Home » Knoflook
knoflook

Knoflook

Knoflook behoort tot de uienfamilie, ook wel “Allium” genoemd. Net als uien groeien de bollen van de knoflook onder de grond. In de Mediterraanse keuken wordt knoflook alom gebruikt. In de Noord-Europese keuken is dit een stuk minder. Wij zijn er gek op en gebruiken het in bijna elk van onze gerechten. De knoflook heeft een sterke, onmiskenbare geur en zorgt voor een duidelijke smaaktoevoeging in gerechten.

HelloFresh korting

Soorten knoflook

Net zoals bij ui, zijn er ook diverse soorten knoflook. In Nederland zijn er vijf soorten knoflook het beste te koop; verse, gedroogde, solo, gerookte en gefermenteerde knoflook. Uiteraard is het naast de verse vorm ook in poedervorm te koop. Alhoewel ik hier vier soorten knoflook omschrijf, zijn er wereldwijd meer dan 300 varianten.

Verse knoflook

Verse knoflook is een knoflook die lichter van smaak is dan de gedroogde (meest bekende) knoflook. De bol is groter en ook wat ‘natter'. Doordat de smaak iets lichter is, is deze soort knoflook ideaal om als verse bereiding te gebruiken. Zo kun je deze verwerken in een salade, of bijvoorbeeld als smaakmaker in een dip met olijfolie, geserveerd met brood. In Nederland is de verse knoflook van ongeveer eind augustus tot november beschikbaar van eigen bodem. Daarna wordt deze geïmporteerd uit andere landen. Het is dus het hele jaar verkrijgbaar.

Gedroogde knoflookknoflook

Als je de verse knoflook lang genoeg laat liggen, zul je zien dat deze opdroogt tot de knoflook die we het beste kennen; de gedroogde knoflook. Wanneer je in de supermarkt ‘gewone' knoflook koopt, zul je deze in je mandje (of karretje) doen. De smaak hiervan is wat scherper dan de verse knoflook. Voor alle soorten knoflook geldt eigenlijk hoe fijner je het snijdt, hoe sterker de smaak wordt. Als je de gedroogde knoflook langer laat meekoken in het gerecht, zal de knoflook steeds zoeter worden. Wel belangrijk is om de knoflook niet aan te laten branden, de smaak wordt dan snel bitter

Solo knoflook

Solo knoflook is eigenlijk een kleine “een-teens” variant van de gedroogde knoflook. Solo knoflook is wat kleiner dan een bol gewone knoflook, maar veel ronder. Dit komt omdat solo knoflook uit slechts één grote ronde teen bestaat. De smaak is gelijkend aan die van gedroogde knoflook. Het enige voordeel alleen is dat je niet meer elk teentje apart hoeft te pellen.

Gerookte knoflook

De gerookte knoflook heeft een hele andere geur dan de andere soorten. Je merkt duidelijk dat deze gerookt is, door de houtachtige rook geur die er vanaf komt. Als men de knoflook uit de grond haalt, laat men deze eerste een paar dagen op het land drogen. Elke dag draaien ze de knoflook om zodat deze aan alle kanten droog is. Pas wanneer de meeste vocht uit de knoflook is, kan deze in speciale rookovens worden gerookt. De gerookte knoflook is steviger in de vorm en ook anders van smaak. In tegenstelling van de verse of gedroogde knoflook is de nasmaak minder bitter. Ook is deze knoflook langer houdbaar (tot aan 12 maanden).

Gefermenteerde knoflook

Gefermenteerde knoflookDe gefermenteerde knoflook heeft een totaal ander uiterlijk dan de andere soorten. Waar de verse, gedroogde en gerookte knoflook voornamelijk wit zijn, is de gefermenteerde knoflook pikzwart. Ik vind het een erg lekkere knoflook waarvan je duidelijk merkt dat de smaak anders is. De knoflook is zoeter en werkt vooral goed in gerechten die een sterkere smaak hebben (bijvoorbeeld pastasausen, gerookte kip enzovoort). Deze knoflook is iets moeilijker te schillen, omdat de knoflook door het fermenteren heel zacht geworden is. Je kunt het daarom beter persen met een lepel of vork. Je zult dan snel kleine zwarte korreltjes knoflook op je snijplank hebben. Zelf heb ik een keer geprobeerd aioli te maken van deze gefermenteerde knoflook, maar dat was geen succes. Vandaar dat ik het aanraad om te verwerken in gerechten met een sterkere, complexere (meer kruiden) gerechten. De gefermenteerde knoflook is niet overal te verkrijgen, maar op speciale markten en grote supermarkten of horecazaken zoals de Makro zijn ze wel te vinden.

Leuke weetjes

  • Knoflook is, ondanks dat veel mensen niet van de geur houden, een afrodisiacum
  • Er zijn wereldwijd 300 varianten knoflook
  • Een stofje in de knoflook, genaamd allylmethylsulfide wordt niet afgebroken in de darmen, maar wordt opgenomen in het bloed. Dit is het stofje dat de geur van knoflook verspreid uit de poriën.
  • Voer je hond of kat nooit knoflook. Knoflook is namelijk giftig voor katten en honden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*