Home » Slijpsteen of watersteen kopen?
japanse slijpsteen

Slijpsteen of watersteen kopen?

Je mes slijpen kan op verschillende manieren. Eén van deze manieren is via de slijpsteen (of watersteen). In dit artikelen leggen we je uit wat deze precies zijn, wat het verschil is en waar je op moet letten bij het aanschaffen.

HelloFresh korting

Er zijn dus meerdere soorten slijpstenen. In grote lijnen heten ze allemaal slijpstenen, maar er zit redelijk wat verschil in de verschillende soorten. Zo heb je de (meest bekende) Japanse slijpsteen (ook wel watersteen genoemd), de Belgische slijpsteen, keramische slijpstenen en diamanten slijpstenen.

Afhankelijk van de staat van je mes en je wensen kun je verschillende slijpstenen uitzoeken. Het resultaat wat je behaalt met een slijpsteen is niet te vergelijken met die van een aanzetstaal, wat alleen gebruikt wordt voor het dagelijkse onderhoud.

Op zoek naar een nieuw messenset? Bekijk onze koopgids voor de beste messenset

Japanse slijpsteen

japanse slijpsteen

De beste slijpstenen komen uit Japan. Het land van de rijzende zon en scherpe messen.

Diamanten slijpsteen

Diamant slijpsteen

Gemaakt met een diamanten coating. Gemaakt voor het ‘grovere' werk, het zeer fijne resultaat behaal je niet.

Belgische slijpsteen

belgische-blauwe

Gewonnen uit de Belgische Ardennen, een echt natuurproduct. Wordt gebruikt om de messen te polijsten.

Keramische slijpsteen

keramische slijpsteen

De keramische slijpsteen wordt vaak geroemd om z'n hardheid en levensduur, maar behoort niet tot de meest populaire slijpmethode.

Japanse slijpstenen (watersteen)japanse slijpsteen

De Japanse slijpstenen, ook wel waterstenen genoemd, zijn de meest bekende slijpstenen. Niet geheel zonder reden natuurlijk. De Japanners maken van het slijpen je mes een ware kunst. De term wetstone of wetsteen wordt vaak gebruikt om de Japanse slijpstenen aan te duiden. Dit komt doordat de stenen drijfnat moeten zijn als je gaat slijpen. De natte laag zorgt ervoor dat de ijzerdeeltjes niet in de steen gaan zitten, waardoor je het mes blijft slijpen. De meeste stenen zijn gemaakt van aluminium-oxide, wat harder is dan staal. De Japanse slijpsteen is in verschillende gradaties ‘korrel' te verkrijgen. Dit getal geeft aan hoe fijn je kunt slijpen. Van 100 (grof) tot 10.000 (extreem fijn). Over het algemeen geldt de volgende maatstaf:

 • 100 – 400: voorbewerken van botte messen – de grove randjes wegwerken
 • 400 – 1.000: 1e slijpgang bij onderhoud van de messen – fijn slijpen van bramen e.d.
 • 1.000 – 3.000: 2e slijpgang – afwerken
 • 3.000 – 10.000: Polijsten – je snijmes veranderen in een scheermes

De Japanse slijpstenen zijn een belangrijke aanwinst voor de hobbykok met goede messen. Het resultaat wat je kunt behalen is, met een beetje oefening, beter dan elke andere slijptechniek. Voor een optimaal resultaat heb je 2 à 3 korrelgroottes in huis. Gelukkig hebben de stenen vaak 2 kanten. Zelf heb ik een steen met een korrel 220 en 1.000. Er ontbreekt dus nog een echte polijststeen.

 • Zeer scherp resultaat mogelijk
 • In vele verschillende korrelgroottes verkrijgbaar. Altijd het resultaat wat je zoekt
 • Stenen slijten, waardoor je ook hier regelmatig onderhoud op moet doen

Bekijk op bol.com

Diamanten slijpsteenDiamant slijpsteen

Een diamanten slijpsteen is natuurlijk niet 100% van diamant. Dat zou wel een erg duur grapje worden. De diamanten slijpsteen is een plaat, gemaakt van aluminium of staal waar stukjes diamant opgeplakt zijn. Dit kan op verschillende soorten ondergrond geplakt worden, maar het idee is altijd hetzelfde. In feite is de werking van een diamanten slijpsteen hetzelfde als dat van schuurpapier. Ook hier is het effect van het diamant in het begin het grootste, waarna dat in verloop van gebruik minder zal worden. Uiteraard kun je hier langer mee doen dan met schuurpapier.

