Home » Salie
salie

Salie

Salie is een echt Europese plant, waarvan de bladeren zeer geschikt zijn als kruid en vooral gebruikt worden in de Mediterrane keuken. De salie bladeren van de plant zijn wat hobbelig, hebben een grauw groene kleur en zijn wat donzig. In de zomer bloeit de salieplant en geeft hij witte tot paarse bloemen.

HelloFresh korting

Salie (Salvia officinalis) is een kruid dat behoort tot de muntfamilie. Het is een meerjarige plant met grijsgroene bladeren en paarse bloemen. Salie is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en staat bekend om zijn aromatische eigenschappen en geneeskrachtige voordelen.

Salie wordt al eeuwen gebruikt, niet alleen om zijn lekkere smaak in gerechten, maar ook vanwege zijn geneeskrachtige werking. Daarnaast heeft salie een plaats in de traditionele geneeskunde en wordt het gebruikt als natuurlijk middel tegen ontstekingen en spijsverteringsproblemen.

Gebruik Salie

Salie wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en heeft een kenmerkende smaak. Het wordt vaak toegevoegd aan hartige gerechten zoals stoofpotten, vleesgerechten, soepen en sauzen. Salie wordt ook gebruikt in vullingen voor gevogelte en in Italiaanse gerechten zoals risotto.

Salie is zowel gedroogd als vers te gebruiken, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.

Smaak van Salie

Salie heeft een sterke, kruidige en aardse smaak. De bladeren hebben een licht bittere ondertoon, die goed samengaat met vette gerechten. De smaak van salie wordt het best benut wanneer het subtiel wordt gebruikt, omdat overmatig gebruik de smaak kan overheersen. De driekleurige variant van salie, heeft een minder overheersende smaak. Daardoor is deze wat meer geschikt voor in o.a. salades en als garnering. Salie wordt ook vaak gebruikt voor het bereiden van Salieboter, populair in de Italiaanse keuken.

Alternatief voor salie

Als je geen salie bij de hand hebt, zijn er enkele alternatieve kruiden die vergelijkbare smaakeigenschappen hebben. Een populaire vervanger is dragon, dat een vergelijkbare bittere toets heeft. Rozemarijn kan ook worden gebruikt voor zijn harsachtige aroma. Voor een meer subtiele smaak kan tijm een geschikt alternatief zijn.

Een mogelijke andere vervanger is basilicum. Let op, basilicum voeg je pas aan het einde van het koken toe! Deze verliest smaak als die lang verwarmt wordt.

Meest bekend door

Salie is hier in Nederland niet zo bekend, en wordt in vergelijking tot andere kruiden dan ook weinig gebruikt. In de Italiaanse keuken is het één van de toppers. In de Mediterrane keuken wordt het kruid wel vaker gebruikt, onder andere door de pasta, maar bijvoorbeeld ook op pizza’s (ziet er nog leuk uit ook!). Als je dit zelf een zou willen proberen is het heel simpel, gewoon her en der hele blaadjes (gebruik wel wat kleinere blaadjes) bij het beleggen van de pizzabodem erop leggen. Heerlijk als je een pizza maakt met bijvoorbeeld kip, maar ook hamblokjes smaken er heel lekker bij. Ook is het erg lekker in een simpele pasta met citroen en salieboter bijvoorbeeld, of bij varkensvlees. Juist bij vettig vlees of wat vettere gerechten vindt Salie zijn plek.

Beste combinatie

Salie kan goed worden gecombineerd met verschillende andere ingrediënten en smaken. Het vormt een heerlijke combinatie met gerechten op basis van varkensvlees, zoals varkenshaas of spek. Ook is het een uitstekende smaakpartner voor gevogelte, zoals kip en kalkoen. Daarnaast past salie goed bij aardappelen, pompoen, bonen, paddenstoelen en geitenkaas.

