Home » Munt

Munt

Munt

Munt herken je aan zijn frisse mentholachtige geur. Het kruid is te vinden in veel verschillende soorten en maten, die allemaal net iets anders smaken en geuren, heel leuk om mee te combineren dus! De meest bekende muntsoort is de Marokkaanse munt, deze muntsoort heeft heldergroene blaadjes, die er licht geroffeld uit zien. Een andere lekkere muntsoort is Chocolademunt. Deze soort is wat donkerder van kleur en heeft gladde blaadjes. De smaak van de chocolademunt is wat sterker dan die van de Marokkaanse munt en daarom vooral in de thee heel geschikt.

HelloFresh korting

Gebruik

Je kunt het vers of gedroogd gebruiken, waarbij verse munt voor de meeste smaak zorgt. Gedroogd wordt het eigenlijk alleen gebruikt voor het zetten van thee. Dit omdat gedroogde muntblaadjes heel snel uit elkaar vallen, doordat ze breekbaar worden van het drogen. Ook zien verse muntblaadjes er natuurlijk een stuk leuker uit in gerechten.

Smaak

Munt geeft een frisse smaak die lang in je mond blijft hangen. Samen met zijn geur zorgt het ervoor dat gerechten die ermee bereid worden een fris aroma krijgen.

Alternatief

Munt in gerechten is moeilijk te vervangen, doordat het zo’n kenmerkende smaak heeft, die eigenlijk geen ander kruid kent. Een saus of gerecht zal dus heel anders smaken wanneer munt weggelaten wordt. Wanneer je het een keer echt niet in huis hebt kan basilicum soms uitkomst bieden. Ook hiermee kunnen bijvoorbeeld frisse sauzen gemaakt worden, maar dus wel met een andere smaak.

Meest bekend door

De meest bekende toepassing is in de thee. Vooral verse munt geeft veel smaak af wanneer je dit in heet water legt, waardoor het heel geschikt is om thee mee te maken. Verder wordt het de laatste tijd veel gebruikt in het populaire drankje Hugo. Met een stukje limoen en de het drankje Hugo zelf zorgt het voor een frisse combinatie en hierdoor een lekker zomers drankje.

Beste combinatie

Het is het best te combineren met zoete gerechten, zoals ijs en kwark. De combinatie zoet met fris zorgt voor een lekkere verrassende smaak en dus een hele goede combinatie. Verder is het goed te combineren met vleesgerechten zoals lam en kalf. Wanneer je het verwerkt in een sausje geeft dit een frisse en mildere smaak aan het vlees, wat soms best sterk van smaak kan zijn.

Andere toepassingen

Pepermunt gebruiken we vaak als garnering of voor in de thee, maar eigenlijk wordt het weinig in echte gerechten gebruikt, jammer! Wist je bijvoorbeeld dat je met munt en bladsla ook een lekkere frisse salade kunt maken?


 

Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*