Home » Stomen
zalm stomen met tomaat, dille en citroen

Stomen

Stomen, een hele gezonde manier om je gerecht te bereiden. Stomen werkt vooral goed bij wat zachtere groenten zoals broccoli, peultjes of asperges. Maar ook vis stomen gaat heel gemakkelijk én snel.

HelloFresh korting

Het voordeel van stomen is dus dat het heel gezond is. Dat komt omdat je voor de bereiding geen olie of boter nodig hebt, zoals je wel zou gebruiken wanneer je bijvoorbeeld je stukje vis zou bakken. Daarnaast verliezen groenten wanneer je ze kookt veel smaak én vitamines. Groente kan tot wel 50% van zijn vitamines kwijtraken wanneer je het kookt, daarom wordt ook altijd aangeraden groente niet langer dan noodzakelijk te koken. Met stomen heb je dit probleem veel minder en blijft de smaak beter behouden.

Benodigdheden

Het enige wat je nodig hebt om te stomen is een stoommandje en een pan met kokend water. Zelf geven wij de voorkeur aan een stapelbare stoommand van bamboe die je op de pan moet zetten. Omdat deze wat groter is en je meerdere lagen boven elkaar kunt stomen. Maar je kunt ook kiezen voor een metalen exemplaar die je in de pan moet hangen. Dit ziet eruit als een soort vergiet, waar je je groente en vlees in doet en in de pan hangt.

Een bamboe stoommand is al voor een paar euro te koop bij de toko, in verschillende maten. Zorg wel dat je een pan hebt waar de stoommand goed op past. Als het net niet helemaal past en de mand staat scheef of wiebelig kan je twee sateprikkers gebruiken op de rand van je pan om de stoommand op te zetten.

Hoe stoom je?

Het stomen is heel eenvoudig. Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur laag als het water kookt. Je kunt ook bouillon gebruiken in plaats van water, dat geeft wat extra smaak! Kruid je vlees of je vis naar smaak en leg het vervolgens voorzichtig in de stoommand. Groenten snijd je in de gewenste grootte en doe je met een beetje peper en zout ook in een stoommand. Groenten en vlees kunnen ook bij elkaar. Let er wel op dat de bereidingstijden kunnen verschillen. Je kunt ze natuurlijk ook in verschillende manden doen en hetgene wat minder tijd nodig heeft er later op zetten.

Let op! uit vlees en vis komt meestal wat vocht tijdens het stomen. Als je het lekker vind dit te gebruiken kan je ervoor kiezen de mand met het vlees/vis als bovenste mand neer te zetten, waardoor het vocht je groente daaronder ook nog wat smaak kan geven.

Bekijk ook onze stoomrecepten!

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*