Home » Oregano
Oregano

Oregano

Oregano

Oregano is een kruid dat veel bekendheid heeft in de Mediterrane keuken, maar ook in andere keukens wordt het gebruikt. Zo is het een van de smaakmakers in het kruidenmengsel voor chili con carne. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd. En heeft een hele eigen en kenmerkende geur en smaak die veel op pizza’s of feta gebruikt wordt. Je kunt het zowel vers als gedroogd gebruiken. In Nederland, met name in Limburg, kun je wilde marjolein vaak vinden naast wegen en velden. Als de plant er eenmaal staat, blijft het er vaak voor langere tijd. Net als veel kruiden is de plant een onkruidgewas.

HelloFresh korting

Oregano zo goedkoop mogelijk in huis krijgen

oregano zadenAls je oregano zo goedkoop mogelijk in huis wilt krijgen is de enige optie om zo goedkoop en duurzaam mogelijk zelf zaadjes te kopen. Deze worden tegenwoordig veel verkocht via Bol.com omdat alle handelaars van Oregano zaadjes daar sinds kort ook op zitten.

Gebruik van oregano

Oregano kun je dus zowel gedroogd als vers gebruiken in gerechten. Als je de verse variant gebruikt dien je de bladeren eerst te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen. Zo komen de smaken het beste naar voren. De gedroogde variant kun je direct toevoegen aan gerechten. Oregano kan zowel aan koude als warme gerechten toegevoegd worden. Als je het bij warme gerechten toevoegt kun je dat het beste aan het begin van de bereiding doen. Oregano geeft namelijk meer smaak af als het langer bereid wordt.

In de keuken kun je het dus gebruiken bij koude en warme gerechten. Voorbeelden van koude gerechten zijn combinaties met geitenkaas als feta of een salade waar ui in verwerkt is. Populaire gerechten waar het in verwerkt wordt zijn pastasauzen, chili con carne, gerechten met aardappels zoals ovenschotels of een gerechten met kip.

Geneeskrachtig kruid

Naast het gebruik in de keuken, staat oregano ook bekent als geneeskruid. Het zou een boost zijn voor je immuunsysteem, waarbij het een pijnstillende werking heeft. Zo zou het werken tegen bij zenuw- en reumatische pijnen. Vaak maakt men dan een thee van de kruiden en drinkt men deze op. Oregano wordt ook wel ‘troostend kruid’ genoemd, doordat het de psyche van de gebruiker bewerkt. Naast het verlossen van de fysieke pijn zou het een verwarmend en troostend effect hebben op de psyche die goed van pas komt in periodes van rouw.

Smaak

De smaak van oregano is aanwezig (vaak wat pittiger en scherper) en kruidig. Omdat het familie is van de munt zal je merken dat het erg ruikt en terugkomt in je gerecht. Het scherpe, pittige en kruidige karakter werkt heel goed i.c.m. bijvoorbeeld tomaten. Als je de volgende keer tomaten roostert in de oven, verdeel er dan ook wat oregano en knoflook overheen; heerlijk!

Alternatief

Oregano is moeilijk te vervangen. Door de karakteristieke smaken en geuren is er niet iets wat er echt op lijkt. In sommige gevallen kun je tijm gebruiken als vervanger. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid die je voor de oregano moet gebruiken. Tijm kun je het beste als vervanger gebruiken wanneer je het gerecht kookt of bakt. Bij feta of pizza zou ik dan geen kruid gebruiken (of een ander soort gerecht maken).

Meest bekend door

Het is het meest bekend als kruid bij pizza’s of natuurlijk als onderdeel van de Italiaanse kruidenmix.

Beste combinaties

Oregano is zoals bekend een veelzijdig kruid dat in veel gerechten erg lekker is. Een aantal van deze recepten zijn;


Leer alles over kruiden & specerijen

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*