Saffraan, wat is het en verwerk je het in je gerechten?
Saffraan wordt voor het grootste deel gewonnen in Iran. Saffraan zijn eigenlijk delen van de stamper van de Saffraankrokus; de stijlen en de stempels. De Saffraankrokus groeit op de meest onherbergzame plekken ter wereld. De bloem groeit maar een aantal dagen per jaar en per bloem kunnen er slechts 3 strengen worden geplukt per keer. Zodoende heb je voor 1 gram saffraan heb je 150 bloemen nodig. Daarmee heb je meteen de verklaring waarom deze specerij zo duur is (daarom heet het ook het rode goud).
Gelukkig heb je slechts weinig saffraan om een gerecht smaak en kleur te geven. Hoe dieper de kleur van de saffraan hoe beter de kwaliteit, en hoe minder je nodig hebt.
Gebruik Saffraan
Saffraan is in Europa het meest bekend van een Spaans gerecht… Paella! Paella krijgt ook zijn typerende gele kleur door dit specerij. Saffraan wordt veel gebruikt in de Mediterraanse keuken. Ook in sauzen, vis- en rijstgerechten wordt het vaak toegevoegd. Maar je hebt ook saffraanbroodjes, saffraanyoghurt en bijvoorbeeld in gratin. Naast dat het smaak geeft, geeft het ook kleur, enkele saffraandraadjes zijn al voldoende om smaak en kleur toe te voegen aan je gerecht.
Als je de aromatische eigenschappen echt goed wilt ervaren, probeer dan eens het saffraan te vermalen en dan in heet water te doen, dan komt de kenmerkende aromatische geur naar voren, hierna voeg je het bij bijvoorbeeld Risotto. Saffraan doet het vreemd genoeg ook goed in toetjes.
Saffraan smaak
Sommigen vergelijken Saffraan met het vaker gebruikte en goedkopere Kurkuma. De smaak van Saffraan is een mix van bitter, lichtzoet en bloemig (met iets want hint aan honing).
Alternatief voor saffraan
Saffloer (valse saffraan) is een bekend alternatief. Ook gebruikt men vaak het goedkopere Kurkuma om Saffraan te vervangen, met name vanwege de kleurstoffen en eigenschappen. Het smaakt namelijk wel enigszins anders, we nodigen je uit beiden eens te proberen, maar saffraan zelf gebruiken houdt de voorkeur.
Meest bekend door?
Spaanse Paella, Franse Bouillabaisse tot Italiaanse Risotto Milanese. + allerlei geneeskrachtige eigenschappen die het wordt toegedicht die we hier niet gaan behandelen. De specerij is ook bekend vanwege de prijs. Saffraan is de duurste specerij, smaakmaker en kleurstof. Wat het wel compenseert is dat je dus weinig nodig hebt. Één streng kan een pan met water geel kleuren (duurt wel even).
Beste te combineren met?
Saffraan doet het heel goed in combinatie met het kruid rozemarijn ook gaat het goed samen met paprikapoeder. Ook doet het ook goed in desserts (zelfs met rijstepap), en het is onmisbaar in Paella. In de Perzische (+ Arabische) en Indiase keuken wordt het ook veelvuldig gebruikt. Verder doet het het goed in Risotto, en veel gerechten waarin gekookt wordt met heet water, dan komen de aroma's het beste los.
Andere toepassingen voor Saffraan
Saffraan wordt naast aromatische en kleur eigenschappen ook allerhande medicinale eigenschappen toegedicht. Saffraan wordt verkocht in poedervorm, en als draadjes / strengen en in potjes als medicijn.
Of probeer bijvoorbeeld eens:
Onderstaande aflevering van How Do They Do It verklaart de prijs van Saffraan wellicht ook wat meer.
Leer alles over kruiden
Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.