Home » Oliebollen

Oliebollen

Wat is er nou niet lekkerder dan op oudjaarsdag zelf de lekkerste oliebollen bakken. Net warm uit de pan zijn ze nog het allerlekkerst! Heel leuk om te doen en ik weet zeker dat je je familie en vrienden er ook blij met zal maken.

HelloFresh korting

Ingrediënten voor ongeveer 20 oliebollen

  • 1 kilo bloem
  • 1 liter lauwe melk
  • 2 zakjes gist
  • 80 gram (zachte) boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 20 milliliter citroensap
  • 10 gram zout
  • 3 eieren
  • 75 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 200 gram appel (goudrenetten)
  • zonnebloem olie om in te frituren

Snijd de appel in hele kleine blokjes van ongeveer de grote van een krent of rozijn. Voeg de krenten, rozijnen en appel samen en mix alvast een beetje door elkaar. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit bij de bloem in een kom, voeg hier ook de suiker aan toe. Los de gist op in de melk en voeg tijdens het kneden van het deeg steeds een beetje melk toe, totdat alle melk in het deeg zit. Kneed tot je een zo glad mogelijk beslag hebt. Klop de eieren lichtjes in een aparte kom en voeg dit samen met de appel, krenten, rozijnen, citroensap en zout toe aan het beslag. Kneed dit even goed door elkaar. Dek de kom vervolgens af met een schone theedoek en zet dit op een warme plek om te rijzen. Je kunt ook de oven op 40°C zetten en daar de kom in zetten. Laat dit zo'n half uur rijzen.

Breng je frituurpan op temperatuur met zonnebloemolie. Het gebruiken van frituurvet zorgt dat oliebollen een wit vetlaagje krijgen nadat ze zijn afgekoeld, dat is niet lekker en niet mooi, daarom kan je beter zonnebloemolie gebruiken. Schep met een natgemaakte jus-lepel of ijsschep bolletjes beslag en laat deze zakken in je frituurpan. Doe steeds zoveel oliebollen tegelijk in de pan dat ze nog netjes een eigen plekje hebben en niet aan elkaar vast blijven plakken. Als je de randjes bruin ziet worden draai je ze om met een vork en laat je vervolgens de witte kant bruin worden. Als beide kanten van de oliebol mooi bruin zijn leg je ze op een rooster om uit te lekken.

Eet smakelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*