Home » Tajine
Lam bereid in de tajine

Tajine

De tajine is een Noord-Afrikaanse pan met een kegelvormige deksel. De naam ‘tajine' slaat ook op de ondiepe, ronde, aardewerken schaal waarin het voedsel wordt bereid. Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden. Dit zorgt niet alleen dat de warmte goed binnen de pan blijft, maar zo blijven ook de groenten en het vlees mals en sappig.

HelloFresh korting

Heb je nog geen tajine? Bekijk onze gids voor de beste tajine.

Gebruik van de tajine

De tajine kent zijn oorsprong in Noord-Afrika (Marokko, Tunesië en Algerije). Kenmerkend aan deze keuken is het gebruik van veel kruiden en specerijen. De bekende Ras-el-Hanout en Harissa kennen hier hun oorsprong. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn ingemaakte citroenen en ghee (geklaarde boter). Als je gebruik maakt van een tajine moet je deze zeker in huis hebben.

De tajine kun je niet alleen op een gaspit of een elektrische kookplaat zetten, maar ook in de hete kolen (bijvoorbeeld in de bbq). Bij het gebruik op een gaspit of elektrische kookplaat moet er wel een vlamverdeler onder. Doe je dit niet dan zorgen de vlammen voor een onevenredig verdeelde hitte en zal de tajine scheuren. Dit heeft mij al een tajine gekost.koken met de Tajine

Door de dikke bodem, geschikt voor hoge temperaturen, duurt het ongeveer 15 minuten voordat hij warm genoeg is voor gebruik. Net zoals bij andere stoofmethoden begint men met het aanfruiten van de ui en kruiden alvorens je het vlees of de groenten in de pan doet. Daarna is het belangrijk dat je er vocht (meestal water, anders bouillion) bij doet. Vervolgens laat je de tajine met de deksel erop een aantal uur (afhankelijk van het recept) op het vuur staan. Doordat het vocht circuleert is er minder van nodig dan bij een normale stoofpan.

Heb je de tajine net gekregen of gekocht? Zorg er goed voor en je hebt er veel plezier van! Als je een aardewerk tajine voor het eerst gaat gebruiken moet je ‘m eerst 24 uur in koud water leggen. De pan wordt zo minder breekbaar.

Recepten

Een authentiek gerecht bestaat uit mals vlees of groenten, gaar gestoofd in boterachtige sauzen met vruchten, kruiden, honing en chilipepers. Vlees wordt in Noord-Afrikaanse landen veel als luxe gezien. Er zijn daarom ook veel vegetarische gerechten. Vegetarische of visrecepten hebben een kortere bereidingstijd, zodat hun textuur en smaak beter behouden blijft. Lees hier een heerlijk recept met lam uit de tajine.

Vlees- en visgerechten

Bij vleesgerechten kies je altijd een stuk vlees met bot (lamsrack, kippenbouten) of stoofvlees (runderlappen). Lamsvlees wordt veel in Noord-Afrika gebruikt, omdat dit beter voor handen is dan rundvlees. Je zult dan ook zien dat er veel lamrecepten zijn. Hiervoor kun je de schouder van de lam gebruiken. Dit is een goedkoper onderdeel van de lam en is uitermate geschikt voor langzame bereiding. Van rund zijn sukade- of runderlappen het meest geschikt. Kipgerechten worden super mals in de tajine. Kies hierbij altijd voor vlees waar nog een stuk bot (hele kip, vleugels, bouten) aan zit.

Vis heeft een kortere bereidingstijd dan vleesgerechten. Als je vis bereidt in de tajine, kun je het beste een stevigere vissoort nemen. Denk hierbij aan kabeljauw, schelvis of schaaldieren.

Vegetarische gerechten

Groenten kunnen bij uitstek goed bereid worden in de tajine. Ze kunnen als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht bij geroosterd vlees worden geserveerd. Ook bij groentegerechten wordt rijkelijk gebruik gemaakt van kruiden. Ook noten en vruchten worden hier aan toegevoegd. Dit zorgt voor kleurrijke en smakelijke texturen en gerechten. Er kunnen allerlei groenten gebruikt worden. Van artisjokken tot kikkererwten en aubergines. Naast diverse groenten worden ook druiven, vijgen en dadels vaak gebruikt.

One Comment

  1. Er zijn ook tajines van metaal of andere materialen verkrijgbaar. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing van de verpakking voor het juiste gebruik van deze tajines. Er zijn ook veel sierlijk beschilderde tajines op de markt. Veel van deze tajines zijn puur ter decoratie bedoeld. Let hierbij dus op voor u een tajine aanschaft.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*