Home » Aanzetstaal of slijpstaaf kopen?
messen slijpen

Aanzetstaal of slijpstaaf kopen?

Het gebruik van een aanzetstaal of slijpstaaf wordt vaak aanbevolen door koks en professionals, maar waarom is dat? Ik hoorde ooit een mooie metafoor die ik graag met jullie deel;

HelloFresh korting

Een aanzetstaal (of slijpstaaf) is net als het poetsen van je tanden, dat doe je dagelijks.

Het slijpen van je mes doe je, net zoals het bezoekje naar de tandarts, 1 of 2 keer per jaar.

Een aanzetstaal slijpt ook nooit volledig je messen. Aanzetstaal trekt de kleine braampjes, die ontstaan door het gebruik, weer recht. Dit zorgt er voor dat het mes weer scherp is voor gebruik! Deze braampjes zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar kun je wel voelen. Waar een scherp mes heel fijn voelt, merk je dat dit na gebruik wat stroever is. Deze microbeschadigingen merk je goed als je snijdt. Beschadigingen die je met het blote oog goed kunt zien moet je wegslijpen.

Het verschil tussen aanzetstaal en een slijpstaaf

In Nederland hebben we twee verschillende namen voor een bijna gelijk product. In het Engels noemen ze dit honing steel. Een allesomvattende term voor hetzelfde doeleinde; het halen van je mes langs een staaf. Er zijn drie soorten aanzetstalen;

  1. Stalen aanzetstaal
  2. Keramische slijpstaaf
  3. Diamanten slijpstaaf

Er zijn twee belangrijke verschillen;

  • De slijpstaven ‘schaven' de braampjes weg, waar het aanzetstaal deze terug buigt.
  • De diamanten slijpstaaf is niet geschikt voor dagelijks gebruik. Deze haalt hiervoor teveel materiaal weg.

De diamanten slijpstaaf is erg geschikt voor de kookliefhebber die z'n messen niet intensief gebruikt en daarom ook geen (dure) slijpstenen of -systemen wilt kopen.

De keramische slijpstaaf is een mooie compromis tussen het aanzetstaal en de diamanten slijpstaaf. Je kunt deze gebruiken voor het dagelijks onderhoud, maar bijvoorbeeld ook je broodmes mee slijpen. Let wel op, de keramische slijpstaaf is breekbaar en dient dus met zorg behandeld te worden.

Het aanzetstaal is makkelijk in gebruik en voor de beginnende ‘slijper' ideaal om je messen braamvrij te maken.

In het overzicht hieronder kun je gemakkelijk zien wat de verschillen per staaf zijn. Het belangrijkste verschil zit in de functie; de aanzetstaal haalt nauwelijks materiaal van je mes, waar de slijpstaven dit wel doen.

Grofheid Broodmes slijpen Breekbaar Prijs
Aanzetstaal Fijn Nee Nee € 10 – € 75
Keramische slijpstaaf Bovengemiddeld Ja Ja € 15 – € 125
Diamanten Slijpstaaf Grof, haalt relatief veel weg Ja Nee € 20 – € 200

Waar let je op bij een aanzetstaal?

Wanneer je een aanzetstaal of slijpstaaf wilt kopen kijk je allereerst naar de lengte van de staaf. Deze moet lang genoeg zijn om je langste mes mee te slijpen. Mijn langste mes is 20 cm, welke ik goed kan slijpen op een aanzetstaal van 25 cm. De aanbevolen lengte van de staaf varieert van 25 cm tot 35 cm. Zoals gezegd is het vooral zaak om goed naar de messen te kijken die je zelf in de keuken hebt. Het is onnodig om extreem lange slijpstaven te kopen, maar aan de andere kant wil je ook niet te klein.

In Nederland zijn vooral de merken Zwilling en Wusthof goed verkrijgbaar. Deze twee merken zijn geen onbekende in de messenwereld. Zwilling staat ook in onze top 5 messensets.

Wat raden wij aan?

Afhankelijk van het gebruik en ook je interesse zijn verschillende opties mogelijk. Zelf vind ik het leuk om met koken en messen bezig te zijn. Ik vind het dus niet erg om zelf mijn messen te slijpen en onderhouden. Ik kan me ook goed voorstellen dat dit niet voor iedereen zo geldt.

Als je dagelijks aandacht wilt geven aan onderhoud:

Dat je jouw messen het juiste onderhoud wilt geven staat natuurlijk vast. De een is er wat handiger en beter in dan de ander, dat geeft ook helemaal niet. Als je zelf graag aandacht geeft aan je messen en deze dus voor elk gebruik even aanzet wil je niet te veel materiaal verliezen. Daarom kun je dan beter kiezen voor een aanzetstaal. Ik gebruik deze in combinatie met een slijpsteen voor het grote onderhoud.

Koop een aanzetstaal via bol.com.


Alleen onderhoud wanneer nodig:

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om minder regelmatig je messen te slijpen. In dat geval kun je gerust voor een slijpstaaf kiezen. De keuze voor een keramische of diamanten slijpstaaf hangt af van het volgend. Als je messen hebt die lang mee (moeten) gaan, dan kun je kiezen voor de keramische slijpstaaf (eventueel in combinatie met een slijpsteen of doortrekslijper). Als je goedkopere messen hebt die je graag scherp wilt houden zou je met een diamanten slijpstaaf ver moeten komen.

Koop een keramische slijpstaaf via bol.com

Koop een diamanten slijpstaaf via bol.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*