Home » Beste messenset
Beste messenset

Beste messenset

In dit artikel zochten we uit wat wij de beste messenset vinden. Toen wij begonnen met koken gebruikte we in eerste instantie goedkopere, kleine messen om te snijden. Op TV zagen we de chefs met mooie messen feilloos een ui snipperen of paprika mooi in blokjes snijden. Met dat kleine mesje ging dat een stuk lastiger. Al snel wisten we dat we een goede messenset moesten hebben. We gingen op zoek naar de beste messenset. Na een kleine zoektocht in de winkels kwamen we er al snel achter dat er een flink prijsverschil in de messensets zit. Met deze gids hopen we jou de juiste informatie te geven om een goede keuze te maken.

HelloFresh korting

Soorten messen

In een messenset zitten verschillende soorten messen, met een verschillend doel. Bij de keukenmessen voor thuisgebruiken zitten tussen de 3 en 15 messen in een set. De meeste zullen echter 5 messen in een set hebben. Hiermee heb je genoeg messen om de meeste keukentaken te verrichten.

Koksmes

Koksmes

De meest bekende, en vaak ook meest gebruikte, mes is het koksmes. Het koksmes heeft een hoog lemmet dat smaller wordt richting de punt. Een hobbykok gebruikt meestal een koksmes van 20 centimeter, een professionele kok tot 27 centimeter. Het koksmes is veelzijdig en wordt gebruikt voor het meeste snijwerk. Het werkt vooral goed als je grotere stukken groente snijdt of kruiden fijn wilt snijden.


Broodmes

Broodmes

Het broodmes heeft weinig introductie nodig. Bijna iedereen heeft wel een broodmes thuis liggen. Het broodmes heeft een gekarteld snijvlak en is langwerpig. Het lemmet heeft grotendeels dezelfde hoogte en is bij punt naar onder afgebogen. Geschikt voor het snijden van allerlei soort brood en gebak.


Vleesmes

vleesmes

Een vleesmes lijkt qua vorm het meeste op een broodmes. Het is ook ongeveer 20 centimeter, maar heeft in plaats van een gekarteld snijvlak een glad snijvlak. Het is geschikt om allerlei soorten vlees en gevogelte mee te trancheren of snijden. Het vleesmes is dankzij het smalle lemmet geschikt om eenvoudig een groot stuk vlees klein te snijden (denk aan sukadelappen), of om gevogelte te ontleden van de vleugels, poten en filet.


Tomatenmes

tomatenmes

Een tomatenmes is een klein gekarteld mes, voornamelijk gebruikt om groente en fruit te snijden waarbij het product een schil met zachte binnenkant heeft. De tomaat is daar logischerwijs het bekendste voorbeeld van. Ook druiven, nectarines en perziken kun je er goed mee snijden.


Officemes

Officemes

Het officemes is het kleinste mes van deze 5. Het is iets groter als een aardappelmesje, maar vele malen scherper. Het lemmet is ongeveer 10 centimeter en het heeft een glad snijvlak. Het is geschikt om (kleinere) groenten, fruit en kruiden te snijden. Vaak kiest men bij het snijden van de groenten tussen het officemes en koksmes. Per persoon verschilt het wat je het fijnste vindt.


Kwaliteit van de messen

De kwaliteit van de messen is afhankelijk van het materiaal wat gebruikt wordt en de manier waarop het mes is gemaakt. Er worden veel vergelijkingen gemaakt tussen Europese en Japanse messen. Beide messen hebben zo hun sterke en zwakke punten.

Bij het kiezen van het beste messenset maak je de afweging of je een Europese of Japanse messenset wil. Alle messen in zo'n set zijn altijd dezelfde soort en met dezelfde techniek gemaakt. Uiteraard is goed onderhoud van de messen net zo belangrijk. Bekijk daarom ook onze pagina over het slijpen van je messen.

Europese messen

Europees messenset

Europese messen zijn van minder hard staal dan Japanse messen. De hardheid van staal wordt aangeduid in de maat Rockwell. Hoe hoger, hoe harder. Een Europees mes heeft tussen de 54º en 58º Rockwell. Door de lagere hardheid is de snijhoek 20º per kant. Ook is het lemmet hierdoor dikker. De dikte en grote snijhoek betekend dat de Europese messen steviger zijn dan de Japanse messen. Ook is de prijs van Europese messen in de meeste gevallen een stuk lager.

 • Gunstiger geprijsd
 • Stevige messen, geschikt voor divers snijwerk
 • Vaak zwaarder in gewicht
 • Makkelijk scherp te houden
 • Dikker lemmet waardoor snijden lastiger kan zijn, vooral bij vleesmessen
 • Messen moeten vaker tussentijds geslepen worden

Japanse messen

Japans messenset

Japanse messen zijn vaak net zo veel kunstwerk als praktisch. Veelal hebben de messen mooie looplijnen doordat het uit twee soorten staal is gemaakt. De hardheid van Japanse messen zijn vanaf 58º Rockwell. Dit bekent dat het zeer hard staal is. Hierdoor is het lemmet smaller dan bij Europese messen.