 • Snelle en efficiënte manier om messen te slijpen
 • Bij heel hard staal is diamant aanbevolen
 • De stenen zelf behouden hun originele vorm, in tegenstelling tot de andere stenen
 • Doordat de diamanten stenen niet in verschillende korrelgroottes verkrijgbaar is, is een gepolijst resultaat onmogelijk

Bekijk op bol.com (v.a. €32)

Belgische slijpsteen (Coticules)belgische-blauwe

Een Belgische slijpsteen? Ja zeker! Uit de Ardennes wordt een natuursteen gewonnen die al sinds 1625 gebruikt wordt om messen te slijpen. Het unieke aan dit product is dat het niet alleen 100% natuurlijk is, maar ook dat je zelf kunt bepalen welke korrelgrootte je gebruikt. Er zijn twee soorten Belgische slijpstenen; de Belgische Blauwe Wetsteen (BBW) en de Ardennes Coticule. De Belgische Blauwe Wetsteen heeft minder granaten (lagere korrelgrootte). De Ardennes Coticule is geel van kleur en makkelijk te herkennen. Om te slijpen met de Coticule slijpsteen heb je slurry nodig, wat ook wel slijppasta genoemd wordt. Dit is een lichtgekleurde pasta die ontstaat wanneer je met een slurrysteentje of dressing stone over het vochtige oppervlak van de slijpsteen wrijft. Hoe dikker de slijppasta is, hoe lager de korrelgrootte is. Zo kun je bijvoorbeeld een korrelgrootte van 1.000 behalen, maar ook van 8.000.

 • Natuurproduct en daarmee altijd uniek
 • 1 steen voor meerdere korrelgroottes
 • De slijppasta dikte onder de knie krijgen vergt wat werk
 • De Belgische Blauwe Wetsteen is altijd rond de 4.000 grit en dus bedoelt om te polijsten

Nu voor €44,95

Keramische slijpsteenkeramische slijpsteen

De keramische slijpsteen waren een van de eerste vervangers van de natuursteen. De keramische slijpsteen wordt in mijn onderzoek vaak geroemd om z'n hardheid en langere levensduur, maar toch is het niet een van de gangbare manieren van slijpen. De hardheid van de keramische slijpsteen is een 9,2 op de schaal van Mohs, waar diamant een 10 heeft. Heel erg hard dus. Dit verklaard ook waarom deze steen zo lang mee gaat. Over het algemeen zijn de keramische stenen in 4 schalen ingedeeld:

 • Grof (korrel 400 – 600)
 • Medium (1.000 – 1.200)
 • Fijn (2.000 – 2.500)
 • Ultrafijn (3.000 +)

Ondanks dat er weinig echt over geschreven is, is de keramische slijpsteen in Nederland goed verkrijgbaar.

Hier voor €33,95

Kies een slijpsteen die past bij je behoefte

In dit artikel heb ik de verschillende soorten slijpstenen geprobeerd zo volledig en bondig mogelijk weer te geven. Elke steen heeft z'n voor- en nadelen. Zelf maak ik met veel plezier gebruik van de Japanse slijpstenen. Als ik eerlijk ben had ik toen niet zo goed onderzoek gedaan als nu en ben ik afgegaan op wat de winkelbediende mij destijds aanraadde. De Japanse slijpsteen van 220/1.000 is zeker geen miskoop en helpt mij m'n messen goed scherp te houden. Bovendien was de prijs (ongeveer 2 tientjes) goed te behappen.
Indien je meer geld wilt uitgeven zijn de keramische slijpstenen zeker het overwegen waard. Hierbij zul je alleen per korrelgrootte en andere steen moeten kopen. Indien je dus gaat voor 3 korrelgroottes, dien je dus 3 stenen aan te schaffen. Het polijstwerk kan goed op de Belgische natuurstenen. Voornamelijk doordat je kunt spelen met de dikte van de slijppasta en daardoor steeds fijner kunt slijpen. Een combinatie van verschillende stenen is dus ook zeker mogelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*