig in lijn met de meer traditionelere smaken; zachter en zoeter. Alhoewel de komkommersaus er zeer goed bij past merk je dat die snel de smaak van de mosterd overheerst. Tijdens het eten zou ik dan ook niet teveel saus met de zalm nemen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500-600 gram zalmfilet
  • 1,5 eetlepel zoete mosterd
  • 1,5 eetlepel scherpe (bv. dijon-) mosterd
  • 50 gram paneermeel
  • 1 kleine komkommer
  • 200 ml crème fraîche
  • handje verse bieslook
  • 10 kleine aardappelen
  • 1 grote broccoli
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • evt. 1 tl chilipoeder of cayennepeper

Begin met het schillen en koken van de aardappelen in ruim water. Je kunt vast de aardappel in kleinere stukken snijden, dan zijn ze sneller gaar. Kook ze ongeveer 10 minuten tot ze bijna gaar zijn. Meng in de tussentijd de zoete met de scherpe mosterd. Leg 4 even grote stukken zalm in een ingevette ovenschaal. Bestrijk de bovenkant van de stukken vervolgens met het mosterdmengsel en strooi hier voorzichtig het paneermeel overheen. Hierdoor krijgen de zalmstukken een lekker krokant laagje. Verwarm de oven voor op 200ºC en bak de zalm in ongeveer 20 minuten mooi gaar.
Snijd de broccoli in kleine stukjes en kook deze in ruim water met een beetje zout gaar. Bak de aardappelpartjes in een koekenpan. Breng ze op smaak met de Italiaanse kruiden, zout, peper en eventueel chilipoeder of cayennepeper voor een beetje pit. Snijd de komkommer in hele kleine stukjes en meng dit met de crème fraîche. Snijd de bieslook fijn en meng dit, met wat zout en peper naar smaak, door de saus.

Eet smakelijk!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*