Home » Rozemarijn
rozemarijn op hout

Rozemarijn

Rozemarijn kennen we vooral als die plant in de tuin die maar niet dood wil gaan. In de achtertuin of op het balkon doet hij het goed en kan hij tot wel 2 meter groot worden. De plant zelf krijgt dan houterige takken, met daaraan kleine groene takjes met de naaldachtige blaadjes die heerlijk sterk geuren. Rozemarijn is een heerlijk aromatisch kruid, goed bestand tegen droogte en staat in de tuin graag op een zonnige beschutte plek

Gebruik van rozemarijn

Rozemarijn kan je gedroogd of vers gebruiken. Gedroogd is het enkele maanden houdbaar en daarom makkelijker te bewaren. Verse rozemarijn is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast, maar wel in te vriezen. Wees bij het gebruik van Rozemarijn voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt. Het kruid kan je gerecht een heerlijke smaak en geur geven, maar het wordt snel overheersend wanneer je er te veel van gebruikt.

Smaak van rozemarijn

De smaak van Rozemarijn is niet gemakkelijk te omschrijven, het heeft een bitter zoete smaak, als gezegd heeft het een sterke uitgesproken smaak en geur die ook nog wel eens als harsachtig wordt omschreven. Het past dan ook goed bij hartige gerechten. Als we de smaak van Rozemarijn dan toch moeten proberen te omschrijven dan is het licht bitter, krachtig en zoet met het frisse van dennen. In sauzen gaat rozemarijn bijvoorbeeld goed samen met honing of tijm.

Alternatief rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk is te vervangen. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterrane of Provençaalse kruiden. Mocht je dit in huis hebben, kun je altijd Provençaalse kruiden als vervanging gebruiken.

Bekendheid

Rozemarijn is het bekendst door het gebruik bij het braden van lams en varkensvlees. Het wordt veel gebruikt in grill- en bijvoorbeeld barbecue gerechten met vlees.  Oorspronkelijk komt het kruid uit Zuid-Europa en wordt daarom veel gebruikt in Mediterrane en Provençaalse gerechten. Wanneer je een potje Mediterrane of Provençaalse kruidenmix in huis hebt zal daar dan ook meestal Rozemarijn in te vinden zijn.

Rozemarijn in combinatie met..

Zoals hierboven al genoemd gaat rozemarijn heel goed samen met verschillende soorten krachtig vlees zoals schaap en varkensvlees. Verder wordt het veel gebruikt om soepen meer smaak te geven en is het ook lekker om wat rozemarijn over de gebakken aardappels te strooien.

Recepten met rozemarijn

 


Leer alles over kruiden & specerijen

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


5 Reacties

 1. Johan Luyten

  Ik deed per ongeluk teveel rozemarijn in de soep. De smaak overheerst. Wat kan ik daar aan doen?

  • Beste Johan,
   Dat hangt een beetje van het gerecht af, maar meestal kun je met andere smaken de rozemarijn ‘neutraliseren’. Rozemarijn heeft en bittere smaak en dat neutraliseer je gemakkelijk door zoetigheid toe te voegen (honing, suiker). Pittig eten kun je ook zo neutraliseren. Te veel zout kun je compenseren door een zuur ingrediënt toe te voegen (denk aan zilveruitje, augurk, citroen/limoen).
   Succes! Felix

  • Paul Kruitnagel

   Weggieten

 2. Gerardus

  Kan ik een beetje verse rozemarijn met gerookte makreelfile combineren en gekookte ei en mayo? Aks hors d’oeuvre?

 3. Gerardus - Lembekker glasmacher

  Kan ik een beetje verse rozemarijn met gerookte makreelfile combineren en gekookte ei en mayo? Aks hors d’oeuvre?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*