Home » Rozemarijn
rozemarijn op hout

Rozemarijn

Rozemarijn kennen we vooral als die plant in de tuin die maar niet dood wil gaan. In de achtertuin of op het balkon doet hij het goed en kan hij tot wel 2 meter groot worden. De plant zelf krijgt dan houterige takken, met daaraan kleine groene takjes met de naaldachtige blaadjes die heerlijk sterk geuren. Rozemarijn is een heerlijk aromatisch kruid, goed bestand tegen droogte en staat in de tuin graag op een zonnige beschutte plek

HelloFresh korting

Rozemarijn, wetenschappelijk bekend als Rosmarinus officinalis, is een groenblijvende heester die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het staat bekend om zijn aromatische naaldachtige bladeren en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn culinaire en medicinale eigenschappen. Rozemarijn is een veelvoorkomende plant in kruidentuinen vanwege zijn veelzijdigheid en sierlijke uitstraling.

Gebruik van rozemarijn

Rozemarijn kan je gedroogd of vers gebruiken. Gedroogd is het enkele maanden houdbaar en daarom makkelijker te bewaren. Verse rozemarijn is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast, maar wel in te vriezen. Wees bij het gebruik van Rozemarijn voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt. Het kruid kan je gerecht een heerlijke smaak en geur geven, maar het wordt snel overheersend wanneer je er te veel van gebruikt.

Rozemarijn is al lang een veelgebruikt kruid in de keuken en voegt een unieke smaak en aroma toe aan gerechten. De naaldachtige bladeren worden vaak gebruikt om vlees, gevogelte, vis, aardappelen, groenten en brood op smaak te brengen. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt en is een onmisbaar ingrediënt in mediterrane gerechten zoals gegrilde lamskoteletjes, aardappel-rozemarijnsoep en rozemarijnbrood.

Smaak van rozemarijn

De smaak van Rozemarijn is niet gemakkelijk te omschrijven, het heeft een bitter zoete smaak, als gezegd heeft het een sterke uitgesproken smaak en geur die ook nog wel eens als harsachtig wordt omschreven. Het past dan ook goed bij hartige gerechten. Rozemarijn heeft een krachtige, aromatische smaak die wordt omschreven als pittig, bitter, zoet en harsachtig, met het frisse van dennen. Het heeft ook een vleugje citrus en houtachtige tonen. In sauzen gaat rozemarijn bijvoorbeeld goed samen met honing of tijm.

De smaak van rozemarijn kan overheersend zijn, dus het is belangrijk om het spaarzaam te gebruiken en de bladeren voor gebruik fijn te hakken om de smaak gelijkmatig te verdelen.

Alternatief rozemarijn

Als je geen rozemarijn bij de hand hebt, zijn er enkele alternatieve kruiden die vergelijkbare smaakprofielen hebben. Een geschikt alternatief is tijm, dat een vergelijkbare aardse en kruidige smaak heeft. Oregano kan ook worden gebruikt voor zijn intense en peperachtige smaak. Voor een subtiele citrussmaak kan citroentijm een goede vervanger zijn. Je kunt ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterrane of Provençaalse kruiden. Mocht je dit in huis hebben, kun je altijd Provençaalse kruiden als vervanging gebruiken.

Bekendheid

Rozemarijn is het bekendst door het gebruik bij het braden van lams en varkensvlees. Het wordt veel gebruikt in grill- en bijvoorbeeld barbecue gerechten met vlees. Oorspronkelijk komt het kruid uit Zuid-Europa en wordt daarom veel gebruikt in Mediterrane en Provençaalse gerechten. Wanneer je een potje Mediterrane of Provençaalse kruidenmix in huis hebt zal daar dan ook meestal Rozemarijn in te vinden zijn.

Rozemarijn in combinatie met..

Rozemarijn kan goed worden gecombineerd met verschillende andere ingrediënten en smaken. Het vormt een heerlijke combinatie met geroosterd vlees, zoals lam, varkensvlees of gevogelte. Daarnaast past het goed bij aardappelen, tomaten, champignons, courgette en bonen. Ook kan rozemarijn gebruikt worden in marinades, dressings en sauzen om extra diepte aan de smaak te geven.

Zoals hierboven al genoemd gaat rozemarijn heel goed samen met verschillende soorten krachtig vlees zoals schaap en varkensvlees. Verder wordt het veel gebruikt om soepen meer smaak te geven en is het ook lekker om wat rozemarijn over de gebakken aardappels te strooien.

Recepten met rozemarijn

Rozemarijn in de kruidentuin: plek en water

Wat betreft de beste plek voor rozemarijn in de kruidentuin, gedijt het kruid het best in een zonnige omgeving. Rozemarijn houdt van ten minste zes uur direct zonlicht per dag. Zorg ervoor dat de kruidentuin goed doorlatende grond heeft, omdat rozemarijn niet goed gedijt in te vochtige omstandigheden. Plaats rozemarijn op een beschutte locatie tegen sterke wind, omdat dit de plant kan beschadigen. Met de juiste omstandigheden zal rozemarijn gedijen en zijn heerlijke aroma en smaak aan je gerechten toevoegen.


Leer alles over kruiden & specerijen

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


5 Reacties

  1. Johan Luyten

    Ik deed per ongeluk teveel rozemarijn in de soep. De smaak overheerst. Wat kan ik daar aan doen?

    • Beste Johan,
      Dat hangt een beetje van het gerecht af, maar meestal kun je met andere smaken de rozemarijn ‘neutraliseren’. Rozemarijn heeft en bittere smaak en dat neutraliseer je gemakkelijk door zoetigheid toe te voegen (honing, suiker). Pittig eten kun je ook zo neutraliseren. Te veel zout kun je compenseren door een zuur ingrediënt toe te voegen (denk aan zilveruitje, augurk, citroen/limoen).
      Succes! Felix

    • Paul Kruitnagel

      Weggieten

  2. Gerardus

    Kan ik een beetje verse rozemarijn met gerookte makreelfile combineren en gekookte ei en mayo? Aks hors d’oeuvre?

  3. Gerardus - Lembekker glasmacher

    Kan ik een beetje verse rozemarijn met gerookte makreelfile combineren en gekookte ei en mayo? Aks hors d’oeuvre?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*