Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn echt een Nederlands fenomeen. Ieder jaar met de ingang van de herfst zijn er weer volop heerlijke koeken en andere lekkernijen met speculaas te verkrijgen. Omdat wij kruidnoten wilden maken, hadden we natuurlijk zelf ook speculaaskruiden nodig. Na wat rondneuzen op het internet (wat zijn er veel varianten!), hebben we zelf een goede balans gevonden. Deze variant is iets sterker van geur dan je misschien gewend bent, maar de smaak na het bereiden is echt subliem!
Ingrediënten (voor 10 gram)
- 3 tl kaneel
- 4 verse kruidnagels
- 3 verse kardemonpeulen
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,5 tl vers geraspte nootmuskaat
Maal de kruidnagels en kardemonpeulen fijn in de vijzel. Je zult zien dat de schil van de kardemon los laat en niet snel fijn te malen is. Deze kun je er ook gerust uithalen, die zijn niet meer nodig. Meng vervolgens alle ingrediënten samen en je hebt heerlijke speculaaskruiden!
Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.