Home » Gember

Gember

Gember vind je in de winkel in allerlei soorten en maten. Je kunt het vers kopen (in de vorm van een knol), je kunt het in siroop vorm kopen, maar ook gekonfijt en als poeder. Het is de wortelknol van de gemberplant, deze komt oorspronkelijk uit Azië. Het is dan ook eigenlijk geen kruid maar een knolgewas. Toch is het, zeker in de oosterse keuken heel belangrijk en verdient het dan ook zeker een plaats in uw keukenkastje.

HelloFresh korting

Gebruik

Zoals hierboven al genoemd kan je het op veel verschillende manieren gebruiken, maar heeft vers, zoals altijd de voorkeur. Wanneer je verse gember gebruikt, snij je eerst een stukje van de gemberknol af, dit schil je en rasp je daarna fijn. Je kunt het ook in dunne plakjes snijden en in een salade verwerken. Wanneer je het niet vers in huis hebt kan je gekonfijte of poeder gebruiken. Gembersiroop wordt vooral gebruikt in shakes en vloeibare gerechten.

Smaak

Gember heeft van zichzelf een sterke smaak, die naast fris ook een beetje pittig te noemen is. De smaak van gemberpoeder is wat sterker dan die van de verse variant, hiervan hoef je bij de bereiding dus ook minder te gebruiken dan normaal. Wanneer je verse gember in dunne plakjes mee kookt (bijvoorbeeld bij rijst) zal het zijn frisse smaak verliezen, maar komt er een sterke aromatische smaak voor terug.

Alternatief

Laos is een goed alternatief wanneer je geen gember in huis hebt. Laos is verwant aan gember en wordt daarom ook wel Thaise gember genoemd. Het heeft dan ook een gelijkende smaak en kan daarom goed als alternatief dienen.

Bekend door

Gember is in Nederland vooral bekend van de gemberkoek, waarbij het een lekkerdere smaak geeft aan de ‘gewone' ontbijtkoek. Verder is het bekend om het vele gebruik ervan in de Oosterse keuken, die zeker de laatste jaren in Nederland steeds populairder wordt.gember3

Best te combineren met

Gember is goed te combineren met verschillende dingen. Zo is gembersiroop of de gekonfijte variant goed te gebruiken bij zoete gerechten zoals cakes, maar ook om te mengen door fruit, waardoor dit een lekkerdere, licht pittige smaak krijgt. Verder is het heerlijk wanneer je het verwerkt in Oosterse gerechten. Hierbij doe je de gember samen met een pepertje en knoflook als eerste in de pan en is het op die manier de smaakmaker van het hele gerecht. Ook kan je met gember je, soms wat simpele, witte rijst wat meer smaak geven door plakjes gember toe te voegen tijdens het koken en deze er na bereiding uit te halen. Tot slot het specerij ook goed te combineren met koude gerechten zoals salades, die door gember wat meer pit krijgen. Een ideale smaakmaker dus, die overal in te combineren is en dus zeker een plek verdient in ieder keukenkastje!

 


Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.

Bekijk op bol.com

One Comment

  1. Als ik zo verkouden ben dat mijn hoofd aanvoelt als was die met watten gevuld, maak ik graag gember-thee. Daarvoor rasp ik 5 cm van een verse gemberknol in een kan, geef er 2 eetlepels donkerbruine bastaardsuiker bij en giet er 1 l kokend water op. Als het geheel wat af is gekoeld, pers ik 1 of 2 citroenen erbij (ligt er een beetje aan hoe sappig ze zijn) en geef er tenslotte nog wat honing bij. Als de temperatuur niet meer zo hoog is blijven de vitamines beter behouden.
    Succes verzekerd 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*