In de supermarkt, de buurtwinkel en de groothandel staan er vaak kleine kruidenplantjes, maar welke van die kruidenplantjes zijn nou bij uitstek geschikt om je kruidentuin te zetten of binnen te bewaren. Heeft het zin om dat potje te kopen of bezwijkt het plantje binnen een mum van tijd?
We bespreken welke kruiden het goed doen in de Nederlandse tuin (qua klimaat) en / of welke het ook binnen goed zouden (kunnen) doen.
Want niet alleen is het leuk om je eigen kruidentuintje te hebben, ook kan het buitengewoon handig zijn en staat het vaak gezellig.
Als gezegd kan je de plantjes opgekweekt kopen, of zaadjes kopen en zelf opkweken. Een kruidentuin kan in de tuin, in de keuken en of op het balkon, je vindt vanzelf wel een manier.
Let op bij het knippen van de kruiden dat je net boven een vertakking afknipt, zo hebben de plantjes de meeste kans weer door te groeien.
Goed, dan over naar de kruiden die het in de tuin goed doen, en waar je ze het beste kan plaatsen. Het kan ook afhankelijk zijn van het type grond of je plantjes het al dan niet goed doen.
Dit artikel wordt steeds verder aangevuld en we zijn ook zeker benieuwd naar jullie tips, input en feedback over hoe je het beste aan de slag kan met de kruiden in de tuin. En al helemaal naar welke kruiden het goed doen in jullie tuin. Laat het ons weten in de reacties onderstaand.
Munt
Munt is zowel goed in de tuin als in potten te kweken. Gedijt goed bij een plek in de zon of halfschaduw. Veel voeding en water doet de plant goed, zolang de afwatering ook goed is. In de tuin trekt het vaak slakken aan dus bescherm de muntplant daar preventief tegen. Munt is winterhard: in de winter sterven de blaadjes af en bloeien in het voorjaar weer op. Munt neemt veel ruimte in dus op den duur kan het prettig zijn ze bij elkaar te binden. Munt doet het goed in onder andere dressings en veel verschillende Oosterse recepten maar is multi inzetbaar.
Hier lees je meer over munt recept ideeën met munt.
Citroenmelisse (ook goed voor bijen)
Citroenmelisse is niet een veel gebruikt kruid in de Nederlandse keuken maar wel een hele goede voor in de kruidentuin. Citroenmelisse trekt namelijk onder andere bijen aan die goed zijn voor het gehele ecosysteem van je tuin. Bovendien doet deze plant het erg goed in je tuin en is het een makkelijk kruid. Citroenmelisse kun je onder meer gebruiken in dressings, in gerechten of als thee. De plant groeit goed in de volle zon maar ook in de halfschaduw gedijt de plant. Wat beschutting doet ook citroenmelisse goed.
Oregano
Oregano bloeit en groeit het beste in de volle zon met droge grond, ook in Nederland! Oregano heeft erg weinig nodig, extra voeding is alleen nodig wanneer de plant in een pot staat. Oregano is in principe winterhard maar ook oregano heeft wat beschutting nodig voor optimale groei. Oregano doet het onder meer goed in Italiaanse gerechten.
Hier lees je meer over Oregano en vind je wat tips en ideeën.
Salie
Salie houdt van de zon: oorspronkelijk komt het uit het zuiden van Europa dus dat dit kruid geniet van de zon is niet zo gek. Voordeel is ook dat Salie redelijk winterhard is dus grote kans dat deze ook de wat mildere Nederlandse winter goed overleefd. De rand van de kruidentuin kan ook goed helpen beschermen tegen koude wind. Salie past onder meer goed bij pasta's in bv salieboter maar is voor veel mediterrane gerechten een lekkere smaakmaker. Hier lees je meer over salie en recept ideeën met Salie.
Rozemarijn
Rozemarijn doet het in onze eigen kruidentuin vaak het beste. Deze plant houdt ook van de zon maar het liefts op een beschutte plek, bijvoorbeeld bij de schutting of in het geval van een balkon in een pot of achter de rand van het balkon. Grote kans dat als je de plant goed onderhoud hij het behoorlijk lang volhoudt. Rozemarijn is redelijk winterhard, met wat beschutting en bescherming bij de voet haalt de rozemarijn ook vaak de winter wel. Rozemarijn doet ook binnen op een lichte plek goed.
Hier lees je meer over rozemarijn en recept ideeën met rozemarijn.
Laurier
Laurier is ook een heerlijke smaakmaker voor bijvoorbeeld stoofgerechten. Deze plant gedijt het beste in een pot. Laurier doet het zowel goed in de volle zon, als in halfschaduw. Laurier doet het niet echt lekker in de vorst, maar omdat deze plant in een pot staat is hij makkelijk naar binnen te halen of bijvoorbeeld in een lichte schuur te zetten. Of gewoon met voldoende beschutting op een wat warmere plek in de tuin.
Hier lees je meer over laurier en recept ideeën met laurier.
Tijm
Ook Tijm doet het goed in de Nederlandse kruidentuin. Tijm groeit het beste op arme, rotsachtige grond op zonnige plekken. Zet de tijm dan ook vol in de zon. Ook voor tijm is een beetje bescherming in de winter wel zo prettig. Koop wat meer plantjes in één keer om er toe bij te dragen dat je deze niet al te snel kaal knipt. Tijm is een tolerant kruid en doet het ook goed in andere grond. Tijm gedijt ook binnen goed op een lichte plek. In dit artikel meer over tijm en waarbij het lekker smaakt.
Onder meer basilicum krijgen we zelf dan bijvoorbeeld bijna niet voor elkaar.
Op korte termijn voegen we extra kruiden en tips aan dit artikel toe. Dat doen we graag onder meer op basis van jullie feedback.
Daarnaast komen we snel met tips over hoe je je kruidentuin het best in de winter in leven houdt, hoe je ze zelf kan drogen en waar je verder aan moet denken om zo veel mogelijk te genieten van je kruidentuin.