Home » Beste koffiemolens

Beste koffiemolens

Een goede kop koffie begint met goede bonen en een goede maling. Natuurlijk kan je vooraf gemalen bonen kopen, maar het malen van de bonen vers uit de koffiemolen is veel smaakvoller. Door het vooraf malen van de bonen gaan er oliën en aroma's uit de boon. Dit heb je niet als je net voor het zetten van de koffie zelf bonen maalt. Op het internet zijn vele soorten koffiemolens te vinden. In deze gids willen we je wat wegwijs maken in de keuze van de beste koffiemolen.

HelloFresh korting

De Nederlanders drinken graag een kop koffie. Volgens HP de Tijd drinken we gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. De afgelopen jaren zien we een trend verschuiven naar steeds betere kwaliteit en duurzame koffie. Waar we vroeger allemaal filterkoffie dronken, zien we steeds meer mensen ook betere koffiezetapparaten kopen. In 2001 begon de stap naar andere koffie met de Philips Senseo; makkelijk een bakje koffie zetten. De kwaliteit van de Senseo koffie is voor de liefhebber ondermaats. Sterker nog, de hoeveelheid koffie in een koffiepad is bewust laag gehouden, zodat Douwe Egberts meer winst kon maken. Tijd om zelf het heft in eigen handen te nemen.

Soorten koffiemolens

In grote lijnen onderscheiden we twee soorten koffiemolens. Koffiemolens met messen en koffiemolens met maalschijven. Deze twee zijn natuurlijk in verschillende gradaties van kwaliteit en prijs te verkrijgen. Bij het kiezen van de beste koffiemolen is het goed om naar een aantal eigenschappen te kijken.

 • Je budget. Hoe veel wil je maximaal uitgeven?
 • Het soort koffiemolen. Die met messen zijn goedkoper, met maalschijven beter.
 • Het gebruik en ruimte in de keuken. De koffiemolens met maalschijven zijn vaak groter en nemen meer (vaste) ruimte in de keuken.
 • Je smaak. Hoe verfijnder jouw smaak is, hoe meer je zult genieten van goede kwaliteit.

Koffiemolen met messen

Koffiemolens met messen zijn, logischerwijs, malers die gebruik maken van messen. Deze messen zijn vlak gepositioneerd, ongeveer een halve centimeter boven de bodem. Er zitten twee messen in de koffiemolen die de bonen malen. De echte liefhebber zal niet zo snel een koffiemolen met messen kopen. De veelgehoorde opmerking is dat de messen de bonen niet malen, maar juist in stukken slaan. Daarnaast is de kans op ongelijke maling groter. Daarentegen is het een relatief klein keukenmiddel dat niet alleen bonen maalt, maar ook kruiden en specerijen. Daar gebruiken wij deze dan ook vaak voor. Indien je geen hele verfijnde smaakpapillen hebt zul je echter snel tevreden zijn met de eigen gemaalde bonen uit de koffiemolen met messen. Indien je kiest voor een messen variant is het verstandig om te kiezen voor een apparaat met roestvrijstalen messen. Dit is makkelijker schoonmaken en heeft een langere levensduur.

 • Relatief goedkoop, vanaf €20,-
 • Neemt niet veel ruimte in. Is ook makkelijk op te bergen
 • Kan ook gebruikt worden voor het malen van kruiden- en specerijenmengsels
 • Schoonmaken gaat gemakkelijk onder een hete kraan
 • Maling is niet 100% gelijk. Dit beïnvloed de smaak.
 • De maling gebeurd door ‘slaan' i.p.v. malen. De echte kenner zal hierom nooit voor een messenmaler gaan.

Royalty Line 150 Watt

Royalyy Line koffiemolenBekijk op bol.com

Bodum Bistro 120 Watt

Bodum Bistro koffiemolenBekijk op Fonq.nl

Krups 300 Watt

Krups koffiemolen F203Bekijk op bol.com

 

Update: deze post is inmiddels wat verouderd maar we kwamen hier ook een review tegen met de beste koffiemolens / bonenmalers.

Koffiemolen met maalschijven

De echte kenner en liefhebber zal zijn koffiebonen het liefst malen met maalschijven. Maalschijven zorgen er namelijk voor dat er een constante wrijving is tussen twee platen die ervoor zorgen dat de maling gedurende de hele maling gelijk is. Dit resulteert in een fijne maling waarbij de meeste smaak behouden blijft. Er zijn twee type maalschijven; conische en vlakke maalschijven.

