Kurkuma, een heerlijk mild specerij afkomstig uit zuid Azië (en dan vooral uit India). Kurkuma, dat ook wel koenjit of geelwortel wordt genoemd is een van de hoofdingrediënten van curry’s en kerrie gerechten. Het zit dan ook in de kerrie die je hier in de winkel kunt kopen. Het specerij […]
Specerijen
Specerijen
Hieronder zijn allerlei specerijen te vinden die je kan gebruiken bij het koken en voor andere toepassingen. Denk aan Gember, Steranijs, Kurkuma maar ook Saffraan, Nootmuskaat en Kerrie.
Hier kan je meer informatie vinden over kruiden.
En je vind hier een e-book over kruiden en specerijen.
Steranijs
Steranijs is de gedroogde vrucht van de Illicium verum boom die voornamelijk in Azië groeit. Steranijs is stervormig, met tussen de 5 en 8 armen, waarin zich een zaadje bevindt. Verwar het niet met Japans steranijs. Dit lijkt heel sterk op steranijs en wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld bloemstukken, echter is dit heel […]
Gember
Gember vind je in de winkel in allerlei soorten en maten. Je kunt het vers kopen (in de vorm van een knol), je kunt het in siroop vorm kopen, maar ook gekonfijt en als poeder. Het is de wortelknol van de gemberplant, deze komt oorspronkelijk uit Azië. Het is dan ook […]
Nootmuskaat
Nootmuskaat is eigenlijk geen kruid (kruiden komen namelijkover het algemeen van groene planten) maar een specerij. Nootmuskaat is afkomstig uit de muskaatboom die in tropische gebieden groeit. Het is de noot die binnenin de vruchten van deze boom groeit, het is dan ook eigenlijk geen noot maar een pit. Het […]
Kruidnagel
De kruidnagel is een specerij met een hele rijke geschiedenis, waar we allemaal weleens wat van gehoord hebben. Het werd door de VOC naar Nederland gebracht en hier gebruikt als luxe specerij om gerechten te kruiden. Daarnaast werd het veel gebruikt bij medische kwalen, waaronder kiespijn; door een hele kruidnagel […]
Komijn
Komijn (ook wel djintan/djinten genoemd) is het zaad van een eenjarige plant die groeit in gematigde en subtropische streken, van Zuid Europa tot Noord Afrika. Ook in Nederland kan je de plant telen, maar deze zal alleen gaan bloeien op een zonnige plek tijdens een warme zomer. Gebruik De komijnzaden […]
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn echt een Nederlands fenomeen. Ieder jaar met de ingang van de herfst zijn er weer volop heerlijke koeken en andere lekkernijen met speculaas te verkrijgen. Omdat wij kruidnoten wilden maken, hadden we natuurlijk zelf ook speculaaskruiden nodig. Na wat rondneuzen op het internet (wat […]
Chinees vijfkruidenmengsel
Het Chinese vijfkruidenmengsel is een geurrijk en sterke combinatie van 5 (logisch) specerijen. Alhoewel in het originele recept sichuanpeper en kassia (een robuustere variant van kaneel) gebruikt wordt, gebruiken wij in dit geval zwarte peper en kaneel. Niet omdat we nou zo uniek willen zijn, maar vooral om we deze […]
Kaneel
Kaneel is een veelgebruikte specerij, dat ook in Nederland heel bekend is. Kaneel komt van de binnenbast van de kaneelboom, die groeit in tropische gebieden. Jonge scheuten worden geoogst, van de buitenbast ontdaan en gedroogd. Tijdens het drogen rolt de binnenbast zich vanzelf en worden de stokjes op maat gesneden […]
Citroengras
Citroengras is een kruid uit Azië. Bij ons vooral bekend als een van de smaakmakers in Thaise curry’s. Ook in andere Aziatische landen zoals Indonesië en Vietnam maken ze gebruik van citroengras. Citroengras is zoals de naam al zegt een grassoort, die niet direct verwant is aan de citroenboom zelf. […]
Saffraan
Saffraan, wat is het en verwerk je het in je gerechten? Saffraan wordt voor het grootste deel gewonnen in Iran. Saffraan zijn eigenlijk delen van de stamper van de Saffraankrokus; de stijlen en de stempels. De Saffraankrokus groeit op de meest onherbergzame plekken ter wereld. De bloem groeit maar een […]
Kerrie
Bijna iedereen heeft wel een potje kerriepoeder in zijn of haar keukenkastje staan, maar wat is het eigenlijk? Kerrie is geen zuiver kruid of specerij, maar een mengsel van verschillende andere specerijen en kruiden. Toch is het iets wat je met het koken vaak gebruikt, en daarom toch wel leuk […]