Tijm

Tijm

Tijm, een welbekend kruid bij veel Nederlanders. Tijm is een aromatisch kruid wat veel gebruikt wordt in de Europese keuken. Het staat bekend als één van de belangrijke smaakmakers in de Provençaalse kruidenmix en werkt goed bij krachtige en aromatische gerechten, zoals pasta’s, soepen, groenten(schotels) of kaas.

Gebruik

Tijm wordt zowel gedroogd als vers gebruikt. Bij beiden worden alleen de bladeren genuttigd. Vaak wordt er bij verse tijm gebruik gemaakt van een hele tak, die men in de pan doet. Aan het einde van de kooktijd wordt deze dan verwijderd. Gedroogd heeft het een intensievere smaak.

Tijm harmonieert goed met een breed aantal aan ingrediënten en gerechten. Zo werkt het goed met smaakvol lams- of varkensvlees. Ook aromatische groenten of aardappels genieten van de aanwezigheid van tijm. In een goede tomatensaus is het ook onmisbaar, een veelzijdig kruid dus.

Cadeauwinkel

Smaak van tijm

Er zijn honderden verschillende soorten tijm. Het karakteriseren van deze kruid is daarom erg lastig. De Thymus vulgaris (de normale tijm) heeft een scherpe, iets bitters en een zoete aroma in zich. Andere tijmsoorten, bijvoorbeeld de citroentijm, heeft een wat fris zurige smaak (net zoals citroen). In Nederland kennen we 5 soorten eetbare tijm.

Alternatief

Tijm is moeilijk om direct te vervangen door een andere kruid. Indien je geen tijm in huis (of de tuin) hebt, kun je wellicht gebruik maken van de Provençaalse kruidenmix. In noodgevallen kun je gebruik maken van basilicum, majoraan, oregano of bonenkruid. Afhankelijk van het soort gerecht of ingrediënt dien je hier keuzes in te maken. Gerechten met tomaten (pastasaus, soep of uit de oven) is ook erg lekker met basilicum of oregano.

Bekend door

Het meest bekend is de tijm wel vanwege de Provençaalse kruiden. Een kruidenmix met tijm, oregano, peterselie, rozemarijn, basilicum en bonenkruid. Daarnaast is het ook een makkelijke kruid om te zelf te kweken. De plant kun je ‘gewoon’ in de tuin of op het balkon zetten. Je kunt dan het hele jaar van verse tijm genieten!

Best te combineren met

Zoals al eerder gezegd is tijm een diverse kruid. Het is goed te combineren met aromatische groenten, krachtige vleesgerechten, soepen, boullions en kaas.

Recepten met tijm


 

Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Kruidenboek


6 reacties

  1. Pingback: Runderstoofschotel met zilveruitjes | KookenKruid

  2. Pingback: Langzaam gegaarde kabeljauw met ratatouille | KookenKruid

  3. Ik ben echt een liefhebber van tijm zowel over het vlees en tijmthee is heerlijk en bovendien goed tegen verkoudheid en griep.

  4. Pingback: Provençaalse kip in braadzak | 🍽 KookenKruid

  5. Pingback: Pasta met gegrilde groenten en kappertjesdressing | 🍽 KookenKruid

  6. Pingback: Spaghettipompoen met pittige chorizosaus | 🍽 KookenKruid

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*