Ook hebben Japanse messen een scherpere snijhoek van 15º. Dit maakt de messen licht en scherp. Het nadeel is dan weer dat de messen zeer gevoelig zijn. Er moet met grote zorg met de messen omgegaan worden. Japanse messen leent men ook hierdoor ook nauwelijks uit.

 • Scherpe messen
 • Hard staal, waardoor scherpe snijhoek en dun lemmet
 • Lichtgewicht
 • Redelijk prijzig
 • Gevoelige messen

De 5 beste messensets

2. Diamant Sabatier Integra

sabatier


1 Onze eerste keuze is gevallen op het Diamant Sabatier Integra Messenblok. Wij hebben zelf een messenset van Sabatier en zijn erg te spreken over de kwaliteit hiervan. Dit zijn messen met een hardheid van 56/57º. Hierdoor zijn ze stevig en robuust. In dit messenset zitten een koksmes, tomatenmes, officemes, santokumes en broodmes. Op het handvat zitten speciale anti-slip kuiltjes voor een stevige grip. Het lemmet is van hooggelegeerd staal.

Bekijk op bol.com


1. Zwilling Twin Pollux Messenset 7-delig

zwilling-twin-pollux-messenset-7-delig small


2 Zwilling J.A. Henckels is een van de bekendste messenmerken. Opgericht in 1731 door dhr. Henckels. Hij wilde keukenmiddelen fabriceren van de hoogste Europese kwaliteit. Zwilling J.A. Henckels is tot op vandaag een familiebedrijf. Ze hebben een aantal series ontwikkeld, waar de Twin Pollux er één van is. In deze serie zijn natuurlijk de losse messen verkrijgbaar, maar ook een zeer fraai messenblok met 7 messen en een aanzetstaal om de messen mee te slijpen.

Bekijk op bol.com 


3. Richardson Sheffield Forme Contours Messenblok

richardson-sheffield-forme-contour-messenblok-5-delig small


3 Richardson Sheffield, onderdeel van Amefa, is gespecialiseerd in keukenmessen. Amefa richt zicht met diverse merken op “het genieten van eetmomenten”. Richardson Sheffield richt zich dus alleen op keukenmessen en focust zich op mooie, kwalitatieve en betaalbare messen(sets).

Hierdoor kun je al voor een paar tientjes een messenset kopen. De Forme Contours is al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 75,-. Wat het relatief gezien goedkope messen maken.

Ze zijn, logischerwijs, niet het beste, maar bieden voor een beperkt budget wel mooie messen. Deze messen zijn ook vaatwasserbestendig. Persoonlijk was ik messen altijd met de hand af, dit verlengt de levensduur van de messen.

Bekijk op bol.comBekijk op Fonq


4. Global Messenset G803883

global-messenset-g803883 small


4 Global is een fabrikant van Japanse messen. Ze hebben een naadloos design waardoor ze niet alleen heel soepel snijden, maar er ook schitterend uitzien. De handvatten hebben anti-slip kuiltjes, wat een mooi effect aan de messen geeft.

De Global messen zijn door hun hoge kwaliteit niet goedkoop. De kwaliteit en levensduur maken de kosten echter meer dan goed.

De Global G803883 is een set met 3 messen; een groentemes, santokumes en officemes. Ze zijn gemaakt van Chromova 18 RVS met een Rockwell hardheid van 56-58º. De santokumes vervangt de koksmes. Een santokumes is een Japanse variant van ‘alleskunner'. Nu in de aanbieding!

Bekijk op Fonq


5. Laguiole Style de Vie Koksmessenset Olijfhout (5-delig)

LAGUIOLE STYLE DE VIE KOKSMESSENSET OLIJFHOUT (5-DELIG)


5 De Laguiole Style de Vie heeft niet alleen een mooie naam, maar ook zeer fraaie messen. De meeste messen hebben een lemmet en handvat van 1 materiaal, of een handvatvan plastic/RVS.

De Laguiole Style de Vie handvatten zijn gemaakt van hout. Uniek en erg mooi. De messen zijn van goede kwaliteit. In plaats van een messenblok zijn de messen met een magneetbord eenvoudig te pakken en op te bergen. Het magneetbord is tevens van goede kwaliteit hout!

Bekijk op Fonq Bekijk op bol.com

2 Reacties

 1. Hallo! Leuke blog, zo zie je maar dat er toch wel wat verschil zit in de messen. Daarnaast heb ik wel een vraag, via Meesterslijpers heb ik laatst mijn messenset gekocht van Lagouile. Nu ben ik er best tevreden mee maar merk ik dat het vleesmes redelijk snel bot was en niet soepel sneed. Heb ik hier iets verkeerd gedaan?

 2. Style de Vie maakt en verkoopt de ‘Laguiole’ messen vooral omdat ze mooi zijn. De staalkwaliteit is echter beduidend minder dan de hier ook genoemde andere merken. Mooi in de keuken, slecht voor de kok. Als je Stylw de Vie wil hebben, kijk dan eens naar de ‘forged’ series. Aanzienlijk langer scherp en ook mooi, al moet je er van houden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*