Home » Review: goedkope Airfryer – Tristar Crispy Fryer XL
airfryer

Review: goedkope Airfryer – Tristar Crispy Fryer XL

De Tristar Crispy Fryer XL, officieel de Tristar FR-6990 genaamd, is een goedkope airfryer. De airfryer is vergelijkbaar met die van Philips, maar ongeveer de helft goedkoper. Het is daarmee een stuk betaalbaarder voor mensen met een kleiner budget. De vraag is; werkt deze airfryer net zo goed?

HelloFresh korting

We hebben een Tristar Crispy Fryer XL gekregen om te reviewen. Wij zijn niet zo moeilijk, dus dat doen we graag! Inmiddels hebben we de airfryer een aantal weken in huis. We hebben diverse recepten geprobeerd en hebben op het internet veel gelezen over andere modellen. In deze review kijken we hoe de airfryer ons bevalt en of we een airfryer aan jullie zouden aanraden.

Wat is een airfryer precies?

Een airfryer is een soort heteluchtoven, maar dan anders. Een ‘normale' oven heeft een vierkanten of rechthoekige vorm, waar de airfryers een rondere vorm hebben. Door de ronde vorm is er goede luchtcirculatie, wat de verwarming efficiënter maakt. Het bakje van de airfryers hebben gaatjes waardoor er van boven en onder warme lucht stroomt.

Goede eerste indrukken van de Tristar Crispy Fryer XL

De Tristar Crispy Fryer XL is onze eerste airfryer. In eerste instantie was ik sceptisch over het gebruik van de airfryer. Immers, we hebben al een heteluchtoven en de airfryer neemt best wel wat ruimte in. Na wat leeswerk op het internet zag ik dat veel mensen de airfryer gebruiken als vervanging van de frituurpan. Een gezonder alternatief voor het bakken in vet is geen onverstandige keuze. Wij hebben dan ook als eerste patat gebakken. Toegegeven, ze worden er lekker krokant van! De smaak, in vergelijking met een frituurpan, is wel iets minder. Gelukkig maakt een lekkere klodder mayonaise een hoop goed!

Onze eerste indrukken van de Tristar Crispy Fryer XL zijn positief. Het is heel gemakkelijk om in een handomdraai krokante snacks, kip of groenten te bereiden. De airfryer heeft nauwelijks opwarmtijd nodig (2 minuten, vs 4 van onze heteluchtoven) en heeft bovendien minder bereidingstijd nodig door de efficiëntere warmtestromen (ongeveer 40% korter!). Dit maakt het een zeer gemakkelijk apparaat om te gebruiken.

Voordelen en nadelen van een airfryer

 • Gezondere manier van bakken i.p.v. olie
 • Bereid sneller dan een (combi)oven
 • Goedkoper in het gebruik dan een oven
 • Geschikt voor zowel bakken van groenten, vlees en (cup)cakes
 • Neemt wel redelijk wat ruimte in beslag
 • Moet onder de afzuigkap geplaatst worden i.v.m. geur
 • Ruimte voor twee stuks vlees, wie meer wil moet dus meerdere keren bakken

Kosten van de airfryer

Er zijn verschillende airfryers op de markt. Wij hebben de relatief goedkope Tristar Crispy Fryer XL thuis. Deze is bij de volgende webshops te koop:

Webshop Prijs
Coolblue Uitverkocht
Bol.com Bekijk prijzen

Goedkoper in stroom dan alternatieven

Naast natuurlijk de kosten voor de aanschaf, zijn er ook gebruikskosten aan verbonden. Ik was wel benieuwd of de airfryer nu goedkoper of juist duurder in stroomverbruik is. Zeker aangezien de bereidingstijd korter is. Meestal vraag je dan dus meer stroom in een kortere periode.

De airfryer is veel sneller op temperatuur en veel sneller klaar. Het zou dus logisch zijn dat deze meer stroom zou verbruiken als we de oven en airfryer dezelfde tijd aan laten staan. Doordat de aifryer een stuk sneller klaar is, zou dit echter anders kunnen uitvallen. Ik heb een berekening gemaakt van de geschatte kosten van onze heteluchtoven van 1200 Watt en de Tristar van 1500 Watt.

De Tristar heeft ongeveer 40% minder tijd nodig om een recht klaar te maken. Stel dat we normaal gesproken een gerecht 30 minuten in de oven zouden bereiden, en 2x per week de oven zouden gebruiken. Dat brengt het totaal gebruik van de oven in 1 jaar op 52 uur. In die 52 uur verbruikt onze heteluchtoven 1200 W x 52 = 62.400 Watt. Dat is dus ~62Kwh. Aan stroomkosten per jaar voor het gebruik van een heteluchtoven van 1200 Watt ben je dus 62 x € 0,23 (prijs per Kwh) = € 14,26 kwijt.

De airfryer verbruikt iets meer stroom, maar is wel 40% sneller. De totale kosten per jaar liggen dan op € 10,81. Dat is bijna 25% goedkoper. Een frituurpan verbruikt ongeveer 2200 Watt. Een frituurpan heeft ongeveer dezelfde tijd nodig als een oven om patat en snacks te bereiden. De totale kosten per jaar komen uit op € 26,45. Dat is dus ruim 2,5 zo veel als de airfryer! De Tristar is dus het goedkoopste als het aankomt om stroomverbruik!

