Home » Bieslook
bieslook

Bieslook

Bieslook is een plantje wat eigenlijk in ieder keukenraam een plekje zou moeten hebben. Je kunt het op verschillende manieren in gerechten verwerken en hij is heel makkelijk te telen. Bieslook wordt ook wel pijpgras genoemd. De plant heeft namelijk pijpvormige lange bladeren, en lijkt daarom veel op gras.

Gebruik

Bieslook is het beste alleen vers te gebruiken. Op die manier geeft het het meeste smaak af en ziet het er ook het leukste uit. De mooie groene rondjes zien er namelijk ook altijd leuk uit in een gerecht. Bieslook gebruik je altijd in kleine ringetjes, doordat de bladeren zelf ringvorming zijn hoef je deze alleen in kleine reepjes te snijden, of te knippen met een speciale kruidenschaar. Je kunt bieslook ook invriezen, maar daardoor verliest het wel een deel van zijn smaak. Het liefst vers dus! Gedroogd is bieslook niet lekker.

weer bieslook

Smaak

Bieslook behoort tot de look familie en is dus verwant aan onder andere knoflook, ui en prei. Het is dan ook niet zo raar dat de smaak van bieslook lijkt op die van ui, maar dan iets zachter en aromatischer. Wanneer je de plant al wat langer in de tuin hebt staan zullen ook dikkere stengels ontstaan, deze zullen wat scherper van smaak zijn. In de zomer zal de bieslook gaan bloeien en geeft hij mooie paarse bloemen, deze zijn ook eetbaar en erg leuk als garnering.

Alternatief

Als alternatief voor bieslook kan soms peterselie gebruikt worden, vooral om een gerecht af te maken. Natuurlijk geeft peterselie een andere smaak, maar het is wel, net als bieslook, geschikt als aromatische afmaker van een gerecht. Ook kan iets meer ui of knoflook gebruikt worden om de smaak van de missende bieslook te compenseren.

Meest bekend door

Bieslook is het meest bekend door het gebruik ervan in kruidenboter. Hier geeft het een mooie lichte smaak aan mee, die ook lekker is in bijvoorbeeld sauzen met kwark en bieslook. Verder is bieslook een van de smaakmakers in onze eiersalade, ook lekker om eens zelf te maken trouwens!

Beste combinatie

Zoals hierboven al genoemd is bieslook erg lekker in combinatie met verschillende soorten zuivel. Het geeft een heerlijke smaak aan boter en is daarom heel geschikt voor het maken van kruidenboter. Ook werkt het goed in combinatie met kwark voor het maken van sauzen. Maar wist je dat je bieslook ook heel goed kunt gebruiken voor het maken van marinades voor vlees, gevogelte en vis? In combinatie met dille smaakt het bijvoorbeeld ook heerlijk als marinade voor zalm.

One Comment

  1. vroomen prosper raymond

    kunnen de bloempjes van bieslook specifiek dienen voor de een of andere bereiding ?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*