Home » Steranijs
Steranijs

Steranijs

Steranijs is de gedroogde vrucht van de Illicium verum boom die voornamelijk in Azië groeit. Steranijs is stervormig, met tussen de 5 en 8 armen, waarin zich een zaadje bevindt. Verwar het niet met Japans steranijs. Dit lijkt heel sterk op steranijs en wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld bloemstukken, echter is dit heel giftig.

HelloFresh korting

Gebruik

Steranijs wordt altijd gedroogd gebruikt. Je kunt hele steranijs vinden of in poedervorm. Over het algemeen wordt het in zijn geheel gebruikt in bijvoorbeeld sauzen of stoofschotels. Doe het er aan het begin van de bereiding bij en haal het er voor het serveren weer uit. Het is van zichzelf heel hard en wordt ook niet zacht met bereiden, in z’n geheel is het daarom niet eetbaar. Steranijs is ook in gemalen vorm verkrijgbaar. Je kunt het ook zelf vermalen in een vijzel. Dit gaat echter niet zo makkelijk, aangezien steranijs zo hard is van zichzelf.

Bekijk ook onze informatiepagina over de beste koffiemolens met koffiemolens kan je steranijs namelijk ook vermalen

Smaak

Steranijs heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een anijsachtige smaak. De smaak is wat kruidiger en steviger dan van anijs zelf. Hoewel de smaak van steranijs overeenkomt met dat van anijszaad zijn de twee geen familie van elkaar, anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs groeit aan een boom. Anijszaad ruikt, anders dan steranijs wat meer naar hooi en smaakt wat zoeter. Steranijs geeft een warme, zoete smaak af aan gerechten.

Alternatief

Als alternatief voor steranijs zou je anijszaad kunnen gebruiken. Een halve theelepel anijszaad staat gelijk aan een steranijs. Plet de anijszaadjes eerst even in een vijzel (hier kan je er bv een kopen). Let er wel op dat dit vervangen beter gaat in zoetere gerechten dan in bijvoorbeeld curry's en Aziatische gerechten. In die gevallen zou je een beetje kaneel kunnen gebruiken als vervanging van steranijs. Ook zou je Chinees vijfkruidenmengsel toe kunnen voegen als je dat nog wel in huis heeft.

Meest bekend door

Steranijs is vooral bekend van het Chinees vijfkruidenmengsel, waar het een van de bestanddelen van is. Het is vooral bekend van de Chinese en Indonesische keuken waar het vooral wordt gebruikt in sauzen, rijst- en vleesgerechten. Daarnaast is het bekend van de sterrenmunt-thee, waar het in zit. Als je een steranijs in heet water legt kan je er ook zelf gemakkelijk thee van trekken. Daarnaast vind je steranijs vooral in wat zoetere gerechten zoals stoofperen.

Beste combinatie

Door de zoete aromatische smaak past steranijs heel goed bij stoofpeertjes, appelmoes en cakes of taartjes met bijvoorbeeld appel, peer of mandarijn, zoals deze mandarijncake. Daarnaast is het een heerlijke toevoeging aan een Indiase Curry, curry's zijn vaak een combinatie van smaken; zoet, bitter, zuur, pittig. Steranijs past heel goed om je curry wat zoets mee te geven.


Leer alles over kruiden & specerijen

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


One Comment

  1. Johanna

    Ik heb 10gr steranijs gekookt in 3liter water, en daarna elke dag 2 kopjes er van gedronken. Nu op de 2e en 3e dag heb ik diarree. Kan dit met elkaar te maken hebben?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*