Bijna iedereen heeft wel een potje kerriepoeder in zijn of haar keukenkastje staan, maar wat is het eigenlijk? Kerrie is geen zuiver kruid of specerij, maar een mengsel van verschillende andere specerijen en kruiden. Toch is het iets wat je met het koken vaak gebruikt, en daarom toch wel leuk om er iets meer over te weten.
Kerrie komt dus niet van de kerrieplant (die overigens wel bestaat, en ook een smaak heeft die lijkt op kerrie). Maar zoals de meeste mensen het kennen is het een mengsel van verschillende kruiden, die wisselen per land en zelfs per familie. De basis bestaat meestal uit een mengsel van komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, wat aangevuld wordt met verschillende andere kruiden. Zo kan je het zelf naar smaak aanvullen met bijvoorbeeld lavas, gember, nootmuskaat, selderijzaad of kaneel.
Gebruik
Kerrie wordt eigenlijk altijd gebruikt in poedervorm, omdat het gaat om vermalen gemengde kruiden. Deze zijn dus ook meest niet vers, omdat het dan minder makkelijk vermaalt. De kerrie uit de supermarkt is natuurlijk al vermalen en zo te gebruiken bij het bereiden van rijst, vlees, soepen en sauzen. Daarnaast kan je een eigen kerriemengsel maken naar je eigen smaak, door verschillende kruiden en specerijen de vermalen en te vermengen in een vijzel (v.a. €12). Voeg het, bij het koken altijd als eerste toe en fruit het bijvoorbeeld met een uitje in wat olie. Hierdoor komen de smaken uit het kruidenmengselmengsel het beste vrij.
Smaak
Kerrie zoals we dat in Nederland kennen heeft een milde, zoete smaak en een heel kenmerkende geur. Het is heel aromatisch, waardoor er vaak niet heel veel van nodig is. Omdat er zo veel verschillende combinaties van kruiden en specerijen mogelijk zijn kent het veel verschillende smaken en zal het soms wat sterker of pittiger zijn dan een andere keer.
Alternatief
Omdat kerrie een mengsel is van verschillende kruiden, kan je, wanneer je het niet in huis hebt zelf een mengsel maken van de kruiden die je wel hebt. De belangrijkste ingrediënten zijn dan wel de basisingrediënten die hierboven al genoemd staan. Daarnaast kan je takjes van de kerrieplant gebruiken als vervanging. Deze hebben een milde kerriesmaak en kunnen ook gebruik worden bij het maken van sauzen, het braden van vlees en het bereiden van bijvoorbeeld rijst. De takjes van de kerrieplant laat je meekoken en haal je er vervolgens voor het serveren uit.
Meest bekend door
Kerrie is het meest bekend door het gebruik ervan in de Indiase keuken, waar het veel verwerkt wordt in zoete gerechten met vlees en rijst en stoofgerechten. Het is dan ook het basisingrediënt van de Indiase curry's. Daarnaast is het in Nederland bekend van de kip-kerrie, waarop veel variaties met groentes mogelijk zijn.
Beste combinatie
Zoals hierboven al gezegd wordt het veel gebruikt in combinatie met kip. Zeker wanneer je kipfilet-blokjes gebruikt trekt kerrie hier makkelijk in en kan je met wat kip en groenten erbij een heerlijke saus maken die goed smaakt bij rijst, maar ook in ovenschotels. Daarnaast past het goed bij andere vleessoorten zoals rundvlees en is het heel geschikt om stoofschotels met groente te maken.
Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.