Home » Basilicum
basilicum

Basilicum

Basilicum is een klassiek kruid uit de mediterrane keuken. De plant doet het in die regio goed en er wordt daarom veel gebruik van gemaakt. Hier in Nederland is hij ook te kweken, maar heeft hij het, zeker als hij buiten staat snel te koud. Basilicum is een eenjarige plant, je zal dus wel ieder jaar een nieuwe moeten kopen of zaaien.

HelloFresh korting

Gebruik basilicum

Basilicumblaadjes zijn het lekkerst vers te eten, omdat er dan meer smaak aan zit. Ook kan je het gedroogd gebruiken. Wanneer je weinig gebruik maakt van het kruid kan dit ideaal zijn. Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.

Smaak basilicum

Basilicum heeft een peperachtige smaak, die goed blijft hangen en snel overheersend kan zijn. Als je het in je gerecht wil verwerken, zorg dan dat je steeds kleine beetjes aan je gerecht toevoegt en tussendoor proeft.

groene basilicum

Alternatief voor basilicum

Basilicum is slecht te vervangen door een ander kruid, omdat het zo’n sterke smaak heeft. Wel is het in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij pasta’s mogelijk het te vervangen door rucola. deze groente heeft een sterke smaak en kan een gerecht daardoor wat diepgang geven. Rucola is ook lekker om toe te voegen aan salades, wanneer je geen basilicum hebt.

Bekend door

Basilicum is bekend om het vele gebruik ervan in de mediterrane keuken, wanneer je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Italië of Spanje kan je er bijna niet omheen. In veel gerechten daar zit tomaat verwerkt en daar is het heel goed mee te combineren. Verder is het bekend van de pesto, waar het het hoofdbestanddeel van is naast olie en knoflook. Het is heel gemakkelijk om zelf pesto te maken. Hiervoor doe je fijngesneden basilicum met wat pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en knoflook in een vijzel en maal je het fijn met wat olie totdat je een gladde mousse hebt. Pesto is heerlijk bij gerechten met kip. Ook is pesto gemakkelijk lang te bewaren, wanneer je de overgebleven pesto met wat extra olie in een pot doet.

Best te combineren met

Zoals gezegd is de smaak heel goed te combineren is met tomaten, het is dus heel lekker om wat basilicum of basilicumpesto in de tomatensoep te doen. Daarnaast is het heerlijk op een boterham/bruschetta met tomatenblokjes en natuurlijk door de bolognese saus.

One Comment

  1. A.Versteeg

    is dit inde vriezen en hoe ????

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*