Hierbij kan je salie toevoegen als kruid bij het bereiden van een saus, maar het is ook erg lekker om wat fijngesneden salie in de jus te verwerken. Daarnaast kan je salieblaadjes, net als je met ui zou doen, aanfruiten in een pan met wat boter en hierna verwerken in bijvoorbeeld een vegetarische pasta. De moeite waard om eens te proberen! Ook lekker bij voorbeeld kalfslever met wat gebakken spek, uitjes en rode wijnazijn.

Wil je een salie plantje voor in de tuin of bij je kruidenrekje? Koop dan wat zaadjes (voor maar €2) en ga aan de slag.

Salie in je kruidentuin?

Ja, salie is zeer geschikt voor een kruidentuin. Het is een winterharde, meerjarige plant met een aangename geur en wordt vaak gebruikt in de keuken. Salie gedijt het best in een zonnige omgeving en heeft minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig. Het heeft een matige waterbehoefte en de grond moet goed doorlatend zijn om overtollig vocht te voorkomen. Het is belangrijk om salie regelmatig water te geven, maar laat de grond tussen de gietbeurten door iets opdrogen. Over het algemeen is salie een relatief onderhoudsvriendelijke plant in een kruidentuin.

Zo goedkoop mogelijk aan Salie komen

salie zaadjes

Wij wilden achterhalen hoe je zo goedkoop mogelijk aan Salie thuis kan komen, de beste manier om dit te doen is om zelf zaadjes te kopen. Deze worden via Bol.com verkocht voor iets meer dan 2 euro. Deze zaadjes komen erg snel op en zijn zowel te planten in de tuin als in potjes in de keuken. Als je deze zaadjes koopt bij Bol.com ondersteun je ook deze site en deze site kan op dat vlak wel wat hulp gebruiken.


Leer alles over kruiden

Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.

Bekijk op bol.com


13 Reacties

  1. Annemarie

    Blijkbaar weet je dus geen vervanging voor salie!

  2. Tini sevink

    Dat valt mij ook op, mijn vraag is dus niet beantwoord. Jammer!

    • Beste Tini,

      Na wat proef en leeswerk heb ik de vervanger gevonden die het meeste in de buurt komt; basilicum. Mocht je salie in een stoofschotel gebruiken zou je basilicum i.c.m. een snufje kaneel en komijnpoeder. Die zorgen allebei ook voor een warme smaak!

  3. Salie niet gebruiken als je borstvoeding geeft dit stopt namelijk de melkproductie

  4. Basilicum is een mogelijke vervanger en dat staat ook in hrt srtikel geschreven.
    Jullie moeten wel onthouden wat je leest.

  5. Ik heb net bij Hornbach bij de kruiden de Zilversalie Culinaria gekocht. Is deze soort geschikt om te eten, thee? ( lijkt mij wel, zoals Culinaria al aangeeft). Klopt dit?

  6. Salie zuivert en ontsmet. Zo kun je er ook mondwater van maken oom de mond mee te spoelen en kun je er ook thee van zetten. Zuivert de mond en tandvlees voor een frisse smaak. Er is ook tandpasta met salie er in verwerkt en dat werkt zuiverend.

  7. Eveline Feteris-kok

    Ik lees toch heel duidelijk dat basilicum een goede vervanger is gek dat ik dat alleen lees

  8. Egeltje

    Ik zie nog al wat varianten van Salie.

    Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’
    Salvia nemorosa ‘Schneehügel’
    Salvia nemorosa ‘Sens. Deep Blue’
    Salvia nemorosa ‘Mainacht’

    Het is mij onduidelijk als deze ook gebruikt kunnen worden bijvoorbeeld.
    Weet iemand dit?

    Groet,

    • Justin Case

      De keukensalie, waarvan je het blad gebruikt, is de Salvia officinalis. De andere soorten zijn tuinplanten die vooral gekweekt worden om hun bloeiwijze, meestal lange dieppaarsblauwe aren.

  9. basilicum

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*