Home » Kruidnagel
kruidnagel

Kruidnagel

De kruidnagel is een specerij met een hele rijke geschiedenis, waar we allemaal weleens wat van gehoord hebben. Het werd door de VOC naar Nederland gebracht en hier gebruikt als luxe specerij om gerechten te kruiden. Daarnaast werd het veel gebruikt bij medische kwalen, waaronder kiespijn; door een hele kruidnagel tegen de zere kies aan te leggen werd de pijn verminderd.

HelloFresh korting

Het specerij komt van de kruidnagelboom en is eigenlijk het onvolgroeide bloemknopje hiervan. Aan de kruidnagelboom komen takjes met aan de uiteinden bosjes knoppen, die er voordat ze gaan bloeien afgehaald worden om de kruidige smaak te behouden. De knopjes worden gedroogd en hierdoor heel hard en kunnen hierna gebruikt worden bij het koken.

Gebruik

Zoals hierboven al genoemd worden kruidnagels gedroogd, daarnaast kunnen ze ook gerookt worden. Bij beide methoden worden ze hard en donker van kleur. Hierna worden ze heel gebruikt in o.a. stoofgerechten, waarbij ze meegekookt worden en voor het opdienen verwijderd. Dit, omdat de smaak zelfs na het koken heel sterk blijft. Naast de ‘gewone' kruidnagel wordt ook kruidnagelolie gemaakt, dit is echter niet geschikt om mee te koken maar wordt vooral gebruikt als verdovingsmiddel in de tandheelkunde.

Smaak

De smaak is het beste te beschrijven als zeer dominant, heel aromatische, kruidig en peperig. Door deze doordringende smaak wordt kruidnagel snel overheersend en kun je er het beste niet te veel van gebruiken. Ook kan je het beter uit het gerecht verwijderen voordat je het opdient.

Alternatief

Soms wordt piment gebruikt als vervanging voor kruidnagel. Dit is minder aromatisch en sterk, maar geeft wel eenzelfde soort peperachtige kruidige smaak. Ook vroeger werd dit al veel als vervanging gebruikt omdat kruidnagel erg duur en schaars was.

Meest bekend door

Kruidnagel is het meest bekend door het gebruik ervan in stoofgerechten. Traditioneel wordt het ook gebruikt in winterse groentegerechten met bijvoorbeeld zuurkool of rode kool. Daarnaast is het bekend door het gebruik ervan in warme dranken, zoals de bekende glühwein.

Beste combinatie

Het werkt dus heel goed met diverse groenten. Ook bij stoofgerechten, in het bijzonder wildstoof gaat kruidnagel heel goed. Door hem lang mee te laten koken in een gerecht komt de smaak goed vrij en geeft dit echt een extra dimensie aan je gerecht. Daarnaast smaakt het ook heel goed in kruidige koeken en gebak. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt in speculaas. Probeer rond de sinterklaasperiode maar eens zelf speculaas te maken met wat kruidnagel door het beslag, dan zullen ze een stuk beter smaken.

 


Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.

Bekijk op bol.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*