Nootmuskaat is eigenlijk geen kruid (kruiden komen namelijkover het algemeen van groene planten) maar een specerij. Nootmuskaat is afkomstig uit de muskaatboom die in tropische gebieden groeit. Het is de noot die binnenin de vruchten van deze boom groeit, het is dan ook eigenlijk geen noot maar een pit. Het specerij foelie komt van deze zelfde boom, dit is het vlies wat om de pit heen zit. Wanneer de vruchten geoogst worden komen er dus twee specerijen vanaf; foelie en nootmuskaat. De vruchten worden eerst geoogst waarna de nootmuskaat eruit wordt gehaald en wordt gedroogd.
Gebruik
Nootmuskaat gebruik je altijd gemalen, dit komt omdat de noot zelf heel hard is en je hem daarom niet op die manier kunt eten. Hierom heb je bij het gebruik ervan altijd een rasp nodig. Tenzij je voorgeschaafde nootmuskaat koopt natuurlijk, dit is echter wel minder lang houdbaar en verliest eerder zijn smaak. Wanneer je een potje met hele noten koopt zijn deze tot wel 4 jaar houdbaar.
Smaak
Nootmuskaat heeft een kruidige en warme smaak. Deze smaak komt het best tot zijn recht wanneer het na bereiding over het gerecht wordt gestrooid. De verse variant zal naast de smaak ook zorgen voor een subtiele kruidige geur, wat natuurlijk ook belangrijk is bij het eten.
Alternatief
Een goed alternatief voor nootmuskaat is foelie, zoals hierboven al gezegd komen beide specerijen van dezelfde boom en zelfs uit dezelfde vrucht. Hierdoor is hun smaak gelijkend en kan je foelie dus als alternatief gebruiken. Let er wel op dat wanneer je hele foelie gebruikt (je kunt het ook gemalen kopen) je dit mee laat stoven in de pan en het er voor het serveren uithaalt.
Bekend om
Het specerij is vooral bekend door het gebruik ervan over gekookte groenten, zoals sperziebonen, bloemkool of witlof. Maar wist je dat je het ook nodig hebt wanneer je bijvoorbeeld kruidnoten of speculaas wilt maken, ook hierin zorgt nootmuskaat voor een warmere en kruidige smaak.
Beste combinatie
Nootmuskaat is dus goed te combineren met gekookte groenten, die van zichzelf soms weinig smaak kunnen hebben, door het gebruik van nootmuskaat kan je dit gemakkelijk verbeteren. Verder gaat het specerij goed samen met romige sauzen, zoals bechamelsaus, wat door nootmuskaat een wat kruidigere smaak krijgt en heerlijk is bij bijvoorbeeld een lasagne of over groenten zoals asperges of witlof. Leuk om eens mee te experimenteren dus!
Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.