Home » Recepten » Herfst » Kabeljauw met een krokant laagje
kabeljauw krokant

Kabeljauw met een krokant laagje

Om de zoveel tijd vind ik het heerlijk om eens een visje te eten. Over het algemeen is vis duurder dan vlees, vandaar ook dat de meeste mensen vaker vlees dan vis eten. Juist daarom is het heerlijk jezelf toch af en toe te verwennen met een stukje vis. Dit keer kabeljauw met een krokant laagje. Het gerecht wordt bereid in de oven en geserveerd met gebakken aardappeltjes.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 stukjes kabeljauwfilet
  • 1/2 citroen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 2 wortels
  • 2 blikjes tomatenconcentraat (2x 70 gram)
  • 1 el pijnboompitjes
  • ongeveer 8 hazelnoten (gepeld)
  • 5 el paneermeel
  • 70 gram margarine
  • 3 tl paprikapoeder
  • 2 tl tijm (of 2 takjes verse tijm)
  • 2 tl oregano
  • 2 tl basilicum

Begin met het koken van de aardappels, dit duurt het langst, omdat je ze eerst moet koken, dan af laten koelen en vervolgens moet snijden en bakken. Kook de aardappels ongeveer 15 minuten totdat ze bijna gaar zijn. Snijdt in de tussentijd de courgette en wortels in blokjes, de paprika in reepjes, cherrytomaat in vieren en snipper de ui en knoflook. Pak een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook, samen met de basilicum en oregano. Voeg vervolgens de wortel, courgette en paprika toe en laat dit een paar minuten mee bakken. Voeg vervolgens het tomatenconcentraat en de cherrytomaten toe toe en laat het geheel nog een minuut of 8 rustig pruttelen.

Giet de aardappels na de kooktijd af en zet de pan even onder de koude kraan zodat de aardappels goed afkoelen en je ze straks in plakjes kunt snijden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak in de tussentijd een koekenpan en rooster hierin de pijnboompitjes, door ze goed om te roeren. Doe in een vijzel (of in een schaaltje) de pijnboompitjes, paprikapoeder, fijngesneden tijm en de hazelnoten. Maal de noten goed fijn en roer alle ingrediënten door elkaar.

Smelt in een koekenpan de boter totdat alles gesmolten is. Zet vervolgens het vuur uit en roer het paneermeel en het notenmengsel erdoor totdat de boter goed opgenomen is. Pak vervolgens een grote ovenschaal en schep hier de saus uit de braadpan in. Leg hier voorzichtig de stukjes kabeljauwfilet op en knijp de citroen boven de filets uit, doe er zout en peper naar smaak op. Schep vervolgens het paneermeel-mengsel op de filets en druk het voorzichtig een beetje aan. Zet de ovenschaal vervolgens gedurende 20 minuten in de oven. Snijd in de tussentijd de aardappels in plakjes en bak deze in een koekenpan met eventueel wat Provençaalse kruiden en zout en peper naar smaak. Nu is het tijd om aan te vallen, eet smakelijk!

kabeljauw met een krokant laagje

 

Comments are closed.