Home » Citroengras
citroengras

Citroengras

Citroengras is een kruid uit Azië. Bij ons vooral bekend als een van de smaakmakers in Thaise curry's. Ook in andere Aziatische landen zoals Indonesië en Vietnam maken ze gebruik van citroengras. Citroengras is zoals de naam al zegt een grassoort, die niet direct verwant is aan de citroenboom zelf. Uiteraard is de smaak wel citroenachtig, vandaar ook de samengevoegde naam citroengras. In de Aziatische landen wordt het ook wel sereh genoemd.

HelloFresh korting

Gebruik

Citroengras wordt op drie manieren gebruikt. Wanneer men het in een stoofgerecht, curry of soep gebruikt wordt de stengel gekneusd en geknoopt om vervolgens in de pan gelegd te worden. Als ze het vers gebruiken, bij bijvoorbeeld een salade, wordt het in dunne ringen gesneden. Ook is het in poedervorm verkrijgbaar. Echter prefereren wij de verse. Deze kun je ook gemakkelijk in de vriezer bewaren.

Smaak

Citroengras is een veelzijdige kruid dat je niet alleen kunt gebruiken in curry's, maar ook aan bijvoorbeeld thee word vaak citroengras toegevoegd. De frisse, exotische smaak werkt goed in heet water. Normaal gesproken kneuzen we de citroenstengel met de achterkant van een mes en leggen een knoop in de stengel. Vervolgens wordt de stengel in stoofgerechten en curry's gelegd. Door het kneuzen komen de smaken vrij en door het niet te snijden kun je het er achteraf makkelijk uit halen.

Wanneer de stengel in thee wordt gemengd, wordt deze echter wel in kleine ringen gesneden. Deze wordt dan bijvoorbeeld met zwarte thee vermengd. Ook kan er citroengrasijs van gemaakt worden (moet bekennen dat ik dat zelf nog nooit heb gegeten, wie weet ooit hier op KookenKruid).

Alternatief

Een alternatief voor citroengras is zoals gezegd de schil van een citroen of limoen. Deze komen qua eigenschappen het dichts in de buurt van de smaak van citroengras. Gebruik geen citroensap als alternatief, dat is een stuk zuurder. Een ander alternatief is citroenblad. Dat kun je in stoofgerechten en soepen meekoken en heeft ongeveer dezelfde smaak. Ook dit dien je er voor het opdienen wel weer uit te halen.

Bekend door

Zelf ken ik het als smaakmaker in de Thaise curry's. Maar het is zoals gezegd dus ook bekend van het gebruik ervan in de thee. Vooral wanneer je in speciaalzaken losse thee koopt zijn er veel verschillende smaken te vinden waar citroengras in verwerkt zit.

Best te combineren

Vanwege de frisse, citroenachtige smaak werkt het goed bij pittige gerechten. Door de citroengras krijgen deze een wat frissere smaak, wat het gerecht ook meer in balans brengt. Ook romige gerechten genieten van een touch of lemon grass. Persoonlijk vind ik de combinatie met kip ook erg lekker. Andere soorten vlees kan natuurlijk ook.

 


Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.

Bekijk op bol.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*