Iedereen weet wel wat uien zijn. In bijna ieder gerecht vind je hem wel terug. Maar hoe zit het nou eigenlijk, welke soorten heb je en hoe gebruik je het. Ui behoort tot de familie “Allium” daaronder vallen ook prei, knoflook en bieslook. Je kunt ui goed bewaren, op een donkere, koele plek tot wel 2 maanden! Je kunt het daarnaast op veel verschillende manieren gebruiken; in salades, in soepen, in marinades, met vlees, in sauzen, door de jus, over de haring en ga zo maar door. Een ui snijd je altijd met een scherp mes. Dat is een stuk veiliger! Bekijk ook onze gids voor de beste messensets. Tijd om wat meer over te weten te komen dus!
Soorten ui
Gele ui
De gele ui is eigenlijk het bekendst van allemaal, in Nederland worden veel uiensoorten geteeld, de gele ui nog het meest. De gele ui staat natuurlijk bekend om zijn schil, die goudgeel van kleur is. Vanbinnen is hij wit en stevig. De gele ui heeft de klassieke smaak van ui, ietwat pittig. Wanneer je een bakje gefrituurde of gedroogde ui koopt is dat over het algemeen altijd gele ui.
Rode ui
Ook de rode ui wordt ook vaak in Nederland gebruikt. Door zijn rode (bijna paarse) kleur, die niet alleen terugkomt in de schil maar ook in de ringen, is de rode ui ook decoratief heel geschikt. Doe er bijvoorbeeld wat van in de salade, heb je er gelijk een mooi kleurtje in. De smaak van rode ui is net iets lichter dan die van de gele ui. Wanneer je rauwe ui wil gebruiken, is de smaak van de rode ui fijner, omdat de smaak wat minder scherp is.
Sjalot
Sjalotten zijn die wat kleinere langwerpige uien met de geel-rode schil. Heel handig voor als je aan zo'n grote ui net te veel hebt. Sjalotten groeien, anders dan gewone uien (die als bol groeien) in een trosje van meerdere sjalotten, met de wortels bij elkaar. De smaak van de sjalot is iets fijner dan die van de gele ui, maar de sjalot staat er wel om bekend dat je er eerder tranende ogen van krijgt. Naast de gewone sjalot is er ook een variant die banaansjalot heet, deze sjalotten zijn groter en hebben een beetje de vorm van een banaan. Ze zijn hierdoor handig te pellen en, geven door de grootte van de sjalot de ideale grootte voor uienringen.
Lente ui
Lente ui wordt ook wel bosui genoemd, omdat ze altijd in bosjes verkocht worden. Lente uitjes doen het heel goed in rauwkost (salades) en soepen, maar ook over andere gerechten heen, niet alleen als decoratie maar ook voor de smaak. De smaak van lente ui is zacht, lijkt een beetje op die van prei. Wanneer je lente ui gebruikt in warme gerechten, voeg ze dan wel op het laatst toe, anders gaat de smaak verloren.
Ui snijden
Pak voor het snijden van ui een klein scherp mes. Leg de ui op een snijplank voor je neer en snijd eerst de kontjes eraf. Snijd hem nu door de helft, dan is hij gemakkelijker te pellen. Haal met je vingers vanaf het midden voorzichtig het velletje ervan af en leg hem daarna met de platte kant op de snijplank.
Halve ringen
Als je halve ringen wil snijden pak je de ui leg je je vingers voorzichtig aan de voorkant van de ui en begin je met het snijden van dunne plakjes over de breedte van de ui. Als je bij je vingers bent probeer je de ui zo ver mogelijk vast te houden door je vingers gebogen met de nagels naar beneden neer te zetten, zo heb je net iets meer ruimte. Snijd hem tot het laatste op.
Snipperen
Pak de ontvelde halve ui en houd deze aan de achterkant stevig tegen elkaar aan. Maak nu inkepingen over de lengte naast elkaar tot waar je vingers staan. Snijd vervolgens voorzichtig, weer tot aan waar je vingers staan, niet helemaal door, horizontale plakken over de lengte. Wanneer je dit gedaan hebt (de ui zal nu wat losser aanvoelen, je moet hem dus goed bij elkaar houden) snijd je de ui over de breedte in halve ringen helemaal op. Het laatste stukje, waar je vingers stonden, zal je daarna wat fijner moeten maken.