Home » Recepten » Herfst » Arabische runderstoofpot
Runderstoofpot

Arabische runderstoofpot

Runderlappen eten wij niet zo vaak, omdat dit stoofvlees zo’n lange bereidingstijd heeft. Toch is dat eigenlijk zonde, runderstoofvlees is heerlijk in een lekker stoofgerecht. Het vlees dat na de bereiding zo lekker uit elkaar valt, daar kan niets tegenop! Dit keer een Arabische runderstoofpot, heerlijk en net even wat anders dan anders. Heerlijk en smaakvol door het gebruik van diverse kruiden. Je moet er wat tijd voor over hebben, maar dan zet je ook wel een heerlijk gerecht op tafel. Wij gebruikten hiervoor de tajine, maar in een braadpan met dikke bodem gaat het ook heel goed.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 800 gram runderlappen
  • 3 tl paprikapoeder
  • 3 tl Ras-el-Hanout
  • 3 tl gemalen komijn
  • 3 tl kaneel
  • 3 tl gemberpoeder
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 winterpeen
  • 300 gram kikkererwten
  • 500 gram tomatenpuree
  • 1 courgette
  • 300 gram couscous
  • handjevol verse koriander

Bereiden

Begin met het marineren van het vlees, pak hiervoor een groot bord en meng hierin de verschillende droge kruiden (paprikapoeder, Ras-el-Hanout, komijn, kaneel en gember) door elkaar, met wat zout en peper naar smaak. Wrijf hier het vlees goed mee in aan beide kanten. En laat dit vervolgens even goed intrekken, zodat het vlees de smaken goed kan opnemen. Zet het vlees hiervoor even terug in de koelkast, een half uur marineren moet genoeg zijn, maar het wordt zeker lekkerder als je het langer laat staan.

Snijd vervolgens de uien in halve ringen, de rode peper in dunne ringetjes en snijd de teentjes knoflook fijn. Zet vervolgens je pan (of tajine) op het vuur en laat deze warm worden met een scheutje olie. Leg vervolgens het vlees erin en laat dit op hoog vuur in ongeveer 5 minuten aan beide kanten bruinbakken. Voeg vervolgens de ui, knoflook en rode peper toe en laat dit ongeveer 2 minuten meebakken. Voeg vervolgens de tomatenpuree, de kikkererwten (uitgelekt) en een scheutje water (ongeveer 100 ml) toe en zet het vuur laag. Laat het geheel ongeveer anderhalf uur rustig pruttelen. In principe is het vlees hierna gaar, maar het wordt nog een stuk lekkerder als je het gerecht nog wat langer op laat staan.

Snijd de peen en de courgette in blokjes en de gedroogde abrikozen door midden en voeg dit na ongeveer anderhalf uur toe, laat het geheel nog ongeveer een uur rustig door pruttelen. Begin ongeveer een kwartier voor tijd met het koken van wat water met een klein beetje zout erin. Doe de couscous in een kom en voeg voorzichtig het kokende water erbij tot ongeveer een vingerkootje boven de couscous. Dek de schaal af en laat het staan, de couscous zal het water vanzelf opnemen. Hak voor het opdienen de takjes koriander fijn en gebruik dit als garnering over het stoofgerecht. Eet smakelijk!

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*