Home » Kaneel
kaneel

Kaneel

Kaneel is een veelgebruikte specerij, dat ook in Nederland heel bekend is. Kaneel komt van de binnenbast van de kaneelboom, die groeit in tropische gebieden. Jonge scheuten worden geoogst, van de buitenbast ontdaan en gedroogd. Tijdens het drogen rolt de binnenbast zich vanzelf en worden de stokjes op maat gesneden of vermalen.

HelloFresh korting

Gebruik

Kaneel gebruik je altijd gedroogd, maar de ene keer in de vorm van een heel stokje en de andere keer in poedervorm. Het stokje is goed geschikt voor warme bereiding, bijvoorbeeld bij het maken van stoofpeertjes of sauzen. Voeg het stokje aan het begin van de bereiding toe en haal het er voor het serveren weer uit. Je kunt gebruikte stokjes na gebruik zelfs drogen en ze hierna weer gebruiken (wanneer je het hebt gebruikt in een hele sterke saus, zal het wel wat smaken daarvan hebben opgenomen). Daarnaast kan je kaneelstokjes natuurlijk ook heel goed gebruiken als decoratie op bijvoorbeeld een mooie taart waar kaneel in verwerkt zit.

Gemalen kaneel kan je naar smaak toevoegen aan je gerecht en is in sommige gevallen gewoon makkelijker. In taarten of cakes is het moeilijk het kaneelstokje achteraf weer te verwijderen, daarnaast is het bij wat drogere bereidingen ook niet mogelijk om hele stokjes te gebruiken.

Smaak

Kaneel smaakt eigenlijk een beetje zoals je zou verwachten als je het ruikt, zoet, aromatisch en een beetje pittig.  Door die smaak is het eigenlijk bij bijna iedereen een geliefd specerij, en kan je er dus ook niet snel de plank mee mis slaan. Daarnaast is kaneel, door die smaak, in een gerecht niet snel overheersend, nog een voordeel dus! Waar je wel op moet letten wanneer je gemalen kaneel gebruikt is dat je het niet te lang mee moet laten koken in een gerecht, dan kan het namelijk wat bitter worden.

Alternatief

Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao. Daarnaast bestaat het speculaaskruiden-mengsel, wat je in de wintertijd in de winkel kunt kopen voor het grootste deel uit kaneel. Mocht je dus van plan zijn een taart te bakken, maar heb je geen kaneel in huis kan je ook speculaaskruiden gebruiken, je gerecht zal daardoor natuurlijk wel een andere smaak krijgen, dus het ligt aan wat je van plan bent te maken.

Meest bekend door

Kaneel is in Nederland het meest bekend door het gebruik ervan in gebak, koekjes en taart (denk aan appeltaart, kruidkoek en speculaas). Daarnaast wordt kaneel veel gebruikt in zoete nagerechten, zoals stoofpeertjes of gerechtjes met appel, zoals deze appel pakketjes met vanilleijs. Daarnaast is kaneel ook in andere delen van de wereld een veelgebruikt specerij. Het is bijvoorbeeld een van de ingrediënten van de echte Indiase curry, daarnaast wordt het veel gebruikt in Arabische stoofschotels zoals deze.

Beste combinatie

Zoals je hierboven waarschijnlijk al is opgevallen is kaneel een specerij dat in verschillende gerechten goed past. Door zijn zoete aromatische smaak past het goed bij nagerechten en cakes (zoals deze heerlijke appel kaneel muffins). Maar het past ook heel goed bij gerechten die niet perse zoet zijn. Kaneel kan bijvoorbeeld stoofgerechten met vlees wat meer diepgang en pit geven. Leuk om eens mee te experimenteren dus!

 


Meer leren over kruiden en specerijen? Dan raden we onder andere onderstaand boek aan over kruiden en specerijen.

Bekijk op bol.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*