Home » Kooktips » Gietijzeren pan inbranden
gietijzeren pan inbranden

Gietijzeren pan inbranden

Wanneer je een nieuwe gietijzeren pan hebt gekocht moet je deze altijd inbranden. Door het inbranden voorkom je dat het eten blijft plakken aan de pan tijdens het koken, je creëert een soort anti-bak laag. Bij het inbranden van een pan creëer je een dun laagje olie op de pan.

Heb je een nieuwe gietijzeren pan zorg er dan voor dat je hem goed inbrand. Hieronder vind je een handige stappenplan hoe je dit stap-voor-stap dient te doen. Je kunt namelijk op verschillende manieren een gietijzeren pan inbranden lees hieronder verder hoe je dit kunt doen.

Gietijzeren pan inbranden olijfolie?

Een pan kun je inbranden met olie. Let er wel goed op dat je de juiste olie gebruikt. Gebruik bij het inbranden van de pan altijd zuivere olie die hoge temperaturen kan bereiken. Gietijzeren pan in branden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie niet neutraal is en niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.

Neutrale olie die je wel kunt gebruiken zijn zonnebloem-, rijst-, koolzaad,- en avocado-olie . Deze oliën kunnen een hogere temperatuur bereiken en zijn dus ook geschikt voor het inbranden. Hieronder hebben we een stappenplan voor je opgesteld: gietijzeren pan in branden met olie.

Stappenplan: Gietijzeren pan inbranden met olijfolie

  1. Maak je nieuwe pan eerst schoon: maak je nieuwe pan eerst schoon. In de pan kunnen nog resten in vanuit de fabriek of een beschermlaag die aangebracht is om de pan te beschermen in de winkel. Je maakt de pan schoon door met een zachte spons en heet water de pan schoon te maken.
  2. Maak de pan droog: belangrijk is dat je de pan goed droog maakt. Doe dit met een droge keukenpapiertje of een droge doek.
  3. Breng een klein laagje olie aan: breng een heel dun laagje in de pan aan. Dit kun je ook doen door met een keukenpapiertje met olie de pan geheel in te smeren, ook de randen. Niet te dik want een te dikke laag hecht niet.
  4. Zet de pan op het vuur: nu het laagje is aangebracht kun je de pan op het vuur zetten. Laat de pan heet worden totdat de olie begint te roken. Tijdens het proces begint de pan te kleuren dat is normaal.

Voer dit stappenplan ongeveer 8 keer met de zelfde pan uit. Na een tijdje kleurt de pan zwart en dit hoort zo te zijn. Na het proces mag je de pan niet meer schoonmaken met afwasmiddel omdat dit de laag er weer af kan halen. Spoel de pan alleen schoon met heet water.

Geschikte gietijzeren pannen:

Hieronder staan drie verschillende gietijzeren pannen die geschikt zijn voor het inbranden van een pan. Heb je geen idee welke gietijzeren pan de beste keuze is voor jou? Bekijk hier dan een interessant onderzoek over de beste braadpan van dit moment.

Gietijzeren pan inbranden oven

Er is ook een andere manier om de gietijzeren pan in te branden namelijk in de oven. Bij deze manier is het belangrijk dat de pan volledig van gietijzer is en niet een plastic handvat heeft. Dit smelt natuurlijk in de oven en dat zo zonde zijn van je nieuwe pan.

Voor dat je begint met inbranden zet je de oven op maximale stand. Volg de eerste drie stappen van het bovenstaande stappenplan en stop de pan in de oven. Wacht tot de olie weer begint te roken en het is klaar. Bekijk hieronder tabel op welk temperatuur het rookpunt ligt van de verschillende oliën.

Soort olieRookpunt
Zonnebloemolie (half geraffineerd)232°C
Rijstolie255°C
Koolzaadolie (geraffineerd)242°C
Avocado-olie271°C

Gietijzeren pan inbranden zout

De laatste manier die we hier behandelen is het inbranden van de pan met zout, aardappel en olie. Hiervoor dien je een aardappel te schillen. De schillen ga je gebruiken voor het inbranden van de pan dus die moet je bewaren. Ook heb je voldoende zout nodig ongeveer vier eetlepels en zuivere olie, zoals hierboven beschreven staat.

Nadat je alle spullen compleet hebt, doe je weer een klein laagje olie in de pan en zet de pan op het vuur. Wanneer de pan heet is doe je de schillen en het zout in de pan. Bak de schillen net zo lang tot dat de schillen helemaal zwartgeblakerd zijn. De schillen kun je weg gooien en laat de pan afkoelen. Is de pan afgekoeld maak hem dan schoon met water en de pan is klaar voor gebruik. Bekijk in het filmpje hieronder hoe je dit kunt doen.

Video: Inbranden van een gietijzeren pan

We hebben een video voor je opgezocht waarin iemand demonstreert hoe je een gietijzeren pan moet inbranden. Deze man brand de pan in met zout, olie en aardappelschillen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*