Home » Mosselpan – Welke mosselpan kopen?
mosselen

Mosselpan – Welke mosselpan kopen?

Mosselen zijn echt een Nederlandse traditie bij veel gezinnen. We zijn dol op de smaak van de mossels. De mossels die we hier eten komen voornamelijk uit de Waddenzee of uit Zeeland (Oosterschelde). Iets wat het een mooi lokaal product maakt. De mossel is vooral bekend in de zomermaanden, maar in principe loopt het mosselseizoen van juli tot en met half april, heerlijk in zomer, herfst én winter dus! Het leukste is om deze uit een mosselpan te eten.

HelloFresh korting

De mosselpan is een pan die logischerwijs gebruikt wordt om mosselen in te bereiden. Het bereiden van mosselen hoeft eigenlijk niet in een aparte pan, maar met een mosselpan kun je gemakkelijker de schelpen kwijt in de deksel die ook als bakje dient. De mosselpan is vaak groot, omdat je veel mosselen nodig hebt per persoon. In een restaurant krijg je meestal een mosselpan met een diameter van 18 centimeter, die geschikt is voor 1 persoon. De veelal standaard mosselpan die je voorbij ziet komen is van staal gemaakt. Wil je graag een mosselpan kopen, let dan op de volgende punten:

Voor hoe veel personen bereid je mosselen?

De meeste mosselpannen zijn gemaakt voor 1 of 2 personen. De mosselpan met een diameter van 18 centimeter is geschikt voor het bereiden van ruim 1 kilo mossel. Dat is voldoende voor 1 persoon (als je de mosselen met een bijgerecht als salade of friet serveert. Anders kun je 1,5 kilo per persoon rekenen). Voor 2 personen kun je een pan met een diameter van 22 centimeter of meer gebruiken. Kook je mosselen voor meer dan 2 personen? Dan kun je ook heel goed een soeppan of grote braadpan gebruiken.

Inductie? Bekijk of de pan op jouw kookplaat kan!

Niet elke mosselpan is geschikt voor het gebruik van inductie. Let bij de aanschaf hiervan goed of de mosselpan op inductie kan. De mosselpan moet dan een dikkere bodem hebben. Een voorbeeld van een mosselpan die geschikt is voor inductie is deze.

Demeyere mosselpot 20 cm

Bekijk op bol.com


Onderstaande mosselpannen raden wij aan. Deze kunnen ook op inductie geplaatst worden.

BK Fortalit mosselpan 22 cm

BK Fortalit 22 cm mosselpan

€32,95 bij bol.com

Demeyere mosselpot 20 cm

Demeyere mosselpot 20 cm

€ 58 bij bol.com

Portugese Cataplana Schaaldieren pan

cataplana mosselpan – portugese schaaldieren pan

 

€ 99 bij bol.com

Mosselseizoen

De beste tijd om mosselen te eten is van juli t/m februari. De startmaand hangt wel een beetje af van de ontwikkeling van de mosselen. Ze zeggen ook wel dat wanneer de “r” in het seizoen zit, mosselen gegeten kunnen worden. Ofwel, in de zomer, herfst en winter. Zeker in het de maanden augustus en september zijn de mosselen goed in het seizoen en erg smaakvol!


Basisrecept mosselen met witte wijn

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kilo mosselen
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 100 ml witte wijn
  • 1 laurierblad

Bereidingswijze Mosselen

Haal de mosselen uit de verpakking en kijk ze even goed na. De mosselen moeten dicht zijn, dat zijn degene die nog leven. De open of gebroken mosselen moet je weggooien. Spoel ze daarna goed uit in een vergiet onder de kraan, het kan voorkomen dat er nog wat zand of viezigheid aan de mosselen zit. Laat ze even uitlekken. Snijd vervolgens de uien en prei in halve ringen en de wortel in blokjes. Pak vervolgens een de mosselpan en giet hier een scheutje olie in. Fruit hierin de ui en groente aan en roer dit een paar keer goed door. Voeg vervolgens de witte wijn, het laurierblad en zout en peper naar smaak toe. Roer nog een keer goed door en voeg vervolgens de mosselen toe. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Kook alles in ongeveer 5 minuten gaar.

mosselen koken

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*