Home » Tajine Kopen: De Beste Tajine
Beste tajine

Tajine Kopen: De Beste Tajine

tajine-model
Een Originele Tajine – 35 cm (onze budget keuze)

De tajine is een Noord-Afrikaanse pan met een kegelvormige deksel. De naam ‘tajine’ slaat ook op de ondiepe, ronde, aardewerken schaal waarin het voedsel wordt bereid. Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden. Dit zorgt niet alleen dat de warmte goed binnen de pan blijft, maar zo blijven ook de groenten en het vlees mals en sappig. Wil je zelf ook genieten van de gerechten uit de tajine? Wij helpen je in het maken van een goede keuze voor het kopen van een Tajine.

HelloFresh korting

Tientallen uren koken en onderzoek

We geven graag advies over eten en kookgerei. We zijn dol op de Arabische keuken en het gebruik van een tajine. Voor dit artikel hebben we tientallen keren in een tajine gekookt. We hebben veel research gedaan naar het gebruik en kwaliteit van tajines. Ons advies is om de Le Creuset tajine van 31 cm te kopen. Het is wellicht een duurder model, maar hij kan wel op alle warmtebronnen gebruikt worden. Wilt u een substantieel goedkopere variant aanschaffen, dan is de Marokkaanse Originele Tajine de beste optie (Tip: Ook heel leuk als kado). Lees verder waarom wij dit de beste tajine opties vinden:

Verschillende soorten tajine

Er zijn verschillende soorten tajines. De meest bekende zijn de aardewerk tajines. Deze hebben de kegelvormige of bolvormige deksel. Omdat deze niet altijd voor de hedendaagse keukens zijn gemaakt (lees: traditioneel gebruikt men een tajine op houtskolen), zijn er andere soorten bijgekomen. In grote lijnen zijn de volgende tajines het meest verkrijgbaar:

 • Aardewerk tajines (deksel is bolvormig of kegelvormig)
 • Gietijzeren tajines

Welke tajine moet ik kopen?

Elke tajine heeft z'n voordelen en nadelen. Als je op het internet leest zul je zien dat de meeste mensen aardewerken tajines aanbevelen, maar waarom is dat zo? En waarom kiezen mensen uiteindelijk voor een gietijzeren variant?

Aardewerk tajine

Een aardewerk tajine is de traditionele tajine gebruikt door de oudere beschavingen in Noord-Afrika. Deze wordt ook nu nog veel gebruikt. Zeker in gebieden waar men vaak buiten op houtskool kookt. In Marokko krijg je in restaurants het eten geserveerd in een eenpersoons tajine. Het is goed om te weten dat een aardewerk tajine wel goed ‘nat' moet zijn. Als een aardewerk tajine te lang ongebruikt is kan het aardewerk droog zijn. Als je de tajine al een geruime tijd niet hebt gebruikt (of bewaard op een droge plek) is het raadzaam om deze voor gebruik een nachtje in koud water te zetten. De aardewerk tajine mag niet schoongemaakt worden met zeep, maar dient altijd uitsluitend met heet water schoongemaakt te worden.

Voor- en nadelen aardewerk tajine

 • Traditionele manier van koken
 • De smaken worden opgenomen in het aardewerk, wat de volgende gerechten smaakvoller maakt
 • Vaak mooi versierd en daardoor leuk om direct op tafel te zetten
 • Redelijk goedkoop verkrijgbaar
 • Aardewerk kan geen hoge temperatuur vlammen aan
 • Niet geschikt voor inductie
 • Aardewerk kan scheuren als te lang droog staat. Onderhoud is belangrijk
 • Je kunt er geen vlees in aanbraden

Gele aardewerk tajine 35 cm

Marokkaanse aardewerk tajine geel2

Bekijk op bol.com

Klassieke, kleinere tajine 23 cm
kleine aardewerk tajine

Klassieke grotere tajine 32 cm
graupera-tajine-32-cm

Bekijk op Fonq.nl

Luxe aardewerk tajine 32 cm

gietijzeren-tajine-aanbevolen

Bekijk op bol.com

 

Geëmailleerd gietijzeren tajine

De geëmailleerde gietijzeren tajine is duurder dan de aardewerk tajine. Dat komt natuurlijk door het materiaal wat gebruikt wordt, maar ook vaak omdat deze door duurdere merken wordt uitgegeven (Le Creuset bijvoorbeeld). De gietijzeren tajine is een alleskunner op het gebied van hittebronnen. Dat maakt het dan ook direct de enige tajine die op inductie kan. Bij Le Creuset is de deksel van aardewerk en de bodem van gietijzer.

