Dille kennen we natuurlijk allemaal van de zalmsaus. Je kunt een heerlijke saus maken door een beetje yoghurt, mosterd, honing citroensap en dille te mengen. Dille komt uit dezelfde plantenfamilie als venkel en kervel en het heeft hele dunne naaldachtige blaadjes. Wanneer je dille gebruikt bij het koken van warme gerechten kan je het er het beste pas op het allerlaatst aan toevoegen. Wanneer je het kookt verliest de dille namelijk zijn smaak.
Gebruik van dille
Het is het lekkerst om verse dille te gebruiken. Dit is te koop bij de supermarkt, maar kan je niet lang bewaren. Je kan het hoogstens een week goed houden in vershoudfolie in de koelkast. Een alternatief is om het in te vriezen, dan is het veel langer te bewaren. Dille kan je ook als plantje kopen, handig, zodat je er af kunt knippen wat je nodig hebt en de rest kunt laten staan. Verder kan je dille ook in de gedroogde vorm kopen in de winkel. Dit heeft een beetje een gras achtige geur.
Smaak
Dille smaakt zoet en fris en het heeft een lichte anijssmaak. Hierom is het lekker in frisse sauzen en salades en dus zeker niet alleen voor bij de vis. Heerlijk voor in frisse zomerse gerechten.
Alternatief
Wanneer je geen dille in huis hebt, kan je dit vervangen voor venkel. Het groen van venkel geeft een beetje dezelfde smaak. Ook bieslook kan als vervanging voor dille worden gebruikt in lichte gerechten, bijvoorbeeld bij witvis.
Bekend door
Dille is dus vooral bekend van de zalm, maar je kan het ook op je brood eten bij bijvoorbeeld een gekookt eitje, plakjes komkommer of een plakje kaas. Ook is het heerlijk om je gebakken aardappeltjes met wat dille en bijvoorbeeld geraspte kaas of blokjes tomaat wat extra smaak te geven.
Best te combineren met
Dille vormt een heerlijke combinatie met lichte vissoorten. We kennen het natuurlijk vooral van de zalm. Maar het is ook goed te combineren met bijvoorbeeld witvis. Ook is het goed te combineren met bijvoorbeeld aardappeltjes en geeft het extra smaak aan roomsauzen.
Leer alles over kruiden
Op alfabetische volgorde worden ca. vijftig veelgebruikte, of bekende soorten verse kruiden besproken. Van elke soort worden de culinaire mogelijkheden aangegeven: o.m. in welke gerechten te gebruiken, typerende smaakaccenten en te gebruiken plantendelen. Verder worden de medicinale eigenschappen genoemd, maar ook: de teeltwijze, oogst en bewaar-/conserveermogelijkheden.