Home » Laurier
Laurier

Laurier

Laurier

Laurier komt oorspronkelijk uit landen rondom de Middellandse- en Zwarte zee,
maar de struik doet het ook in Nederland heel goed en is winterhard. Behalve als kruid kennen we laurier natuurlijk ook van de lauwerkrans.

HelloFresh korting

Gebruik

Laurier wordt vaak gedroogd gebruikt, de struik heeft namelijk harde bladeren die ook hard blijven nadat ze gedroogd worden. Hierdoor behouden ze hun smaak en zijn ze makkelijk lang gedroogd te bewaren. Natuurlijk kan je ze ook vers eten bijvoorbeeld als je een laurierstruik hebt staan, voor de smaak maakt dit niet zo veel uit. Let er bij het gebruik van laurier wel uit dat je de bladeren zelf niet eet, verwijder ze na de bereiding van je gerecht. De bladeren blijven met het koken namelijk hard en zijn niet lekker. Bij laurier gaat het echt om de smaak die het afgeeft aan de saus of soep tijdens het koken.

Smaak

Laurier geeft een bittere houtachtige smaak af wanneer je dit in een gerecht verwerkt. Verder is het heel aromatisch en kan snel te sterk uitvallen. Daarom kan je het beste maar één blad toevoegen wanneer je van plan bent een soep of saus te maken.

Alternatief

Laurier is moeilijk te vervangen wanneer je het een keer niet in huis hebt, dit komt omdat het zo’n sterke smaak afgeeft. Wanneer je het echt niet in huis hebt kan je het beter weglaten. Veel sauzen smaken zonder laurier nog steeds goed, maar het zal natuurlijk wel iets anders zijn.

Bekend door

Laurier is vooral bekend van de verhalen tijdens de geschiedenislessen die we allemaal wel hebben gehad over de oude Grieken en hun olympische spelen. Hierbij kregen de winnaars een lauwerkrans op hun hoofd, deze krans werd gemaakt van laurierbladeren. Verder is laurier vooral bekend door het gebruik ervan in soepen en sauzen. Door een laurierblad mee te koken in een gerecht geeft het langzaam een licht bittere smaak af, die uw gerecht een vollere smaak kan geven.

Verder is laurier ook bekend van de laurierdrop, waarin ook de sterke smaak van laurier naar voren komt. Tot slot kan je ook laurierthee drinken, door 3 a 4 bladeren in heet water te laten trekken krijg je vanzelf een laurierthee.

Best te combineren met

Laurier geeft pas veel smaak af wanneer het een tijdje heeft kunnen trekken, hierdoor wordt het eigenlijk vooral gebruikt in natte gerechten zoals sauzen en soepen. Het past ook heel goed bij wildgerechten die lang gestoofd moeten worden. Hierbij past de bittere smaak die het afgeeft heel goed. Verder is het goed te gebruiken bij zurige groenten zoals rodekool en zuurkool. Doe dan tijdens het koken een blaadje in het water voor een lekkere smaak.


 

Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com

Kruidenboek


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*