Home » Koriander
koriander

Koriander

Koriander

Koriander is een bijzonder kruid, je kunt namelijk alle delen van de plant gebruiken, zoals het zaad en de bladeren. Het smaakverschil tussen delen is echter wel heel groot en mensen die de zaden lekker vinden, hoeven dus niet automatisch ook fan te zijn van het koriander blad. Het kruid wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken, maar is ook terug te vinden in de Latijns-Amerikaanse keuken.

HelloFresh korting

Gebruik

Korianderblad

In de keuken wordt vrijwel alleen het zaad en het blad van de korianderplant gebruikt, echter in sommige landen wordt ook de wortel gebruikt in het eten. Het korianderblad kan je het beste vers gebruiken, op die manier geeft het de meeste smaak af aan het gerecht. De bladeren zijn wel in te vriezen, maar zullen er daarna niet meer zo mooi uit zien, de groene kleur zal namelijk door het invriezen grotendeels verdwijnen, maar het is dus wel een mogelijkheid. Gedroogd blad wordt vrijwel nooit gebruikt, omdat het blad door het drogen zijn smaak bijna geheel verliest.  Wanneer je kookt met korianderblad, voeg het dan pas tegen het einde van de kooktijd toe aan het gerecht, wanneer het lang meegekookt wordt zal het ook zijn smaak verliezen. Let er verder bij het gebruiken van korianderblad in gerechten op dat het een kruid is waar je van moet houden, check dus eerst zelf of je het lekker vindt voordat je het in je gerecht verwerkt, anders kan het het gerecht verpesten.

Korianderzaad

Het korianderzaad is in Nederland vooral verkrijgbaar in poedervorm, maar ook als hele zaadjes. Bij het gebruik hiervan hoef je veel minder op te letten. Het zaad heeft namelijk een veel minder intensieve en moeilijke smaak als het blad en je hoeft bij korianderzaad dus ook nooit bang te zijn dat het je gerecht zal verpesten.

Korianderwortel

Ook de wortel van de koriander is eetbaar. Over een veelzijdige kruid gesproken. Het wordt vaak in de Thaise keuken gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van de rode curry. Het wordt dan normaal gesproken niet in ‘normale’ gerechten gebruikt. Daar gebruikt men meer het blad of zaad van. Dat heeft een meer uitgesproken smaak.

Smaak

De smaak van het korianderblad lijkt op dat van peterselie, koriander is ook familie van peterselie, dus dat is ook wel enigszins logisch. De smaak van korianderblad is echter veel intensiever dan peterselie en het heeft een beetje een citroen-achtige nasmaak. Mensen die geen fan zijn van het blad vinden het vaak zelfs naar zeep smaken. Het zaad heeft een veel minder intensieve smaak en smaakt, zoals hierboven ook al genoemd heel anders dan het blad. De smaak van korianderzaad is licht noot-achtig, warm en kruidig.

Alternatief

Korianderblad kan je vervangen door peterselie, wanneer je het even niet in huis hebt. De twee planten zijn familie van elkaar en smaken dus ook enigszins hetzelfde. Korianderblad kan je niet vervangen door het korianderzaad, omdat de smaak van deze twee dingen te veel van elkaar verschillen. Het zaad is wel te vervangen door komijn(poeder). Ook dit geeft een beetje een warme kruidige smaak aan het gerecht en kan daarom als vervanging dienen. De korianderwortel is te vervangen door de koriandersteel (zonder blad), of door de wortels van een peterselieplant.

Meest bekend door

Koriander (en dan vooral het zaad) is voornamelijk bekend van het gebruik ervan in de Oosterse keuken. Ook in Nederland vind je in veel Oosterse recepten koriander terug, het blad wordt hier in Nederland niet zo veel gebruikt, maar het zaad zeker wel. Verder wordt het veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse keuken, en dan vooral in Mexico. Daar wordt het gebruikt bij pittige vleesgerechten en is daardoor ook bekend.

Beste combinatie

Koriander werkt goed bij verschillende gerechten, het is erg lekker om met wat koriander blad je verse salade wat op te leuken en meer smaak te geven. Ook smaakt het goed bij vleesgerechten, of bijvoorbeeld bij een gebakken eitje, leuk om eens te proberen, weer eens wat anders! Wist je dat koriander (het zaad) gebruikt wordt voor de traditionele peperkoek? Zeker het korianderzaad combineert ook heel goed met zoete gerechten zoals cake en dus ook de peperkoek.

 

3 Reacties

 1. Geraldine

  Ik heb voor het eerste keer een zakje koriander gekocht. Heb heel klein beetje gebruikt (paar blaadjes gewassen en gedroogd tussen keukenpapier). Ik heb nu veel takjes over. Hoe moet ik die bewaren en wat moet ik nog meer weten over koriander?
  Ik kook eigenlijk niet Thaise of Latijns-Amerikaans dus kan koriander vaker in de nederlandse pot
  (of engelse)??

 2. Kevin | Qadgets.nl

  Mijn eerste keer koriander was overweldigend en blijf dit gebruiken voor mijn gerechten. Favoriet is mijn guacamole met koriander! Echt niet normaal lekker en past zeer goed bij nacho’s (uiteraard) of wraps.

 3. de vries h

  kun je koreander ook gebruiken in de nasi

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*