Recepten met de aifryer

Patat/friet bakken in de airfryer

Als eerste hebben we patat gebakken in de airfryer. Wij brengen onze patat vaak op smaak met wat extra kruiden. De ene keer gebruiken we hiervoor chilipoeder, de andere keer Italiaanse kruiden, afhankelijk van de rest van het eten.

Bereiden van de patat is heel eenvoudig. Voor twee personen gebruiken we ongeveer twee handjes diepvries patat. Leg deze in de bak van de airfryer. Indien gewenst kun je wat chilipoeder of kruiden eroverheen sprenkelen. In een onverwarmde airfryer bak je deze ongeveer 10 minuten op 180ºC. Schut de bak halverwege. De exacte baktijden kunnen verschillen bij andere patat. Kijk voor de exacte baktijden op de verpakking. Haal daar iets minder dan de helft vanaf (dus 20 minuten in de oven is 12 minuten in de airfryer).

Groente grillen/bakken

Groente grillen of bakken gaat echt perfect in de airfryer. Voor het bereiden van een soep hebben we eerst paprika's gegrild in de airfryer. Snijd hiervoor de paprika in halve stukken en verwijder de kern. Bak ze 12 minuten op 200ºC totdat het vel zwart begint te worden en loslaat. Je kunt dan heel gemakkelijk de vellen eraf halen. Wat jammer is, is dat er maar ruimte is voor 2 paprika's. Wil je er dus meer grillen, moet je in delen de paprika's grillen.

Ook erg lekker zijn gebakken tomaten voor bij de pasta! We maakten eerder pasta met geroosterde tomaten en worstjes. Deze kun je ook in de airfryer bereiden. Laat hiervoor de olie weg en bak de tomaten en worstjes 12 minuten. Maak vervolgens een dressing met goede olijfolie en balsamico (verhouding 3:1). Sprenkel de feta er ongebakken overheen, genieten maar!

Naast tomaten en paprika's hebben we ook aubergine-blokjes gegrild in de air-fryer en dit vergeleken met gefrituurde aubergine-blokjes. Van gefrituurde aubergine-blokjes kan je namelijk een heerlijk bijgerecht maken met wat ansjovis en ui. Hierbij won toch echt de gefrituurde variant wat ons betreft, zeker als je het frituurt in olijfolie. Door de olie krijgt de aubergine echt extra smaak, waar dat bij de air-fryer blokjes toch miste.

Vlees bakken

Alhoewel we zelf nog maar 1 keer vlees hebben gebakken in de airfryer hebben we van andere mensen gehoord dat ook dit heel erg lekker is uit de airfryer. Zelf hebben we krokante kip gemaakt, wat erg lekker was! Andere mensen hadden goede ervaringen met de voorverpakte schnitzels of cordon blue uit de supermarkt. Het grote voordeel is dat het een stuk sneller gaat en je niet bang hoeft te zijn dat het aanbrandt. In de pan moet je het vlees natuurlijk constant in de gaten houden en draaien, dat hoeft met de air-fryer niet.

Conclusie

Over het algemeen zijn wij heel tevreden over de Tristar Crispy Fryer XL, hij is wat ons betreft goed geprijsd, er zijn veel airfryers die veel duurder zijn. Daarnaast is hij gemakkelijk in het gebruik (er zitten slechts 2 knoppen op, een voor de temperatuur en een voor de tijd, ideaal!) en hij is een stuk sneller dan de oven. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat hij, door de kortere bereidingstijd minder stroom verbruikt.

Geïnteresseerd in een goedkope airfryer? Je vindt deze airfryer o.a. bij Coolblue en bol.com

Webshop Prijs
Coolblue Uitverkocht
Bol.com Bekijk prijzen

6 Reacties

 1. J. van den Hoek

  De timer slaat niet af is dat normaal

  • Hoi Joop,
   Bij deze airfryer is het inderdaad zo dat de timer niet afslaat. Als het eten gaar is kun je het eten met de bak eruit halen. De timer doet zelf niks, als je de airfryer uit wilt zetten kun je de gradenmeter uit zetten. Dan gaat de airfryer vanzelf uit.

 2. Ik vind dat hij zo moeilijk sluit nadat ik even tussendoor wil kijken. En dan slaat hij niet weer aan. Dit doet hij al vanaf het begin.

 3. Bibianne

  Bedankt voor de recepten, ga het zeker maken…x

 4. Willianne

  over die Tristar crisp-fry lees ik niets dan goeds,
  máár: ik vraag me af wat het nut is van géén frituurpan gebruiken vanwege het vet (ik gebruik altijd op tijd ververste zonnebloemolie), maar wèl ‘n extra flinke klodder mayonaise op je patat……………………… die speciale oven-dingen glibberen mij trouwens uit de vingers als ze uit de verpakking komen (al tevóren flink ingevet???) en zijn bovendien nog erg duur ook! ik leg ‘n “gewoon” diepvrieskroketje in de heteluchtoven en neem ‘n evt. kleine eruptie maar voor lief. hij wordt dan wèl ‘n beetje taai, maar daar merk je met ‘n broodje erom weinig van en ik krijg tenminste geen vette handen èn geen “vette bek”. frietjes eet ik bij groenten en vlees of kip en nooit apart of met ander junkfood en dàt scheelt enorm………………..

 5. Martine.de.troyer

  Mag ik aub iets vragen moet ik voor frietjes de grilrooster gebruiken
  Ik doe het niet mijn vriendin wel

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*