Deze twee maalschijven onderscheiden van elkaar in de vorm waarin gemaald wordt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de smaak van het eindresultaat. Men zegt dat de conische vorm diepere en complexere smaken kan produceren. Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten;

 • Hoe hoger de wattage, hoe sneller hij maalt, hoe beter de smaak is
 • Hoe groter de maalschijf, hoe sneller hij maalt, hoe beter de smaak
 • Een grotere maalschijf geeft meer vrijheid over de grofheid van de maling

Koffiemolens met conische maalschijven

De conische (ook wel kegelvormig genoemd) molen maalt op een langzamere wijze de bonen fijn. Door de vorm is er minder kans op verstoppingen dan bij de vlakke maalschijf. Doordat er op een langzamere wijze gemaald wordt, maakt het apparaat minder geluid en worden de bonen minder warm. Koudere bonen tijdens de maling zorgt voor een verbeterde smaak tijdens het zetten van de koffie. Over het algemeen heb je bij grotere maalschijven meer controle over de grofheid van de maling. Voor verschillende soorten koffie heb je ook een andere maling. Zo is de koffie in een Turkse koffie zeer fijn gemalen, nog fijner zelfs dan een espresso. Hieronder vind je een aantal koffiemolens met conische maalschijven.

Top 3 Koffiemolens met conische maalschijven

Baratza EncoreBaratza Encore koffiebonenmaler small

1 De Baratza Encore is een bestseller bij zowel Coolblue als bol.com. Niet voor niks, want met 40 maalstanden is er ruime keuzevrijheid in de grofheid van de maling. Het opvangbak is groot genoeg voor 250 gram gemalen koffiebonen. Dat is genoeg om de hele familie van een espresso te voorzien! Uiteraard kun je ook een losse kop zetten. Je kunt de opvangbak er uit halen en de koffie in een piston of filter laten vallen. Een van de redenen waarom dit product zo populair is, is de prijs/kwaliteit verhouding. Met een prijs van € 130/135 is dit een zeer schappelijk geprijsde koffiebonenmaler. De Baratza Encore heeft tevens een zware voet waardoor hij goed op het aanrecht blijft staan.

Kenmerk: goede prijs/kwaliteit voor elke soort koffie

Prijs: tussen € 129,95 en € 139
Bekijk op FonqBekijk op bol.com


Baratza Virtuosobaratza-ba585-virtuoso-koffiemolen small

2 We blijven bij de Baratza koffiemolens. De Baratza Virtuoso is onwijs goed in wat die zou moeten doen; constante kwaliteit koffie leveren, het liefst met vrijheid in de maling. Door de lage geluidsproductie en fijne snelheid (maalt 2,4 gram per seconde) behoord deze koffiemolen tot een van de fijnste voor de huisbarista. Met 180 watt maalt deze sneller dan de Encore, wat het verschil in prijs veroorzaakt. Als je net iets meer budget hebt is dit een hele goede aanschaf!

Kenmerk: stijlvol en efficiënte koffiemolen. Voor de liefhebber van fijne koffie en verfijnde smaak

Prijs: € 249
Bekijk op bol.com


Solis Scala 166Solis Scala 166 Koffiemolen small

3 De top 3 wordt afgesloten door de Solis Scala 166. Deze is voor een koffieliefhebber met een beperkt budget een goede keuze. Hij is een paar tientjes goedkoper dan de Baratza Encore. De Solis Scala 166 is van wat kleiner formaat en heeft een voornamelijk plastic uitstraling. De kwaliteit van de koffie is echter niks mis mee. Met 20 maalstanden heeft deze iets minder keuze dan onze nummer 1. Voor een beginnende barista zijn 20 standen echter ruim voldoende om jouw favoriete koffie te kunnen zetten.

