Home » Peterselie
peterselie

Peterselie

Peterselie kennen we in drie verschillende soorten, krulpeterselie, blad (of snij)peterselie en peterseliewortel. Bladpeterselie wordt in Nederland het meest gebruikt als kruid, krulpeterselie meestal als garnering. Een takje krulpeterselie staat altijd mooi bol en ziet er daarom leuk uit als garnering. Peterseliewortel is eigenlijk een vergeten groente en wordt, zoals je misschien al zou verwachten, geteeld voor de wortel, die wit van kleur is.

Gebruik

Peterselie is alleen vers lekker en niet gedroogd. Je kunt het wel drogen, maar dit is heel lastig en veel van de smaak gaat verloren. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om peterselie in te vriezen. Dit kan je het gemakkelijkst doen door het goed te wassen, fijn te snijden en daarna in een tray voor ijsblokjes in te vriezen, met een laagje water eroverheen. Ook de peterseliewortel moet je vers eten, maar ook deze kan je invriezen. Blancheer hem dan wel eerst even.

Smaak

De smaak van peterselie is een beetje peperachtig en fris. Denk er, vooral als je krulpeterselie gebruikt, aan dat je de blaadjes er pas op het laatste moment bij doet, vlak voor het opdienen. De blaadjes verliezen hun smaak wanneer ze meegekookt worden. Bladpeterselie heeft hier minder last van, de smaak hiervan is over het algemeen ook wat intensiever.

Peterseliewortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak en smaakt, zoals je waarschijnlijk al zou verwachten een beetje als peterselieblad. Je kunt peterseliewortel dan ook voor dezelfde doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld in salades of in soepen.

Alternatief Peterselie

Als alternatief voor peterselie kunnen eventueel selderij, koriander of kervel gebruikt worden. Het gebruik van een ander kruid zal je gerecht een andere smaak geven, maar deze ingrediënten passen wel eveneens goed bij typische gerechten met peterselie. Wanneer je het kruid niet in huis hebt kan je het vaak ook weglaten. Peterselie doe je veelal pas vlak voor het serveren op het gerecht, waardoor de smaken niet in het gerecht zullen trekken, maar je wel de peterselie proeft wanneer er een stukje van op je vork zit. Dit houd echter wel in dat de peterselie weinig invloed heeft op de smaak van bijvoorbeeld je saus of je vlees, waardoor je, als de smaak van je gerecht goed is, het ook weg kunt laten. Zeker wanneer je krulpeterselie gebruikt, omdat dit vaak als garnering wordt gebruikt.

Meest bekend door

Peterselie is onder andere bekend van de kruidenboter, waarin het veel wordt gebruikt. Samen met bieslook, knoflook, citroensap en natuurlijk gewone roomboter kunt u er een heerlijke kruidenboter van maken, die lekker is op bijvoorbeeld stokbrood. Daarnaast wordt het kruid vaak gebruikt als ‘finishing touch' op stoofschotels met rund of schapenvlees. Zo ook om de tajine met gestoofd lamsvlees af te maken en nog wat extra smaak te geven.

Beste combinatiepeterselie

Zoals hierboven al genoemd combineert peterselie goed bij stoofschotels met vlees. Maar ook bij andere gerechten kan het een lekkere toevoeging zijn. Probeer eens wat fijngehakte peterselie toe te voegen wanneer je een aardappelsalade maakt.  Verder kan je peterselie ook verwerken in een saus, door het fijngehakt op het laatst toe te voegen aan een romige saus is het ook met bijvoorbeeld vis heel lekker.


 

Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*