Home » Oregano
Oregano

Oregano

De oorsprong van Oregano

Oregano is een kruid dat veel bekendheid heeft in de Mediterraanse keuken, maar ook in andere keukens wordt het gebruikt. Zo is het een van de smaakmakers in het kruidenmengsel voor chili con carne. Oregano wordt ook wel wilde marjolein of palingkruid genoemd. En heeft een hele eigen en kenmerkende geur en smaak die veel op pizza's of feta gebruikt wordt. Je kunt het zowel vers als gedroogd gebruiken. In Nederland, met name in Limburg, kun je wilde marjolein vaak vinden naast wegen en velden. Als de plant er eenmaal staat, blijft het er vaak voor langere tijd. Net als veel kruiden is de plant een onkruidgewas. Oregano behoort tot de lipbloemenfamilie naast andere kruiden zoals salierozemarijnbasilicum en tijm.

Verse Oregano en Gedroogde Oregano

Oregano kun je dus zowel gedroogd als vers gebruiken in gerechten. Als je de verse variant gebruikt dien je de bladeren eerst te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen. Zo komen de smaken het beste naar voren. De gedroogde variant kun je direct toevoegen aan gerechten. Oregano kan zowel aan koude als warme gerechten toegevoegd worden. Als je het bij warme gerechten toevoegt kun je dat het beste aan het begin van de bereiding doen. Oregano geeft namelijk meer smaak af als het langer bereid wordt.

In de keuken kun je het dus gebruiken bij koude en warme gerechten. Voorbeelden van koude gerechten zijn combinaties met geitenkaas als feta of een salade waar ui in verwerkt is. Populaire gerechten waar het in verwerkt wordt zijn pastasauzen, chili con carne, gerechten met aardappels zoals ovenschotels of een gerechten met kip.

Oregano bewaren: Verse oregano moet in vochtig keukenpapier worden gewikkeld, in een plastic zakje met gaatjes worden gedaan en in de koelkast worden bewaard. Je kan verse oregano maar drie dagen bewaren.Geneeskrachtig kruid [ 6 eigenschappen ]

Naast het gebruik in de keuken, staat oregano ook bekent als geneeskruid. Het zou een boost zijn voor je immuunsysteem, waarbij het een pijnstillende werking heeft. Zo zou het werken tegen bijzenuw- en reumatische pijnen. Vaak maakt men dan een thee van de kruiden en drinkt men deze op. Oregano wordt ook wel ‘troostend kruid' genoemd, doordat het de psyche van de gebruiker bewerkt. Naast het verlossen van de fysieke pijn zou het een verwarmend en troostend effect hebben op de psyche die goed van pas komt in periodes van rouw. Als je puur naar de wetenschap kijkt kom je uit op 6 geneeskrachtige eigenschappen:

  • Rijk aan antioxidanten
  • Kan bacteriën helpen bestrijden
  • Kan eigenschappen tegen kanker hebben
  • Kan virale infectie helpen verminderen

In één reageerbuisstudie deactiveerde carvacrol ( een verbinding in Oregano) het norovirus, een virale infectie die diarree, misselijkheid en maagpijn veroorzaakt, binnen een uur na de behandeling. ( bron )

  • Kan ontstekingen verminderen
  • Gemakkelijk toe te voegen aan het dieet

Voor de complete onderbouwing van deze eigenschappen

oregano

Smaak Oregano

De smaak van oregano is aanwezig (vaak wat pittiger en scherper) en kruidig. Omdat het familie is van de munt zul je merken dat het erg ruikt en terugkomt in je gerecht. Het scherpe, pittige en kruidige karakter werkt heel goed i.c.m. bijvoorbeeld tomaten. Vandaar ook dat de oregano het ook zo heerlijk doet op de pizza's. Als je de volgende keer tomaten roostert in de oven, verdeel er dan ook wat oregano en knoflook overheen; heerlijk!


Alternatief

Oregano is moeilijk te vervangen. Door de karakteristieke smaken en geuren is er niet iets wat er echt op lijkt. In sommige gevallen kun je tijm gebruiken als vervanger. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid die je voor de oregano moet gebruiken. Tijm kun je het beste als vervanger gebruiken wanneer je het gerecht kookt of bakt. Bij feta of pizza zou ik dan geen kruid gebruiken (of een ander soort gerecht maken).

Meest bekend door de Pizza

Het is het meest bekend als kruid bij pizza's of natuurlijk als onderdeel van de Italiaanse kruidenmix.

Beste combinaties

Oregano is zoals bekend een veelzijdig kruid dat in veel gerechten erg lekker is. Een aantal van deze recepten zijn;Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*