Home » Koperen pannen
Koperen pannen

Koperen pannen

Goede koperen pannen: waar let je op bij de aanschaf van koperen pannen?

Koperen pannen zijn schitterend! Dat is vaak de eerste gedachte als je een koperen pan ziet. Ik ben het daar helemaal mee eens. Koperen pannen zijn ‘anders', glimmen en hebben een mooie gloed over zich heen. De pannen zijn vaak niet goedkoop. Dat heeft natuurlijk een reden; de grondstof koper is duurder dan staal. Ook de aantrekkelijkheid van de pannen verhoogd de prijs.

HelloFresh korting

Waarom koken in koperen pannen?

warmte geleiding koperen pan

Koper wordt veel gebruikt door professionele chefs. Zo gebruikt Rudolf van Veen het ook in z'n kookprogramma's. De reden dat ze graag werken met koperen pannen, is de warmte geleiding. Koper geleid warmte extreem goed, waardoor je nooit ‘hotspots' krijgt. De gehele pan wordt evenredig warm. Dit betekent dat o.a. dat je ook heel goed de warmte kan reguleren. Is de pan te heet? Dan draai je het vuur lager en de pan koelt direct af.

Dit is ideaal wanneer je aan de slag gaat met sauzen, smelten van chocolade of bijvoorbeeld het maken van karamel. Ook bij het bereiden van andere gerechten kun je gebruik maken van een koperen pan. Bijvoorbeeld om een perfect gegaard biefstukje te bakken!

Voordelen van koperen pannen

  • Geleid warmte extreem goed
  • Erg mooie pannen
  • Temperatuur makkelijk en goed te regelen
  • Pannen zijn lichter dan staal
Warmtegeleiding koper vs zilver
Verschil in warmtegeleiding van zilver, koper, aluminium en roestvrij staal. Zoals je ziet is er een duidelijk verschil in warmtegeleiding.

Hoe bepaal je de kwaliteit?

Koperen pannen zijn niet goedkoop. Je zal daarom snel geneigd zijn om naar een goedkopere variant te kijken. Nu is er natuurlijk niks mis met het uitzoeken van een goede deal. Kijk bij de aankoop altijd naar de dikte van het koper. De dikte bepaalt namelijk grotendeels de kwaliteit van de pan. Een hoge kwaliteit pan heeft minimaal een 1,5 millimeter dikke bodem.

Bekende merken

Mauviel is een van de meest bekende merken als het aankomt op koperen pannen. Met een breed aanbod aan koperen pannen zul je bij dit merk zeker slagen. Mauviel is opgericht in Frankrijk en komt uit een van de steden waar koper zeer veel gebruikt werd. Ze staan voor kwaliteit en bieden hun producten aan zowel de professionals als de liefhebber aan.

Rösle kent zijn oorsprong in Duitsland. Net als de andere merken staat ook Rösle voor kwaliteit. Ze richten zich niet alleen op de pannen, maar eigenlijk alles wat met koken te maken heeft. Het idee is dat ze functionele producten combineren met innovatieve designs, kwaliteitsnormen en oplossingen. Ze bieden maar liefst 20 jaar garantie op de pannen!

DeBuyer heeft een breed aanbod aan kookproducten. Ook zij leveren kwaliteit, gericht op de professional en kookliefhebber.

Geschikte pannen

Koperen pannen zijn ideaal wanneer je afhankelijk bent van goede warmtegeleiding. Bijvoorbeeld bij het bereiden van sauzen, het bakken en grillen van vlees of bij ovenbereidingen. Het kopen van een koperen soeppan is verder alleen voor de show. Daar zul je geen grote meerwaarde halen uit het materiaal. Hieronder heb ik een aantal pannen uitgelicht waarvan ik denk dat ze goed zijn.

Sauspankoperen sauspan

De koperen sauspan is een van de meest gebruikte koperen pannen. De reden dat men graag een saus maakt in een koperen pan, is dat de warmte zeer gemakkelijk te controleren is. Koper warmt snel op, maar koelt ook snel af. Als de saus dreigt te schiften kun je snel het vuur laag zetten om het schiftingsproces stil te leggen. In de Nederlandse webshops is met name de Mauviel goed verkrijgbaar. Deze Mauviel is 1,5 mm dik en heeft een diameter van 16 cm.

Bekijk op Fonq

Koekenpan / vispanKoperen vispan

De koperen vispan is een ovaal gevormde pan die verder sterk lijkt op een koekenpan. Door de vorm is deze geschikt voor langwerpige ingrediënten, zoals vis. Thuis hebben we een vispan die met speciale gelegenheden op een brander midden op tafel wordt gezet. Je hebt maar 1 brandertje nodig om de hele pan goed te verwarmen. Ideaal als je een lang diner hebt, bijvoorbeeld met kerst. Zo hebben wij er laatst heerlijke biefstuk blokjes met gegrilde groente uit gegeten, geflambeerd met een zoete likeur!

De Mauviel M'héritage M'150s is 35 cm lang en 23 cm breed. Ook deze heeft een dikte van 1,5 mm.

Bekijk op Fonq

Hapjespan

Koperen sauteerpan

De hapjespan, ook wel sauteerpan genoemd, vormt het hart in veel keukens. Deze veelgebruikte pan is veelzijdig en zeer geliefd. Je kunt er heerlijke pastasauzen in maken, maar ook vlees of groenten bakken. De koperen sauteerpan is een pan die je hele leven meegaat. Als je de thuis de hapjespan veel gebruikt, moet je eigenlijk wel een koperen variant in huis hebben. Dit zal het bereiden van lekkere gerechten gemakkelijker maken. De Mauviel M'héritage heeft een diameter van 24 cm, is 1,5 mm dik en is geschikt voor elke dagelijkse kost!

Bekijk op Fonq

BraadsleeKoperen braadslee

Een braadslee is ideaal om grotere hoeveelheden groenten en vlees in de oven te garen. Koper is (afhankelijk van het handvat) geschikt om in de oven te plaatsen. Een zeer fraaie braadslee mag dan natuurlijk niet ontbreken! Het bereiden in een koperen braadslee gaat veel efficiënter dan bijvoorbeeld glas. Doordat koper de warmte aan alle kanten goed doorlaat zal je minder snel aangebrande stukken hebben. Perfect voor het bereiden van gegrilde groenten uit de oven, of heerlijke geroosterde aardappels! Deze braadslee is ook weer van Mauviel M'héritage en is 1,5 mm dik. Met een lengte van 35 cm en een breedte van 25 cm kun je genoeg grillen voor het hele gezin!

Bekijk op Fonq

Vertinnen en onderhoud

Het materiaal koper geleid warmte dus heel goed. Maar koken op alleen koper is giftig voor mensen. Daarom zijn alle koperen pannen voorzien van een tinnen laag. Deze laag maakt het mogelijk om in deze pannen te koken. Deze laag is dus erg belangrijk. Er gaan op het internet wilde verhalen rond over een mogelijk gevaar van koperen pannen. Wat belangrijk aan deze pannen is het onderhoud. Net zoals je mooie keukenmessen zorg je ook goed voor je mooie pannen.

Dit betekent dat ze niet in de vaatwasser mogen, maar altijd met de hand afgewassen worden. Het liefste snel na de bereiding. Zorg er daarnaast voor dat je nooit met scherpe objecten in de pan roert. Dit kan leiden tot schade in het tin. Meer informatie over de veiligheid van koperen pannen vind je op Wikipedia.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*