Top 10 kookboeken

Als kookliefhebber hebben we inmiddels redelijk wat kookboeken van binnen mogen bewonderen. Er zijn zo veel goede, mooie en informatieve kookboeken dat het moeilijk is om te bepalen welk kookboek je nu in huis moet hebben. Met deze top 10 kookboeken hebben we, volgens ons, de beste kookboeken van dit moment verzameld. Het is een mooie lijst geworden met diverse kookboeken. Zo vind je o.a. het beste kookboek van 2016 en een aantal praktische kookboeken met goede begeleidende informatie. Wat vind jij van onze top 10? Laat het ons weten in de comments!

De grote Kleyn – Onno KleynDe grote kleyn - Onno Kleyn

1Dit 1008 pagina’s tellende boek is een echte aanrader voor iedereen die van koken houdt, maar ook zeker voor mensen die het leuk vinden meer over eten te leren.  In dit boek bundelde Onno Kleyn al zijn kennis over eten. Je kunt met dit boek veel leren over ingrediënten, kooktechnieken en andere culinaire zaken. Verder vind je 250 recepten in dit boek, aangevuld met wijntips bij ieder gerecht. Een goed leesbare, duidelijke voedselbijbel eigenlijk, alles komt aan bod! De recepten worden aangevuld met zwart/wit tekeningen.

Bekijk op bol.com

Smokey goodness – Jord AlthuizenSmokey Goodness - Jord Althuizen

2Dit boek werd verkozen tot kookboek van het jaar 2016 en daar zijn wij het geheel mee eens. Smokey goodness is een écht lekker barbecue kookboek, waar je meteen zin van krijgt om de barbecue aan te steken. De recepten zijn heel gevarieerd, van snacks, tot heerlijk vlees, vis en vegetarisch en natuurlijk nagerechten van de barbecue. De recepten zijn helder en worden geïllustreerd met prachtige foto’s. Natuurlijk vind je ook nog wat barbecue basics, smaakmakers en jargon in het boek. Echte aanrader voor de barbecue liefhebber!

Bekijk op bol.com

Bon appétit – Francois-Régis GaudryBon Appetit - Francois-Regis Guadry

3De ondertitel van dit boek ‘een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken’ zegt eigenlijk al genoeg. In dit leuke boek vind je naast ruim 250 recepten ook allerlei weetjes en inspiratie over koken. François-Régis Gaudry is een Franse journalist, presenteert iedere week een culinair radioprogramma én heeft een gastronomische blog. Hij gaat om een serieuze, maar toch humoristische manier om met de gastronomie, dat zie je terug in dit boek. Een echte aanrader!

Bekijk op bol.com

Plenty more – Yotam OttolenghiPlenty More - Yotam Ottolenghi

4Een boek van Yotam Ottolenghi kan wat ons betreft niet ontbreken in onze top 10! Hij is een echte legende op het gebied van vegetarisch koken, alle recepten in dit boek zijn dan ook vegetarisch. Veel mensen kennen zijn boeken ‘Plenty’ en ‘het kookboek’ maar ook dit boek is weer een goede aanvulling op zijn collectie. Het boek is ingedeeld op bereidingswijze (gestoomd, gegrild, gebakken geroosterd) en staat vol originele recepten met een grote verscheidenheid aan ingrediënten. Het boek is clean, duidelijk en bevat mooie foto’s. Waar je wel op moet letten is dat de ingrediënten die hij gebruikt soms niet zo makkelijk te verkrijgen zijn.

Bekijk op bol.com

Het vleeskookboek – Nichola FletcherHet Vleeskookboek - Nichola Fletcher small

5Wij zijn enorme fans van vegetarisch koken, maar zouden ook zeker niet zonder een heerlijk krokant stukje kip of een mals biefstukje kunnen. In dit boek van Nichola Fletcher vind je meer dan 300 verschillende heerlijke recepten van alle soorten vlees die je maar kunt bedenken. Daarnaast bevat het boek handige informatie over kookmethodes, smaakcombinaties, sauzen en bijvoorbeeld welke messen je het best kunt gebruiken. In het boek staan mooie foto’s van de gerechten en waar nodig foto’s met stapsgewijze uitleg van de bereiding.

Bekijk op bol.com

Groot Indonesisch kookboek – Beb VuykGroot Indonesisch Kookboek - Beb Vuyk

6Dit boek kwam voor het eerst uit in 1973 en inmiddels zijn we al bij de 44e druk. Dat zegt wel iets over de populariteit van dit boek. Voor wie van de Indonesische keuken houdt is dit boek echt een aanrader. Het bevat honderden recepten van bekende en onbekende gerechten; van sambals tot rijstgerechten, sauzen en salades. De recepten zijn helder en beknopt geschreven en daardoor is het boek voor ieder niveau kok te gebruiken.

Bekijk op bol.com

Lekker & Simpel – Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie & Sofie ChanonLekker en Simpel - Jorrit en Sophie small

7Wie kent de kookblog Lekker & Simpel niet? In dit kookboek van Jorrit en Sofie vind je de populairste recepten van hun blog én natuurlijk nieuwe recepten! Alle recepten in het boek zijn hoofdgerechten, van heerlijke pasta’s tot eenpansgerechten, soepen en recepten met rijst. Het fijne aan dit boek is dat alle gerechten gemakkelijk te maken zijn en over het algemeen niet meer dan 20 à 30 minuten bereidingstijd hebben.

Bekijk op bol.com

Eetkalender 2017 – Francesca BerkEetkalender 2017 - Francesca van Berk

8Nadat haar kalender van 2016 zo’n succes was besloot Francesca Berk (foodblogger) om er ook eentje te maken voor 2017. Dit kookboek is opgebouwd als een echte kalender en kan ook op die manier gebruikt worden. Voor iedere week is er een pagina waar je ook je eigen afspraken op kunt schrijven. In het boek staan meer dan 200 recepten, een voor iedere doordeweekse dag en zowel vlees, vis als vegetarisch. Er staan handige boodschappenlijstjes in en ideeën voor wat je met je kliekjes kunt doen. Een ideaal kookboek dus voor als je wat extra inspiratie zoekt!

Bekijk op bol.com

Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek – Karin LuitenHet grote zonder pakjes en zakjes kookboek - Karin Luiten

9Wij proberen altijd te koken zonder al te veel voorverpakte dingen als sauzen of kruidenmixjes, omdat we het gezonder, maar vooral veel lekkerder vinden om alles lekker zelf te maken. Diezelfde filosofie heeft Karin Luiten. De meeste kennen haar van haar blog ‘koken met Karin’ of van een van haar bekende kookboeken. In dit kookboek laat ze je zien hoe je kunt koken zonder voorverpakte dingen te gebruiken. Er staan recepten in van soepen, sauzen, broodbeleg, maar ook gewoon hoofdgerechten en natuurlijk toetjes en taarten. Voor ieder wat wils!

Bekijk op bol.com

Salade to go – Alexander HartSalade to Go - Alexander Hart

10Wat is er niet fijner dan eens wat anders dan een paar boterhammen in je lunchbox. In dit boek vind je alle inspiratie die je nodig hebt voor een heerlijke (meeneem) salade! Het boek heeft een grote verscheidenheid aan saladerecepten, vegetarisch, met vis, vlees of gevogelte, meestal met een heerlijke dressing.Het boek is aangevuld met mooie foto’s. Houd er wel rekening mee dat een aantal ingrediënten (bijvoorbeeld noten) niet altijd even goedkoop zijn.

Bekijk op bol.com