Voor- en nadelen gietijzeren tajine

 • Geschikt voor alle hittebronnen (ook inductie)
 • Eenvoudig te reinigen, ook vaatwasserbestendig!
 • Vaak mooi versierd en daardoor leuk om direct op tafel te zetten!
 • Het aanbraden van vlees is mogelijk
 • Redelijke duur t.o.v. de aardewerk tajine
 • Smaken ontwikkelen zich niet in de tajine

Witte gietijzeren tajine 32 cmScanpan tajine 32 cm

Bekijk op Fonq.nl

Le Crueset tajine 32 cm
Le crueset geel

Bekijk op Fonq.nl

Berghoff Neo tajine 24 cm
Witte gietijzeren tajine

Bekijk op Fonq.nl

Aanbevolen Le Creuset tajine 31cm

Bekijk op bol.com

 

Tajine Xenos

Heb je interesse in de nog goedkopere Tajines van de Xenos (veelal uit de reclames) dan kun je deze hier bij de xenos aanschaffen. Wij vonden zelf deze modellen niet super traditioneel ogen als de budget keuze (De Marokkaanse originele) die wij in dit artikel gemaakt hebben. Echter blijft het zeker wel: de allergoedkoopste optie. In de beschrijving van het product staat wel dat ze vaatwasser bestendig zijn. Wij hadden de Tajine zelf niet in de vaatwasser gedaan. Dus betwijfelen dit.

Wat is de beste tajine?

Zelf heb ik allebei de soorten tajine in huis. Zoals hierboven beschreven zijn er voor- en nadelen aan beide tajines. Persoonlijk vind ik de gietijzeren tajine iets fijner. Voornamelijk omdat de aardewerk variant veel onderhoud heeft en het gebrek hieraan mij al meer dan 1 tajine heeft gekost (deze scheurt dan in de bodem en is vervolgens onbruikbaar). Ook vind ik het gemak van het schoonmaken bij de gietijzeren tajine beter. Je kunt bij aardewerk namelijk geen zeep gebruiken (daar droogt het aardewerk van uit). Wat mij betreft is de gietijzeren tajine zeker zijn geld waard!

gietijzeren-tajine-aanbevolen
Na vele jaren uitproberen: De beste tajine

Conclusie: Deze Tajine kunt u het beste kopen

Deze gietijzeren tajine van het merk Le Creuset is stevig, stijlvol en ruim. Nadat er bij mij twee aardewerk tajines scheurden was een gietijzeren de beste optie. Na ruim 2 jaar kan ik nog steeds zeggen dat ik erg blij ben met deze tajine. Je kunt er gemakkelijk een gerecht voor 4 personen in maken.

Heb je er niet zoveel voor over? Dan is Marokkaanse Originele Tajine de beste optie.

4 Reacties

 1. Waar kan ik een tajine kopen?

  • Beste Arend,
   Je kunt o.a. bij bol.com een tajine kopen. Iets goedkopere kun je vinden bij de Xenos. Ik kan alleen niks zeggen over de kwaliteit bij de Xenos.

 2. De tajine lijkt me echt heel leuk om in te koken. Hoe groot moet de tajine zijn om er van 4 personen van te kunnen eten? Ik zie ze namelijk in verschillende maten online staan. Zo’n beetje tussen de 18 en 32 centimeter?

 3. Hallo, ik ben al een hele poos aan het verzinnen en kijken om te beslissen of ik er wel een wil kopen, nu ben ik internationaal chauffeur en kwan s avonds aan bij een klant om de volgende morgen te lossen. Nu had hij de bbq al buitenstaan en de tajine kwam erop, zo mocht ik een vorkje meeprikken . hij heeft mij veel uitgelegd overheid koken in de tajine dus ik op bol.com zitten kijken, tja aluminium of aardewerk…. mijn vrouw wilt een aluminium versie ivm inductie koken nu mijn vraag …. kan een aluminium ( is dat hetzelfde als gietijzer ?? ) ook buiten op kolen ??

  Met vriendelijke groeten, Guido

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*