Home » Peterselie
peterselie

Peterselie

Peterselie kennen we in drie verschillende soorten, krulpeterselie, blad (of snij)peterselie en peterseliewortel. Bladpeterselie wordt in Nederland het meest gebruikt als kruid, krulpeterselie meestal als garnering. Een takje krulpeterselie staat altijd mooi bol en ziet er daarom leuk uit als garnering. Peterseliewortel is eigenlijk een vergeten groente en wordt, zoals je misschien al zou verwachten, geteeld voor de wortel, die wit van kleur is.

HelloFresh korting

Peterselie is wetenschappelijk bekend als Petroselinum crispum, en is een kruid dat wereldwijd bekend en geliefd is vanwege zijn frisse smaak en aromatische eigenschappen. Het heeft platte of gekrulde bladeren en behoort tot de schermbloemenfamilie.

Gebruik

Peterselie is verst het lekkerst. Je kunt het wel drogen, maar dit is heel lastig en veel van de smaak gaat verloren. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om peterselie in te vriezen. Dit kan je het gemakkelijkst doen door het goed te wassen, fijn te snijden en daarna in een tray voor ijsblokjes in te vriezen, met een laagje water eroverheen. Ook de peterseliewortel moet je vers eten, maar ook deze kan je invriezen. Blancheer hem dan wel eerst even.

Peterselie wordt op grote schaal gebruikt in keukens wereldwijd vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Verse peterselie wordt vaak gebruikt als garnering en toegevoegd aan salades, soepen, sauzen, stoofschotels en pasta's om een frisse en verkwikkende smaak toe te voegen. Gedroogde peterselie wordt vaak gebruikt als smaakmaker in kruidenmengsels en kan een vergelijkbare smaak bieden.

Smaak Peterselie

De smaak van peterselie is een beetje peperachtig, kruidig en fris. Het heeft ook een subtiele hint van anijs. De smaak is niet overweldigend, waardoor peterselie goed combineert met andere kruiden en ingrediënten, en het voegt een verfrissend element toe aan gerechten. Denk er, vooral als je krulpeterselie gebruikt, aan dat je de blaadjes er pas op het laatste moment bij doet, vlak voor het opdienen. De blaadjes verliezen hun smaak wanneer ze meegekookt worden. Bladpeterselie heeft hier minder last van, de smaak hiervan is over het algemeen ook wat intensiever.

Peterseliewortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak en smaakt, zoals je waarschijnlijk al zou verwachten een beetje als peterselieblad. Je kunt peterseliewortel dan ook voor dezelfde doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld in salades of in soepen.

Alternatief Peterselie

Als je geen peterselie bij de hand hebt, zijn er enkele alternatieve kruiden die vergelijkbare smaakprofielen kunnen bieden. Korianderblad kan bijvoorbeeld een alternatief zijn vanwege de frisse smaak die het deelt met peterselie. Basilicum kan ook worden gebruikt als alternatief, hoewel het een iets andere smaak heeft.

Selderij en kervel komen ook in de buurt. Het gebruik van een ander kruid zal je gerecht een andere smaak geven, maar deze ingrediënten passen wel eveneens goed bij typische gerechten met peterselie.

Wanneer je het kruid niet in huis hebt kan je het vaak ook weglaten. Peterselie doe je veelal pas vlak voor het serveren op het gerecht, waardoor de smaken niet in het gerecht zullen trekken, maar je wel de peterselie proeft wanneer er een stukje van op je vork zit.

Dit houd echter wel in dat de peterselie weinig invloed heeft op de smaak van bijvoorbeeld je saus of je vlees, waardoor je, als de smaak van je gerecht goed is, het ook weg kunt laten. Zeker wanneer je krulpeterselie gebruikt, omdat dit vaak als garnering wordt gebruikt.

Meest bekend door

Peterselie is onder andere bekend van de kruidenboter, waarin het veel wordt gebruikt. Samen met bieslook, knoflook, citroensap en natuurlijk gewone roomboter kunt u er een heerlijke kruidenboter van maken, die lekker is op bijvoorbeeld stokbrood. Daarnaast wordt het kruid vaak gebruikt als ‘finishing touch' op stoofschotels met rund of schapenvlees. Zo ook om de tajine met gestoofd lamsvlees af te maken en nog wat extra smaak te geven.

Beste combinatie

Peterselie kan goed gecombineerd worden met verschillende ingrediënten en gerechten. Het past perfect bij vis en zeevruchten, waarbij het hun natuurlijke smaken versterkt. Peterselie kan worden toegevoegd aan salades, dressings en sauzen om een verfrissende smaak toe te voegen. Het werkt ook goed met knoflook en citroen, waardoor een heerlijke combinatie ontstaat. Daarnaast kan peterselie worden gebruikt in kruidenboter, marinades en stoofschotels om extra smaaklagen te creëren. Ook combineert Peterselie goedpeterselie bij stoofschotels met vlees.

Verder kan je peterselie ook verwerken in een saus, door het fijngehakt op het laatst toe te voegen aan een romige saus is het ook met bijvoorbeeld vis heel lekker.

Peterselie in je kruidentuin:

Peterselie gedijt goed in een kruidentuin en vereist matige watergift en voldoende zonlicht. Het wordt aanbevolen om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt. Peterselie heeft minimaal 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is ideaal om peterselie in een goed doorlatende grond te planten en


Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*