Kenmerk: Compacte koffiemolen voor een zacht prijsje

Prijs: tussen € 99,- en € 109,-
Bekijk op FonqBekijk op bol.com


Koffiemolens met vlakke maalschijven

De vlakke maalschijven zijn eenvoudiger dan de conische maalschijven en daardoor ook (een stuk) goedkoper. Bij een koffiemolen met vlakke maalschijven is het goed om te kijken naar de wattage van de koffiemolen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller deze maalt. Wanneer de koffiemolen sneller maalt zullen de bonen minder snel warm worden en dus beter hun smaak behouden. Over het algemeen komt er minder goede kwaliteit uit gemalen koffiebonen met vlakke maalschijven. Minder is natuurlijk wel relatief gezien. Voor veel ‘normale' koffiedrinkers is dit al een goede kwaliteit maling.

Top 3 Koffiemolens met vlakke maalschijven

De koffiemolens in deze top 3 zijn iets duurder dan de conische maalschijven. In Nederland is het aanbod binnen de meeste webwinkels beperkt. We hebben ons best gedaan om de top 3 zo compleet mogelijk te maken, zodat u niet te veel hoeft te wikken en wegen. De keuze voor een goede koffiemolen is immers best lastig. Een goede koffiemolen gaat een leven lang mee!

Expressions Precision EP0700Espressions Precision Grinder EP0700 small

1 De Expressions Precision EP0700 is de grootste van deze top 3, maar ook zeker het meest uitgebreid. Met de keuze om zowel handmatige maling, als automatische maling te kiezen kan de liefhebber volledig z'n eigen kant op. In het bonenreservoir kan maar liefst 500 gram koffiebonen. De Expressions Precision EP0700 heeft de keuze uit 30 maalstanden. Met een wattage van 130 Watt zit die qua maling wel redelijk laag. Dit maakt die echter goed door de precisie en consistentie van de maling. Daar komt de naam ook vandaan. Tijdens het ontwerp is er rekening gehouden met het gebruiksgemak van de eindgebruiker. Of het nu gaat om het instellen of malen: de molen werkt eenvoudig, snel en nauwkeurig.

Geschikt voor: volledige koffiemolen met veel keuzevrijheid

Prijs: tussen € 219,- en € 229,- (nu €153 bij Fonq)
Bekijk op Fonq


Ascaso i-Steel i-1Ascaso i-Steel i-1

2 Een stalen koffiemolen oogt sterk, soepel en verfijnd. Dat komt ook goed terug in de kwaliteit van de koffie. Zijn 2 vlakke maalschijven hebben een diameter van 54 millimeter en draaien met 700 toeren per minuut rond, wat er voor zorgt dat je goede koffie kunt zetten. De koffiebonen worden automatisch gemalen wanneer je een portafilter onder de uitloop van de koffiemolen zet. Hierbij maakt deze natuurlijk gebruik van de laatst bekende instelling. In het bonenreservoir kan 250 gram bonen.

Geschikt voor: stijlvolle uitstraling, hoge toeren en wattage voor goede malen

Prijs: tussen € 249,- en € 259,-
Bekijk op bol.com


Bodum Bistro Elektrische koffiemolenBodum Bistro 10903-913 small

3 Ongetwijfeld een van de meest stijlvolle compacte koffiemolens die er op dit moment zijn. Bodum staat bekend om z'n iconische stijl die ook hier duidelijk terug te zien is. De Bodum Bistro heeft een verstelbare draaiknop om de maling te reguleren. Ondanks z'n mooie uiterlijk zijn veel onderdelen van plastic. Hierdoor is het net niet de professionele look die je wellicht van een koffiemolen zou verwachten. Daarentegen is de kwaliteit van de koffie goed en de grootte beperkt.

Kenmerk: Stijlvol, compact en in meerdere kleuren te verkrijgen

Prijs: nu slechts nog €115,-
Bekijk op bol.com


In deze video wordt heel goed uitgelegd hoe verschillende maling bij conische maalschijven werken en wat het verschil is.

Deze koopgids helpt beginnende en zoekende koffieliefhebbers aan de eerste informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken. De gekwalificeerde barista heeft vaak zijn eigen voorkeur in bonen, maling en gebruik. In deze gids gaan we niet heel diep de materie in, maar proberen we zo goed mogelijk de basis van koffiemolens uit te leggen. Heb je aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons weten!

 

4 Reacties

 1. goed en duidelijk stuk Felix! Een kleinigheidje: vroeger dronken we filterkoffie, niet koffiefilter 🙂

 2. Beste,
  Welke zijn de twee koffiemolens die afgebeeld staan op de foto boven het artikel?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*