Home » Cheesecake met bramensaus
cheesecake

Cheesecake met bramensaus

De cheesecake is vooral in Amerika heel populair en vooral New York staat erom bekend dat je op iedere hoek van de straat lekkere cheesecake kunt kopen. Cheesecake is, zoals de naam al doet vermoeden, een taart waarin kaas verwerkt zit. Dit maakt dat het een bijzondere taart is, met een heel andere smaak dan je bij taart zou verwachten. Ook is de taart door het gebruik van kaas, in dit geval roomkaas, nogal machtig. Maar toch is het een leuk recept om eens te proberen en doet hij het altijd goed als dessert of als lekkernij bij de koffie. Voor het maken van de perfecte cheesecake heb je wel wat geduld nodig, de taart hoort namelijk koud gegeten te worden en moet daarom na bereiding nog een hele tijd in de koelkast staan. Het beste kan je cheesecake dus de dag van tevoren al maken.

HelloFresh korting

Ingrediënten voor een springvorm van 27cm doorsnede

Voor de cheesecake:

 • olijfolie (om de vorm in te vetten)volkoren biscuit
 • 280 gram volkoren biscuits
 • 125 gram boter
 • 525 gram creamcheese
 • 3 eieren
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 200 gram kristalsuiker
 • 550 ml zure room

Voor de bramensaus:

 • 350 gram bramen
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels helder bindmiddel

Bereiding

Begin met het verkruimelen van de biscuits. Dit vergt nogal wat werk, je wil ze namelijk het liefst zo fijn mogelijk hebben. Het makkelijkste is te beginnen de biscuits grof te breken en deze in een oude (schone) theedoek te doen, dit daarna op een hard oppervlakte te leggen en er met je vuist of een deegroller op te slaan. Daarna kan je de kruimels extra fijn maken door ze in een hakmachine of blender te doen, wanneer je dit niet in huis hebt kan je ook gebruik maken van een maatbeker en staafmixer.

Wanneer de biscuits helemaal verkruimeld zijn verwarm je de oven voor op 190 graden. Doe de boter hierna in een steelpan en smelt dit, totdat alles vloeibaar is geworden. Ondertussen kan je de springvorm invetten met olie en een kwast of wat keukenpapier. Als alle boter vloeibaar is zet je het vuur uit en doe je de koekkruimels bij de boter. Meng dit totdat de boter opgenomen is door de koekkruimels. Doe daarna het koekmengsel in de ingevette springvorm, verdeel dit over de bodem en druk goed aan.

Doe daarna in een grote schaal de creamcheese, 1 zakje vanillesuiker, de cheescakeeieren en 125 gram van de suiker en meng dit met een garde tot een gladde massa. Giet dit mengsel over de koekkruimel laag, strijk dit glad en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Haal deze er na 20 minuten weer uit en laat de taart ongeveer 20 minuten afkoelen. Houd de oven ondertussen op temperatuur.

Begin na ongeveer een kwartier afkoelen met het mengen van de resterende suiker (75 gram), de zure room en een zakje vanillesuiker in een kom, doe dit met een garde. Wanneer de 20 minuten voorbij zijn giet je dit mengsel over de afgekoelde taart en zet deze nog 10 minuten in de oven. Laat de cheescake daarna goed afkoelen en zet hem daarna gedurende zeker 8 uur in de koelkast.

De bramensaus kan je gemakkelijk op een ander moment maken, wanneer je de taart bijvoorbeeld pas de volgende dag wilt eten. Maak de saus wel minimaal anderhalf uur van tevoren, het is namelijk lekkerder als deze koud is. Spoel voor de saus de bramen goed af en haal de slechte eruit. Doe de bramen hierna in een steelpan en zet dit op het vuur. Houd een handjevol bramen apart voor de garnering van de taart. Voeg hier de suiker en vanillesuiker bij, roer dit goed en wacht tot het mengsel kookt. Zet het vuur laag en laat de saus nog ongeveer 10 minuten rustig pruttelen en roer regelmatig. In de saus mogen stukjes braam zichtbaar blijven, maar plet de wat grotere stukken met een vork tegen de rand van de pan of gebruik de staafmixer om het mengsel gladder te maken. Voeg na ongeveer 10 minuten het bindmiddel toe en roer dit goed door. Laat de saus nog ongeveer een minuut staan en laat deze daarna langzaam afkoelen. De saus kunt u daarna het beste bewaren in de koelkast.

Giet de saus vlak voor het opdienen over de taart en doe op ieder taartpuntje een braam als garnering. Eet smakelijk!

cheesecake2

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*