Home » Tijm
Tijm Kruiden

Tijm

Tijm, een welbekend kruid bij veel Nederlanders. Tijm is een aromatisch kruid wat veel gebruikt wordt in de Europese keuken. Het staat bekend als één van de belangrijke smaakmakers in de Provençaalse kruidenmix en werkt goed bij krachtige en aromatische gerechten, zoals pasta's, soepen, groenten(schotels) of kaas. De tijmplant is robuust en winterhard en zal tijdens de groeimaanden of in een kamerplant het hele jaar door in jouw eigen tuin blijven groeien.Verse tijm en Gedroogde Tijm

Tijm wordt zowel gedroogd als vers gebruikt. Bij zowel de verse als de gedroogde variant worden alleen de bladeren genuttigd. Vaak wordt er bij verse tijm gebruik gemaakt van een hele tak, die men in de pan doet. Aan het einde van de kooktijd wordt deze dan verwijderd. Gedroogd heeft tijm een intensievere smaak.

Tijm harmonieert goed met een breed aantal aan ingrediënten en gerechten. Zo werkt het goed met smaakvol lams- of varkensvlees. Ook aromatische groenten of aardappels genieten van de aanwezigheid van tijm. In een goede tomatensaus is het ook onmisbaar, een veelzijdig kruid dus.

Gedroogde tijmblaadjes kunnen in elke toepassing de verse variant vervangen, maar gebruik een derde zoveel gedroogde tijm als je vers zou gebruiken.

Als de blaadjes van verse tijm bruin beginnen te worden moet je de tijm weggooien. De tijmblaadjes (zonder stengel)  blijven nog 3 dagen goed in de koelkast in een afgesloten bakje.

Tijm in bakje

Smaak van tijm

Er zijn honderden verschillende soorten tijm. Het karakteriseren van dit kruid is daarom erg lastig. De Thymus vulgaris (de normale tijm) heeft een scherpe, iets bitters en een zoete aroma in zich. Andere tijmsoorten, bijvoorbeeld de citroentijm, heeft een wat fris zurige smaak (net zoals citroen). De citroentijm en de normale tijm worden in Nederland het meeste gebruikt.

Alternatief voor tijm

Tijm is moeilijk om direct te vervangen door een ander kruid. Indien je geen tijm in huis (of de tuin) hebt, kun je wellicht gebruik maken van de Provençaalse kruidenmix. In noodgevallen kun je gebruik maken van rozemarijn,  basilicum (gedroogde variant, niet verse basilicum) , majoraan, oregano of bonenkruid. Afhankelijk van het soort gerecht of ingrediënt dien je hier keuzes in te maken. Gerechten met tomaten (pastasaus, soep of uit de oven) is ook erg lekker met basilicum of oregano.

Bekendheid van Tijm

Het meest bekend is de tijm wel vanwege de Provençaalse kruiden. Een kruidenmix met tijm, oregano, peterselie, rozemarijn, basilicum en bonenkruid. Daarnaast is het ook een makkelijk kruid om te zelf te kweken. De plant kun je ‘gewoon' in de tuin of op het balkon zetten. Je kunt dan het hele jaar van verse tijm genieten!

Best te combineren met

Tijm is goed te combineren met aromatische groenten, krachtige vleesgerechten, soepen, boullions en kaas.Recepten met tijm

 

One Comment

  1. Ik ben echt een liefhebber van tijm zowel over het vlees en tijmthee is heerlijk en bovendien goed tegen verkoudheid en griep.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*