Home » Wat is wecken en hoe begin je met groenten wecken
zelf groenten wecken

Wat is wecken en hoe begin je met groenten wecken

Als je een eigen groentetuin hebt dan is niets zo leuk als het moment dat het tijd is om je planten te gaan oogsten. Heerlijk koken met je eigen gegroeide groeten, wie wilt dat nou
niet? Soms zit je alleen wel met teveel groenten die overblijven en die je niet snel genoeg zelf kan op eten. Dan is het ook een leuk idee om de groenten te wecken zodat je ze heel
lang kunt bewaren.

Wat is wecken?

Wecken is eigenlijk een ander woord voor inmaken. Groentes bederven na een bepaalde tijd omdat er zich micro organismen bevinden op de groenten. Als je dus je groenten weckt of
inmaakt, verhit je de groenten zodanig dat deze micro organismen sterven. Dit doe je dan ook in een speciaal weck of inmaakglas.

Als dit dan weer afkoelt ontstaat er een vacuüm en hierin blijven je groente super lang goed. Je hebt ook speciale potten nodig voor het weckproces. Deze moeten goed hittebestendig zijn en ook goed afsluitbaar zijn. Het is ook onwijs belangrijk dat de potten brandschoon zijn voordat je begint met het weckproces. Dit doe je door ze goed te verhitten bijvoorbeeld door ze in de vaatwasser te doen of een paar minuten in de oven.

Voordelen van zelf groenten wecken

Een van de voordelen van wecken is hierboven natuurlijk al genoemd en dat is dat je groente veel langer meegaat dan gewoonlijk en hiermee voorkom je onnodige verspilling.
Het is ook veel gezonder dan ingemaakte groenten kopen in de supermarkt. Nu weet je namelijk precies wat erin gaat en dat scheelt onnodige conserveringsmiddelen die in andere
potten wordt toegevoegd. Het is daarmee ook kostenbesparend, namelijk omdat je het zo lang kan bewaren hoef je niet snel naar de supermarkt en kan je ook groentes eten die op
dat moment eigenlijk niet in het seizoen zijn. Dat is ook nog eens erg milieuvriendelijk.

Groenten wecken

Als je zelf je groenten wilt gaan wecken zijn er wel een paar dingen waar je erg goed op moet letten. Bij groenten kunnen zich bacteriën bevinden die soms zelfs na het verwarmen
kunnen blijven leven. Hierdoor is het verstandig om als je de geweckte groente wilt gaan opeten, deze eerste even tien tot vijftien minuten te koken. Zo weet je zeker dat alle
bacteriën dood zijn en dat het veilig is om te nuttigen. Je kan je groenten ook inmaken met azijn en suiker of met alcohol, zo ben je er helemaal zeker van dat er geen bacteriën het
proces hebben kunnen overleven.

Secuur werk

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het dus erg belangrijk dat je netjes en secuur te werk gaan bij het wecken van je groenten. Dit om te voorkomen dat je ziek kan worden en
dat al je harde werk voor niets is geweest. Houdt de plek waar je te werk gaat dus super schoon en ook de potten waarmee je werkt. Zorgt dat je de randen ook goed schoon poetst
als je er wat op hebt gemorst. Dit voorkomt ook wederom dat zich er toch bacteriën kunnen settelen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*