Home » Recepten » Marokkaanse recepten » Lamstajine met dadels, amandelen en pistachenoten

Lamstajine met dadels, amandelen en pistachenoten

Een heerlijk smaakvol lamsgerecht uit de tajine. De combinatie van het krachtige en malse lamsvlees in combinatie met de dadels en noten doet ieders mond vol lopen met water. Dit is een heerlijk gerecht om te bereiden als je veel tijd hebt om te koken, de bereidingstijd is, door het gebruik van de tajine wat langer dan normaal. Wanneer je geen tajine in huis hebt kan je het gerecht ook in een gewone stoofpan/braadpan maken.
Heb je nog geen tajine? Bekijk onze gids voor de beste tajine.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2-3 el ghee (of olijfolie en een klontje boter)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1-2 tl gemalen kurkuma
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 kg schouder van het lam
  • 350 gram couscous
  • 250 gr. ontpitte, eetklare dadels
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • een klontje boter
  • 2-3 el blanke amandelen
  • 2 el gepelde pistachenoten
  • een klein bosje verse bladpeterselie

Bereiding

Begin met het verhitten van de tajine, het duurt ongeveer een kwartier voordat hij goed warm is. Smelt daarna de ghee (dit is boter waar het vocht uit is en is te koop in o.a. Arabische winkels) hierin. Bak de uien goudbruin en roer alle specerijen erdoor. Doe hierna het vlees erbij en vul de tajine met water tot het vlees bijna onderstaat. Wacht tot het water kookt en zet daarna het vuur laag. Doe de deksel op de tajine en laat alles ongeveer anderhalf uur zo staan.
lamstajine
Roer na anderhalf uur de honing door de tajine en voeg de dadels toe. Je kunt naar smaak nog wat peper en zout toevoegen. Zet daarna de deksel weer op de tajine en laat het nog ongeveer een half uur doorgaren.

Begin ongeveer 10 minuten voordat het gerecht gaar is met het bereiden van de couscous. Dit doe je door de couscous in een schaal te doen en er ongeveer 4 dl heet water bij te voegen. Dek dit af met een deksel en wacht 10 minuten. De couscous zal al het water opnemen, roer wanneer dit gebeurt is wat olie (ong. 2 eetlepels) door de couscous, zodat de korrels niet aan elkaar blijven plakken. Vlak voordat het gerecht gaar is rooster je de amandelen en pistachenoten in een koekenpan met wat boter of olijfolie, totdat ze goudbruin zijn. Snijd de peterselie fijn en voeg de peterselie en de noten bij het gerecht. Nu is het gerecht klaar om opgediend te worden, eet smakelijk!

lamstajine klaar

 

 

 

 

 

 

Bron: Dit gerecht is afkomstig uit het boek; Tajine, pittige stoofschotels uit Marokko van Ghillie Basan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*