Home » Kurkuma
Kurkuma en geelwortel

Kurkuma

Kurkuma, een heerlijk mild specerij afkomstig uit zuid Azië (en dan vooral uit India). Kurkuma, dat ook wel koenjit of geelwortel wordt genoemd is een van de hoofdingrediënten van curry's en kerrie gerechten. Het zit dan ook in de kerrie die je hier in de winkel kunt kopen. Het specerij word geproduceerd van de wortel van een plant, die nadat de plant afsterft uit de grond gehaald wordt. De wortel is vanbinnen geel, wat dan ook de hele gele kleur van kurkuma verklaart. Vanwege deze hele gele kleur wordt het niet alleen gebruik om eten te kruiden, maar ook om het een warme kleur te geven.

HelloFresh korting

kurkuma

Gebruik

Kurkuma is te koop in wortelvorm, maar is meer te vinden in de gemalen variant. Vers heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar pas met de verse variant wel op, want het geeft erg af. Schil de wortel voor gebruik. Je kunt hem vervolgens in dunne plakjes snijden en bijvoorbeeld door de rijst of door stoofgerechten heen doen. Haal de plakjes er voor het opdienen weer uit. Ook kan je het raspen en er een heerlijke Indiase-currypasta van maken. Als je kurkuma raspt en vervolgens uitknijpt kan je het vocht wat eruit komt zelfs gebruiken om je rijst mee te kleuren.  Je kunt ook gemalen kurkuma gebruiken, het voordeel hiervan is dat het langer houdbaar is en gemakkelijker, voor een gerecht van 4 personen heb je meest niet meer dan 1 theelepel nodig.

Verse kurkuma vind je in de toko en bij sommige (biologische) supermarkten. Je kunt de wortel invriezen, waardoor je het zeker een paar maanden kunt bewaren, maar ook in de koelkast kan je het prima een maand goed houden.

Smaak

Kurkuma is (zoals de gelijkenis in vorm al doet vermoeden) verwant aan gember. Hierdoor heeft de smaak ook wat weg van die van gember. Toch heeft het een duidelijk eigen aroma, dat mild bitter en kruidig is. De smaak van kurkuma doet ook een beetje denken aan die van mosterd, waar het dan ook vaak in verwerkt zit.

Alternatief

Kurkuma kan vervangen worden door saffraan, wat een wat mildere smaak heeft, maar wel ook de gele kleur afgeeft. Verder zit kurkuma natuurlijk ook in kerriepoeder, waardoor je dat soms als vervanger kunt gebruiken. Pas hier wel mee op, kerriepoeder heeft een hele andere smaak, doordat er ook andere kruiden in verwerkt zitten. Het hangt er daarom een beetje af van wat je wilt maken, of je kerrie als vervanging kunt gebruiken.

kurkuma tww

Meest bekend door

Kurkuma is het meest bekend door het vele gebruik ervan in de Indiase keuken. Het specerij is terug te vinden in veel gerechten uit die keuken, zoals curry's en kerriegerechten. Zoals in deze zelfgemaakte viscurry en deze gele curry. Daarnaast is het heel bekend door het gebruik ervan als kleurstof, niet alleen in de voedselindustrie, maar ook om bijvoorbeeld als kleurstof voor in inkt. Tot slot wordt er al jaren veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van kurkuma. Het zou namelijk helpen tegen kanker, maar ook tegen ziektes als alzheimer, al is dit allemaal nog niet wetenschappelijk bewezen.

Beste combinatie

Zoals gezegd wordt kurkuma vaak gebruikt in curry's en kerriegerechten. Dit omdat de smaak ervan goed samengaat met zachte smaken zoals die van vis, kip en bijvoorbeeld kokosmelk. Maar je kunt het natuurlijk ook in andere gerechten gebruiken. Zo kan je met wat kurkuma bijvoorbeeld heerlijk barbecue vlees of kip marineren. Daarnaast kan je het ook gebruiken in oosterse sauzen, zoals wij het hier verwerkten in de saus voor köfte (gehaktballetjes).


Leer alles over kruiden & specerijen

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*