Home » Komijn
Komijnzaad

Komijn

Komijn (ook wel djintan/djinten genoemd) is het zaad van een eenjarige plant die groeit in gematigde en subtropische streken, van Zuid Europa tot Noord Afrika. Ook in Nederland kan je de plant telen, maar deze zal alleen gaan bloeien op een zonnige plek tijdens een warme zomer.

HelloFresh korting

Gebruik

De komijnzaden worden als zaad of gemalen gebruikt. Bij het gebruik van hele zaden kan je er voor kiezen deze eerst in een droge koekenpan te roosteren. Door dit te doen komt de smaak beter vrij en komt de komijn in je gerecht beter tot zijn recht.

Smaak

Komijn heeft een noot-achtige, warme, kruidige, ietwat bittere smaak die wat weg heeft van anijs. Zoals al eerder gezegd komt de smaak van komijn sterker naar voren als je komijnzaad eerst roostert. Daarnaast geeft komijn meer smaak af wanneer je het al vroeg in de bereiding toevoegt.

Alternatief

Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is. Karwij heeft een iets zachter aroma, wanneer je dus komijn wilt vervangen door karwij, gebruik dan iets meer.

Meest bekend door

In Nederland en Vlaanderen is komijn eigenlijk het meest bekend van de komijnekaas. Een kaas waarbij aan de wrongel (dus nog voordat de kaas gedroogd wordt) komijnzaad wordt toegevoegd. Omdat de plant waarvan komijnzaad afkomstig is zo wijd verspreid is over de wereld, wordt het specerij in veel verschillende keukens gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt van Mexicaanse chili-con-carne. Daarnaast wordt het in India gebruikt voor het op smaak brengen van curry's en in Afrikaanse landen voor het op smaak brengen van gerechten uit de tajine en couscous. Tot slot wordt het wel vaker gebruik in de nasi, om deze wat meer smaak te geven.

Beste combinatie

De warme aromatische smaak van komijn past goed bij veel gerechten, waardoor er dus niet perse één beste combinatie is. De smaak van komijn past goed bij stoofgerechten, waarbij, door de wat langere bereidingstijd de smaak ook beter loskomt. Daarnaast kan je met komijn ook heerlijk je vlees kruiden, en smaakt het goed bij bijvoorbeeld warme kaas gerechten en sauzen. Probeer bijvoorbeeld eens je pindasaus wat meer pit te geven door er een theelepel komijn aan toe te voegen.

 


Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.

Bekijk op bol.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*