Home » Andijviestamppot met karbonade

Andijviestamppot met karbonade

Dit keer een lekker Hollands recept, andijviestamppot met karbonade. Lekker en simpel, zeker omdat je er maar 4 ingrediënten voor nodig hebt, proberen dus! Deze keer heb ik gekozen voor voorgekruidde karbonade, om het bij makkelijk te houden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen zelf karbonades kopen en deze te kruiden met bijvoorbeeld Provençaalse kruiden, oregano of natuurlijk lekker met zout en peper. Je zou dit gerecht zelfs zonder karbonades kunnen maken. Wanneer je iets meer aardappels gebruikt kun je deze gemakkelijk weglaten, omdat er ook spekjes in het gerecht verwerkt zitten.

HelloFresh korting

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 karbonades (voorgekruid)
  • ongeveer 10 aardappels (bij voorkeur kruimig)
  • 1 grote krop andijvie
  • 200 gram spekjes

Begin met het schillen en koken van de aardappels. Kook deze ongeveer 15 minuten totdat ze goed gaar zijn. Begin ondertussen vast met het braden van de karbonades, smelt hiervoor een klont boter in een grote braadpan en wacht tot de boter bruin begint te worden. Doe daarna de karbonades in de pan en bak deze aan beide kanten goed bruin, zet het vuur daarna laag en doe de deksel op de pan. houd de karbonades wel goed in de gaten en draai ze regelmatig. Met 15 minuten zijn ze wel gaar.

Begin ondertussen met het snijden van de andijvie. Ik snijd dit zelf het andijvie3liefst in grove stukken op een snijplank en laat deze vallen in de gootsteen die ik gevuld heb met koud water. Dit zorgt ervoor dat de andijvie goed schoongespoeld wordt en je geen eventueel zand tussen je tanden zal krijgen. Doe als je klaar bent met het snijden van de andijvie de spekjes in een grote braadpan (je hoeft hier geen boter bij te doen, de spekjes hebben zelf genoeg vet in zich). Roer de spekjes goed om totdat ze mooi bruin en doorbakken zijn. De spekjes zullen er uiteindelijk voor zorgen dat het gerecht een heerlijke rokerige bijsmaak krijgt. Schep nu met je handen steeds een grote hand andijvie uit het water en knijp dit goed uit. Wanneer je dit niet doet wordt je gerecht heel waterig en zal je het wat af moeten gieten, hier raak je echter wel ook veel van de smaak van de spekjes bij kwijt en dat is zonde. Voeg de andijvie bij de spekjes, roer dit goed en wacht tot het een beetje geslonken is voordat je er weer een hand andijvie bij doet, totdat alles in de pan zit.

Giet tijdens het wachten de aardappels af en prak deze goed, dit gaat het makkelijkst met een stamppotstamper, maar kan natuurlijk ook gewoon met een vork. Doe als alle andijvie gaar is de aardappels erbij in de braadpan en roer dit goed door elkaar. Nu is het tijd om de pannen op tafel te zetten en alles op te scheppen.

Eet smakelijk.

 

Reacties zijn gesloten.