Home » Lavendel
lavendel mooi

Lavendel

Lavendel

Lavendel kennen we allemaal wel als die mooie geurende plant in de tuin met de blauwe bloemetjes, maar je kunt er ook mee koken. Lavendel zorgt bijvoorbeeld voor een heerlijke geur bij je gerecht en is daarom een heel geschikt kruid, wat eigenlijk een beetje ondergewaardeerd is in Nederland. Het kruid wordt eigenlijk vooral gebruikt in Frankrijk en in de rest van Europa weinig. De plant zelf doet het hier prima, en het ziet er leuk uit in de tuin, meer mee doen zou ik zeggen!

HelloFresh korting

Gebruik lavendel

Bij lavendel zijn de bloemetjes, maar ook het blad te gebruiken. Beide zowel vers als gedroogd, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. De bladeren worden vooral gebruikt in salades, terwijl de bloemetjes geschikter zijn voor zoete gerechten. Gebruik lavendel altijd matig, de sterke geur kan in een gerecht snel overheersend worden. Wanneer je de blaadjes gebruikt voor bijvoorbeeld stoofschotels of in soepen, laat ze dan meekoken om ze goed de smaak af te laten geven, maar verwijder ze voor het serveren.

Smaak van lavendel

De smaak van lavendel is als fris, licht zoetig, maar ook een beetje bitter te omschrijven. Het kruid is wel zeer aromatisch, waardoor je er snel te veel van gebruikt en het ook meest in combinatie met andere kruiden gebruikt wordt.

petal lavendel

Alternatief voor lavendel

Wanneer je het kruid niet in huis hebt kan je gebruik maken van rozemarijn, de smaak hiervan komt het dichtst in de buurt van die van lavendel. Wanneer je het echt goed wil doen, kan je er ook nog voor kiezen het te vervangen door half rozemarijn en half tijm.

Bekend door

Lavendel wordt in Nederland niet heel veel gebruikt om mee te koken, en heeft daarom weinig bekende toepassingen. Wanneer je op vakantie gaat naar Frankrijk zal je het wel vaker tegenkomen in bijvoorbeeld soepen en stoofgerechten.

Best te combineren met

Zoals eerder al gezegd kent lavendel vele toepassingen, zo smaakt het goed bij zoete gerechten (je kunt het bijvoorbeeld ook verwerken in ijs). Wist je dat je met 1 kopje suiker, 1 kopje water 1 eetlepel lavendelbloemen ook een heerlijke siroop kan maken, die je gemakkelijk kunt bewaren en die heerlijk is om limonade of andere zomerse dranken van de maken. breng hiervoor het water met de suiker en lavendelbloemen aan de kook en wacht tot de suiker opgelost is, zet het vuur uit en laat het mengsel nog een uurtje trekken, hierna kan je het zeven en in een flesje doen. Verder is lavendel ook lekker toe te voegen aan stoof gerechten met vlees. Bij die laatste toepassing wordt het eigenlijk een beetje gebruikt zoals je Provençaalse kruiden ook gebruikt, wat blaadjes over het lamsvlees wat je daarna de oven in schuift of lekker over de kip voor een heerlijke geur en wat extra smaak.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*